szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A felvételin nem kell az ajánlás szerint dönteni, de a program elvileg mindenkinek személyre szabott továbbtanulási irányokat javasol.

Még szeptembernek írtunk róla, hogy idén ősztől az általános iskola utolsó évében minden diáknak kötelező kitöltenie egy pályaorientációs kérdőívet. Akkor kiderült, hogy akárhogy válaszolnak a diákok, legtöbbször valamilyen szakképzést dob fel az eredmények között elsőnek.

Azóta elkészültek felmérés eredményei, több mint 86 ezren kitöltő adatai alapján – írja a Magyar Nemzet. A tesztben eldöntendő kérdésekre kellett válaszolni, például, hogy szívesen dolgoznátok-e csapatban, foglalkoznátok-e állatokkal, jó-e a kézügyességetek, van-e érzékeket a művészetekhez, milyen a tanulmányi átlagotok.

A megadott határidőig 2410 intézményben 86 701 tanuló töltötte ki a kérdőívet, de összesen 116 942 kitöltést regisztrált a rendszer, mivel bárki elérhette a tesztet az OH honlapján, és többször is ki lehetett tölteni. 

A felmérésből az derült ki, hogy a fiúknál az első helyen ajánlott ágazatok az informatika és távközlés, a gimnáziumi képzés és a sport; a lányoknál az előadó-művészet, illetve ugyancsak a sport és a gimnáziumi képzés szerepelt. Második-harmadik helyen a fiúknak az elektronikát-elektrotechnikát és a kreatív vizuális foglalkozásokat javasolta a felmérés. A lányoknál népszerű terület volt a turizmus-vendéglátás és a szépészeti szakmák is.

A minisztérium kiemelte: a vizsgálat nem kész megoldásokat kívánt nyújtani, a kapott eredmény pedig nem kötelezi a tanulót semmire, csupán ajánlásokat fogalmaz meg. Jellemzően fő ágazati irányokra, de nem konkrét szakmákra adott orientációs javaslatot.

Ha már felvételi, korábban már írtunk róla, hogy az Oktatási Hivatal nyilvánosságra hozta a központi írásbeli felvételi vizsgát hirdető középiskolák adatait, itt pedig meg tudjátok nézni, hogy mely középiskolákban írhatjátok meg a központi felvételit januárban.

Annyi diák és tanár koronavírusos, hogy több iskolában nem tudják megszervezni a tanítást

Sok általános iskolában is már csak digitális oktatás van a felsőtagozaton. Annyian betegednek meg a diákok és a tanárok közül, hogy nem tudják normál rendben megszervezni az oktatást.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!