szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hétfőtől felfüggeszti az oktatást az SZFE-n az új vezetőség az őszi félévre. Az épületek februárig zárva lesznek, a kollégiumokat is bezárják.

Hét elején írtunk arról, hogy az SZFE hallgatói és oktatói meghívták Palkovics Lászlót, mivel úgy gondolták, hogy ez az ügy a minisztériumot is érinti. Tegnap délutánig még nem kaptak választ a Színművészetisek a meghívásukra, de később megérkezett, Palkovics László nem fogadta el a hallgatók invitálását.

Meghívójukra néhány perccel a pénteki munkaidő vége előtt reagált az innovációs és technológiai miniszter. Levelében úgy fogalmaz, „a Kormány politikai célok helyett szakmai célokat igyekszik szolgálni azzal, hogy a színvonalas színház- és filmművészeti oktatás biztosítására rendelkezésre bocsátja a szükséges költségvetési forrásokat. Ennél nagyobb mértékben nem kíván beleszólni a jelenlegi konfliktusos helyzetbe sem.” – olvasható az egyetem közleményében.

Pénteken úgy döntött az SZFE kuratóriuma, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem épületei hétfőtől zárva tartanak, a tanév 2021. február 1-től folytatható, addig oktatási tevékenység semmilyen formában nem végezhető az intézményben.

Az alapítvány kuratóriuma megállapította, hogy jelen körülmények között a Színház- és Filmművészeti Egyetemen az oktatás feltételei, a hallgatói jogok érvényesülése és védelme, a megfelelő és biztonságos munkakörülmények, valamint az egyetem akadémiai autonómiája nem biztosítható.

 - szerepel az SZFE polgárainak címzett, péntek esti körlevélben.

Azt írják, hogy a 2020/2021-es tanév első félévében felvett tárgyakhoz tartozó kreditek teljesítéséről meggyőződni nem lehet, így azok elismerésére nincsen mód. A kuratórium felkérte az egyetem vezetését, hogy a szükséges intézkedéseket tegyék meg, a hallgatókat tájékoztassák és intézkedjenek a tanév szükség szerinti meghosszabbításáról azzal, hogy az első féléves tárgyak teljesíthetőségét a következő félévekben lehetőség szerint biztosítsák.

A levélben azzal indokolják a bezárást, hogy már több, mint egy hónapja nem tudnak bejutni az egyetem épületeibe, így döntéseket is csak korlátozottan tudnak hozni, és nem tudják ellenőrizni az oktatást, az egyetem működését. Kitértek arra is, hogy döntés a hallgatók jogviszonyának fennállását nem érinti, nem jelent szüneteltetést vagy megszűnést. Nem érinti továbbá a hallgatói munkaszerződéseket és a Diákhitel-szerződéseket és a hallgatók szociális és tanulmányi ösztöndíjait a vonatkozó szabályok keretei között utalják ki.

A kollégiumokat is bezárják jövő héttől. Ezzel kapcsolatban azt írja a kuratórium, hogy azok a hallgatók, azoknak a hallgatóknak, akik kollégiumi ellátásra szorulnak és nem tudnak átmenetileg máshova költözni, kérelmük alapján a kancellár elhelyezést biztosít. Megemlítik a tandíjakat is. Levelükben az áll, hogy a hallgatókat 2021. február 1-ig térítésidíj-fizetési kötelezettség nem terheli, a már teljesített befizetések visszajárnak vagy a hallgató választása szerint - amennyiben a február 1-el kezdődő félévre bejelentkezik - a megismételt félévre írják jóvá. Az SZFE alapítvány kuratóriuma döntéseiről tájékoztatja az Oktatási Hivatalt is.

Itt találjátok az SZFE-vel kapcsolatos összes cikkünket.

A Színművészetisek a kijárási korlátozások ellenére is fenntartják a blokádot

Tartanak tőle, hogy ha egy órára is kiürülne bármelyik épület, akkor a kancellár bezáratná azt, ezzel pedig teljes mértékben ellehetetlenülne az oktatásuk.

>

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!