szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az elmúlt napokban már több mint tízezren kérték az ingyenes internethozzáférést, amit a távoktatásokban részt vevő diákok és tanárok vehetnek igénybe. A szabályok miatt azonban a leginkább rászoruló diákok, illetve az egyetemisták is kimaradnak a kormány kezdeményezéséből.

Korábban írtunk róla, hogy a legújabb kormányrendelet értelmében 30 napra ingyen férhetnek hozzá az internethez azok, akiknek a járványhelyzet miatt digitális oktatásra kellett átállniuk. A rendelet azonban csak a középiskolásokra, valamint a szakképzésben, a nappali rendszerű nevelés-oktatásban és a szakmai oktatásban résztvevő diákokra, illetve az online tanító tanárokra vonatkozik. Az MTI összegzése szerint legtöbb szolgáltatónál külön kell igényelni a kedvezményt, azonban a kedvezmény csak vezetékes internet szolgáltatásra érvényes, mobilnetre nem - hangsúlyozzák.

Van olyan szolgáltató is, aki a minisztériummal egyeztetve minden előfizetőjének ingyenessé teszi az otthontanuláshoz szükséges legfőbb weboldalak elérését. Az ingyenes elérés a vírushelyzet miatt bevezetett vészhelyzeti intézkedések idejére szól és automatikusan, november 27-étől 2021. február 8-ig elérhető az adott szolgáltatónál.  Viszont hiába a nagy lelkesedés, nem mindenki igényelheti az ingyenes netet. A kedvezményt ugyanis nem vehetik igénybe

  • az általános iskolai tanulók és tanárok – hiába rendelhetnek el digitális oktatást egy-egy helyen a fertőzések miatt.
  • Az egyetemi hallgatók és oktatók sem szerepelnek a rendeletben, pedig a felsőoktatásban is kötelezővé tették az online oktatást.
  • Nem tudják igénybe venni a kedvezményt, akiknek nincs vezetékes internet-előfizetésük, vagy csak mobilinternet-előfizetéssel rendelkeznek.

- gyűjtötte össze korábban a Telex.

Ez pedig azt jelenti, hogy épp azok a diákok szorulhatnak ki a támogatásból, akiknek a legnagyobb szükségük lenne rá. A leszakadó falvakban élő, hátrányos helyzetű tanulóknál ugyanis ritka a vezetékes net használat (sok helyen nincs is lefektetve az internetkábel). A lap által megkérdezett hátrányos helyzetű diákokat segítő szakember szerint náluk sokkal jellemzőbb a mobilinternet-hozzáférés.

Hol és hogyan lehet igényelni?

A rendelet szerint a távoktatásban részt vevőknek a szolgáltató felé kell jelezniük, hogy igénylik az ingyenes netet. Ennek részleteiről tehát a szolgáltató honlapján érdemes tájékozódni.

Fontos, hogy a harminc napos kedvezményt a szolgáltató a decemberi számlán írhatja jóvá, a kedvezmény a fennálló és az újonnan kötött szerződésekre is érvényes és egyetlen tartózkodási helyen lehet igénybe venni - nyilatkozta korábban Szentkirályi Alexandra, kormányszóvivő a kérdéssel kapcsolatban.

Előfordulhat, hogy egész nap nem ehetnek és ihatnak az óvodai dolgozók a tesztelés miatt

A tesztet megelőző 3-6 órában ugyanis nem szabad se enni, se inni, a mintavétel pedig sok helyen délutánra csúszik.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!