szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Oktatási Hivatal adatai szerint több mint 2700 általános iskolás került be a legnépszerűbb képzésre - de mi is az pontosan? Mutatjuk a legnépszerűbb szakmákat.

A hároméves képzéseket kínáló szakképző iskolákban egyértelműen a turizmus-vendéglátás ágazat a legkeresettebb – elsősorban az olyan régi nagy kedvenceknek köszönhetően, mint a szakács, a cukrász vagy a pincér alapszakma, amelyekre egyenként több mint 1400 általános iskolás került be a 2020-as felvételin. Mit tanulnak még sokan?

Mi lesz az OKJ-s képzésekkel?
Jelenleg a régi OKJ szerinti képzéseket hirdetik a felnőttképzők, ezt 2020. december 31-ig tehetik meg – a jelentkezési adatok pedig arra utalnak, hogy a tanulást tervező felnőttek ki is használják a lehetőséget, hogy ezekben a hónapokban még a régi szabályok szerinti tanfolyamokra jelentkezhetnek. A szabályokról és a jelentkezésről bővebben a szakképzési kiadványunkban olvashattok.

Mutatjuk a top szakmákat a szakközépiskolákban:

Legnépszerűbb
szakközépiskolai képzés

Szakma neve
1. szakács
2. kereskedelmi értékesítő
3. pincér

A top10 képzés listáját a Szakképzés 2021 kiadványunkban találjátok, ahol nem csak azt nézhetitek meg, hogyan lehet elvégezni ezeket a szakmákat, hanem azt is, hogy pontosan mit tanultok majd.

A szakképzésben nemrég bevezetett változások nem csak a továbbtanulás előtt álló általános iskolások és a pályamódosítást tervező felnőttek terveit írhatják újra, a tanfolyami formában megszerezhető szakmákat és a duális képzéseket is érintette. A változások mentén előtérbe került ugyanis a duális képzési forma a szakképző iskolákban, és a vállalatoknak is sok új feladatot adnak a bevezetett módosítások.  

Teljesen átalakul a szakképzés

A Szakképzés 2021 kiadványunkban megtaláljátok, milyen alapszakmákat és részszakképesítéseket tartalmaz az új szakmajegyzék, milyen oktatást nyújtanak a már sokadjára átnevezett technikumok és szakképző iskolák, és milyen képzéseken, mennyi idő alatt szerezhetnek új szakmát a felnőttek.

       

Itt a HVG 2021-es felsőoktatási rangsora: ezek a legjobb egyetemek és főiskolák

Az elmúlt évek rangsorait nézve nem meglepő módon idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezeti a HVG 2021-es felsőoktatási rangsorát. Azonban a friss listán komoly helyezést zsebelt be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem is. Újságárusoknál a HVG Diploma 2021 kiadványa.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!