szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tavaszi időszakban nyelvvizsga nélkül kiadták azoknak a diplomáját, akiknek a vizsga hiánya miatt nem sikerült megszerezni az oklevelet. Vajon most is lesz ilyen lehetőség? A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját kérdeztük.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter áprilisban bejelentette, hogy mentesítést kapnak a nyelvvizsgakötelezettség alól, azok, akiknek a nyelvvizsga hiánya miatt nincs diplomájuk. A rendkívüli intézkedés csak arra az időszakra vonatkozott, most annak próbáltunk utánajárni, hogy lesz-e még ilyen lehetőség.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) kérdésünkre azt válaszolta, hogy egyelőre nincs tudomásuk újabb nyelvvizsgamentességről.

A helyzet lényegesen kevesebb embert érint, mint tavaly, hiszen az elmúlt fél évben az online nyelvvizsgák száma jelentősen megszaporodott. Ettől függetlenül természetesen napirenden van a kormánnyal folytatott egyeztetéseinken, de nincs még egyértelmű döntés az ügyben.

- írták válaszukban.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy mi lesz a kötelező nyelvvizsga követelménnyel, ezzel kapcsolatban azt az információt kaptuk, hogy jelenleg nincs is napirendben.

"A nyelvvizsga 2020 visszavonásának fő jogi indoka az volt, hogy nem illeszkedik a NAT-hoz, és amíg a NAT nem rendezi azt, hogy a középiskola végére B2-es szintre készítse fel a diákokat, addig nem lehet felsőoktatási bemeneti követelményként meghatározni. Mivel a NAT-módosítás csak felmenő rendszerben vezethető be, így leghamarabb 4 év múlva lehet ismét aktuális a kérdés” - vélekedik a HÖOK.

Minden nap tesztelik a mintavételezésben részt vevő egyetemistákat

A hallgatók tíz héten keresztül segítenek a járványügyi intézkedésekben, éppen ezért őket is rendszeresen tesztelik, azt azonban nem hozták nyilvánosságra, hogy közülük hányan fertőződtek meg koronavírussal.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!