szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az oktatási jogok biztosa néhány órával a döntés előtt közölte, hogy szerinte jogsértő a döntés, miszerint az oktatást felfüggesztette a kuratórium.

A félév érvénytelenítéséhez kormány járványügyi veszélyhelyzetre hivatkozott rendeletét használta fel a Színház- és Filmművészeti Egyetem új fenntartója - írja a hvg.hu. Pénteken késő este tették ki a közleményt az egyetem honlapjára.

A továbbra is fennálló rendkívüli helyzetre tekintettel a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítésének feltételei az Egyetemen nem állnak fenn

- jelentette ki az egyetem vezetése.

Az oktatási jogok biztosa a közlemény előtt néhány órával közölte, hogy szerinte jogsértő a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumának az oktatást felfüggesztő döntése.

Az egyetem új vezetősége november elején döntött úgy, hogy felfüggeszti az oktatást, a tanév februártól folytatódhat. A hallgatók Aáry-Tamás Lajoshoz, az oktatási jogok biztosához fordultak. A biztos pénteki jelentésében kezdeményezte, hogy a kuratórium "haladéktalanul vonja vissza a jogsértő, törvényes alapot nélkülöző döntését". Azt is megemlíti, hogy nincs olyan törvényes cél és felhatalmazás, "amely szerint a fenntartó felfüggesztheti vagy szüneteltetheti az oktatást".

Az oktatási jogok biztosa jelentésében kitért arra is, hogy a világjárvány idején minden döntéshozói szinten azon dolgoznak, hogy a megváltozott körülmények között is folytatódhasson az oktatás az óvodáktól az egyetemekig, "eközben az alapítvány kuratóriuma megtiltja az oktatás folytatását az egyetemen".

Korábban egyébként az SZFE tanári kara közzétette, hogy jövőre kik indítanak majd osztályt. A 444-hez eljuttatott tájékoztatójukban az szerepel, hogy a felsorolt szakemberek csak akkor vállalják a tanítást az egyetemen, ha a felvételik meghirdetéséig a kormány hajlandó tárgyalni velük, és garanciát adni néhány fontos kérdésben.

Reményeink szerint a tárgyalások békét hozhatnak és eredményre vezethetnek, így az Egyetem a tavasszal felvételizőket nemzetközileg elismert oktatói csapatával várhatja.

- írták a tájékoztatóban.

Diploma nyelvvizsga nélkül: a mostani végzősöknek is jár a könnyítés?

Ahogy azt már számtalanszor megírtuk, a tavaszi veszélyhelyzetben eltörölték a nyelvvizsgát, mint diploma feltételt, és enélkül is mindenkinek kiadták az oklevelét. De vajon mire számíthatnak azok, akik a 2020/2021-es tanév első félévében államvizsgáznak?

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!