szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már rengetegszer írtunk róla, hogy a szakképzésben tanulók tanulmányi eredménytől függően kapnak ösztöndíjat, amelyet a duális képzésben később munkabér vált fel. De vajon azok a diákok is számolhatnak a pénzzel, akik előkészítő évfolyamon tanulnak? Újabb fontos kérdésre válaszolunk.

Idén szeptembertől a szakképzési rendszer teljesen átalakult, és rengeteg olyan szabály lépett életbe, amely korábban nem létezett. A leggyakrabban ismételt kérdéseket és válaszokat ebben a cikkben összegeztük.

Fontos változás szeptembertől az is, hogy minden szakképzésben részt vevő tanulónak a teljesítményétől függően jár ösztöndíj, amelyet a tanulmányok előrehaladtával munkabér válthat fel. Arról, hogy mennyit kereshettek a gyakorlati helyeteken, ha duális képzésben tanultok, itt írtunk korábban. De az előkészítő évfolyamon - nyelvi előkészítő, orientációs fejlesztésre irányuló előkészítő évfolyam, dobbantó program - tanulóknak sem kell lemondaniuk a juttatásról. Ennek összege az ösztöndíj alapjának - amely a tanév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér egyhavi összegének megfelelő összeg - öt százaléka. Ez az idei tanévben 8500 forintot jelent.

Az ösztöndíjak mellett a diákévek másik nagy előnye a diákigazolvány és az ezzel járó kedvezmények. Arról, hogy kinek jár diákigazolvány az új szakképzési rendszerben, itt írtunk korábban.

Mikor lesznek szakmai vizsgák a 2020/2021-es tanévben?

Nem tudjátok, mikor tartják az iskolai rendszerű, illetve az iskolarendszeren kívüli képzések komplex szakmai vizsgáit? Mutatjuk, hol találjátok a vizsganaptárakat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!