szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A duális képzések lényege, hogy a diákok már a tanulmányaikkal párhuzamosan munkaerő-piaci szereplőknél, vállalatoknál, cégeknél dolgoznak, így olyan tapasztalatokat szerezhetnek, amelyeket később - a végzettség megszerzése után - hasznosítani tudnak. A gyakorlati helyek fizetnek is a tanulóknak. Mutatjuk, hogy mennyit.

A szakképzési munkaszerződés alapján a benneteket megillető munkabér összege - a köztetek és a duális képzőhely közötti megállapodása szerint - a kötelező legkisebb havi munkabér (minimálbér) legalább hatvan százaléka, de legfeljebb a minimálbérnek megfelelő összeg, amelynek megállapításánál figyelembe veszik a szakmai felkészültségeteket, illetve a tanulmányi eredményeiteket. Ez az összeg nem fix, vagyis az utolsó évben akár a minimálbér száz százalékát is megkereshetitek.

Ha szeptembertől duális képzésben fogtok tanulni, akkor azt is érdemes tudnotok, hogy a duális képzőhely technikumban kettő, szakképző iskolában egy év ágazati alapoktatást követően köt majd munkaszerződést veletek. Fontos tehát, hogy a már megkötött, hatályos tanulószerződések nem alakulnak át munkaszerződéssé.

Már rengetegszer írtunk róla, hogy változások lesznek szeptembertől a szakképzésben. Arról, hogy ez mit is jelent pontosan, itt olvashatjátok el az összegző cikkünket.

Jövő áprilistól a szakképzésben és a felnőttképzésben is igényelhető diákhitel

Jövő áprilistól a szakképzésben és a felnőttképzésben is igényelhető diákhitel - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szombaton az MTI-vel.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!