szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az új képzéstípust 2021 őszétől 16 szakképzési centrum 27 intézménye hirdette meg.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint a technikumokban jövő szeptemberben indulhatnak az első okleveles technikusképzések. A tanulók az együttműködő szakképzési és felsőoktatási intézmények közös, emelt szintű szakmai programja alapján szerezhetnek szakmát és érettségit, majd tanulmányaikat akár felvételi nélkül folytathatják az adott szakirányú egyetemen.     

Februárig lehet jelentkezni a jövő tanévben induló okleveles technikusképzésekre - írják. Mint írták, az új képzési forma "lehetővé teszi a fiatalok számára, hogy a legmagasabb szintű szaktudást az előre meghatározott kreditek beszámításával akár rövidebb idő alatt is megszerezzék". A programban a duális képzésre is lesz lehetőség. Így a tanulók a felsőfokú duális képzést is automatikusan annál a vállalatnál folytathatják, amelyiknél addig szakképzési munkaszerződéssel dolgoztak - tájékoztatott a minisztérium.

Az új formában a tervek szerint, a technikum és egy felsőoktatási intézmény által közösen kidolgozott, emelt szintű szakmai program alapján végzik majd a diákok a technikumot. A képzési idő a „hagyományos” technikumival megegyező (5 év). Az ágazati alapoktatás a közös ágazati tartalommal folyik, vagyis az első két évben ugyanúgy az ágazati alapismereteket tanulnak majd a diákok. A plusz oktatási tartalom a szakmaválasztást követően, a szakirányú oktatás során épül be a képzésbe.

A képzésben a korábban érettségizett felnőttek is részt vehetnek. A szabad férőhelyek függvényében, az ágazati alapoktatást követően a középfokú tanulmányaikat a hagyományos szakképzésben megkezdő diákok is bekapcsolódhatnak - tették hozzá. Az okleveles technikusképzést 2021 őszétől 16 szakképzési centrum 27 intézménye hirdette meg elsősorban műszaki, informatikai és gazdálkodási területeken, de emellett például az építőiparban, a közszolgálatban és a turizmus-vendéglátásban is.

Az előkészítő évfolyamokon tanulóknak is jár a szakképzési ösztöndíj?

Már rengetegszer írtunk róla, hogy a szakképzésben tanulók tanulmányi eredménytől függően kapnak ösztöndíjat, amelyet a duális képzésben később munkabér vált fel. De vajon azok a diákok is számolhatnak a pénzzel, akik előkészítő évfolyamon tanulnak? Újabb fontos kérdésre válaszolunk.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!