szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár nem kötelező, hétfőtől elindult a iskolai és óvodai tesztelés, az SZFE vezetése érvénytelenítette a félévet, és jön az új képzéstípus, az okleveles technikusképzés is. Mutatjuk a hét híreit röviden.

Tesztelés, iskolabezárások és a táppénz kérdése

A héten elindult a tesztelés az iskolákban, óvodákban és közben kiderült, hogy több általános iskolában is olyan sokan betegek, hogy már csak digitális oktatás van a felsőtagozaton. A tesztelések kapcsán írtunk arról, hogy előfordulhat, hogy egész nap nem ehetnek és ihatnak az óvodai dolgozók, mert a tesztet megelőző 3-6 órában nem szabad se enni, se inni.

A tesztelés egyébként nem kötelező, hamar ki is derült, hogy nem mindenki akar részt venni az ingyenes tesztelésben. A PDSZ szerint sokan azért nem kérik a tesztelést, mert ha kiderül, hogy koronavírusosak, és nem tudják bizonyítani, hogy az iskolában fertőződtek meg, akkor nem kapnak száz százalékos táppénzt. A PSZ ezzel kapcsolatban elmondta, hogy továbbá is az a céljuk, hogy a dolgozók megkapják a bérük száz százalékát betegség esetén.

Orbán Viktor ezzel kapcsolatban hétfőn azt mondta: "küzdünk, hogy az iskolákat és az óvodákat ne kelljen bezárni", bár már az első napon találtak fertőzötteket az iskolákban. A hét közepére már több iskola és óvodab ezárásról lehetett tudni, melyek a tesztelések után álltak át távoktatásra. Vannak iskolák, akik nem zártak be, de több osztály átállt a digitális oktatásra. Voltak egyébként bíztató eredmények is, alig találtak fertőzöttet az óbudai óvodákban és a bölcsődékben.

Maruzsa Zoltán is nyilatkozott a héten azzal kapcsolatban, hogy mi lesz a teendő, ha a fertőzött tanárt találnak. Ugyanaz, mint eddig – közölte. Azonnal a rendkívüli szünetet vagy digitális munkarendet rendelnek el. Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón értékelte az eddigi intézkedések eredményeit, az iskolákkal kapcsolatban azt mondta, hogy helyes az a döntés, hogy az iskolák 14 éves korig működjenek.

A vírus kapcsolatos hírek mellett elkészült a nyolcadikosok pályaorientációs felmérésének eredménye, összesen 16 942 kitöltést regisztrált a rendszer. Sokan igényelték az a 30 napig ingyenes internet-hozzáférést is, a szabályok miatt azonban a leginkább rászoruló diákok, illetve az egyetemisták is kimaradnak a kormány kezdeményezéséből.

Kirendelt diákok a tesztelésekhez, legnépszerűbb szakmák és okleves technikusképzés

A kormányhivatalok szervezésével hétfőtől egyetemenként két-két diákot rendelnek ki a gyorstesztelésekhez és a járvány elleni védekezéshez. Kiderült, hogy minden nap tesztelik a mintavételezésben részt vevő egyetemistákat.

A héten megnéztük azt is, hogy az Oktatási Hivatal adatai szerint melyek a legnépszerűbb szakmák. Egyértelműen a turizmus-vendéglátás ágazat a legkeresettebb, de mit tanulnak még sokan? Itt megnézhetitek. Utánajártunk annak is, hogy vajon most is lesz-e lehetőség nyelvvizsga nélkül kiváltani a diplomát, a HÖOK-ot kérdeztük ezzel kapcsolatban.

Érkezik egy új képzéstípus, az okleveles technikusképzés, amivel akár felvételi nélkül is bekerülhettek egyetemre – erről pénteken számoltunk be. 2021 őszétől 16 szakképzési centrum 27 intézménye hirdette meg az új képzéseket.

Hogy ér majd véget érni az SZFE ügy?

Az SZFE Színházművészeti Intézetének is új vezetője lett, Bodolay Géza rendező már alá is írta az egy éves szerződést. Péntek reggel az egyetem diákjai és tanárai még remélték, hogy félévtörlésre nem lesz szükség, hiszen már hetekkel ezelőtt összerakták az oktatási tevékenységük igazolásához szükséges többszáz oldalas dokumentációt, bár az ítélet ott lebegett a fejük felett, miután szerda éjjel megjelent egy kormányrendelet, amely szerint az egyetem fenntartója dönthet úgy, hogy érvényteleníti a tanévet. A döntés megszületett, pénteken késő este az SZFE kuratóriumának vezetése az egyetem honlapján tette közzé, hogy érvénytelenítik a félévet.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!