szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyre több iskola áll át digitális oktatásra időszakosan, nő az egyetemek száma, melyek távoktatásban folytatják a félévet. Véget értek az írásbeli érettségik, de még tart a keresztféléves felvételi időszaka. Összeszedtük, hogy melyek voltak a legfontosabb hírek a héten.

Fokozódik a vírushelyzet az óvodákban, iskolákban

A vírushelyzettel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. A szülők egy része azt szeretné, ha bezárnának az iskolák, de vannak, akik félnek attól, mi lesz ha nem tudnak otthon maradni a gyerekükkel. A héten írtunk arról, hogy az egyik szülői szervezet most az iskolák nyitva tartása mellett érvelt. Közben a járványhelyzet romlott az iskolákban, engedély nélkül állt át digitális oktatásra egy fővárosi iskola, mert olyan sok volt a fertőzött. A héten elhunyt egy tiszafüredi tanár és ezzel egy időben egy Borsod megyei szakképzési intézmény igazgatója is kórházba került. Az Ercsi Eötvös József Általános Iskolában szünetet rendeltek el, mert annyian lettek betegek, hogy nem volt, aki tanítson. Online oktatásra állt át egy nyíregyházi gimnázium is, ahol tizenhárom tanár betegedett meg.

A Nemzeti Pedagógus Kar változtatást javasolt az iskolai igazolások kezelésével kapcsolatban. Az óvodai dolgozók most különösen nehéz helyzetben vannak, ugyanis az ovisoktól még nem várható el, hogy betartsák a járványügyi szabályokat. Jocó bácsi most sem ment el szó nélkül amellett, ami jelenleg az iskolákban történik. Szerinte már csak a remény maradt. Egyre több a megbetegedés és egyre lekövethetetlenebb a rendszer a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint is. Az oktatás az összeomlás határán áll - írták közleményükben.

Sajnos a héten nem értek véget a szomorú hírek, meghalt egy makói tanár, szerdán még nem lehetett tudni, hogy a halálának volt-e köze a koronavírushoz, de az iskolában annyi volt a megbetegedés, hogy hétfőtől online oktatásra álltak át. Gulyás Gergely a szerdai kormányinfón azt mondta, hogy: ha az országot működtetni akarják, az iskolákat még nem kell bezárni. Közben kiderült, hogy a II. kerületben nem csak a tanárokat, hanem az óvodai és bölcsődei dolgozókat is letesztelik, Karácsony Gergely szerdán jelentette be, hogy az állam feladatait átvállalva saját tesztelési programba kezd Budapest.

Miután Orbán Viktor kedden semmilyen oktatást érintő intézkedésről nem tett bejelentést, a szakszervezetek, tanárok és a szülők közül is sokan csalódottak voltak, a Szülői Hang Közösség pedig széleskörű online felmérést készített az iskolai járványkezelésről. A szülők 90 százaléka szerint problémák vannak a kormányzati intézkedések betartását, betarthatóságát illetően. Eközben beszámoltunk arról, hogy más országokban egyre több helyen zárnak be az iskolák és állnak át digitális oktatásra.

Bár Románia és Szlovénia is szigorúbb szabályokat hozott az iskolákkal kapcsolatban és egyre több országban zárnak az oktatási intézmények nálunk egyelőre nincs szó erről. „Megpróbáljuk nem bezárni az iskolákat, ameddig csak lehet. Mindenki ezt javasolja, fölméréseket is végzünk, próbáljuk szondázni a vélemények alakulását…”- mondta Orbán Viktor egy péntek reggeli interjúban. Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar elnöke szerint, ha központilag nem is rendelik el az iskolák bezárását, a tanárok és az oktatási érdekképviseletek nagyobb döntési szabadságot szeretnének a védekezés kérdésében.

Egyre több egyetemen van távoktatás

Hétfőtől távoktatás lesz a Miskolci Egyetemen, a részletes rektori utasítást Facebook oldalán osztotta meg az intézmény. A miskolci az első, amely a távoktatás mellett döntött. Nem sokkal a Miskolci Egyetem után a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán is az online oktatás mellett döntöttek. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) közel 20 ezer hallgató véleménye alapján azt javasolja, hogy át kellene állni távoktatásra, amennyiben ez segíti a járvány elleni védekezést. Újabb egyetemeken döntöttek a részleges vagy teljes távoktatás mellett, az egri Eszterházy Károly Egyetemen és a Károli Gáspár Református Egyetemen is szigorítanak az oktatás formáján.

Mi lesz az SZFE ügy vége?

Az SZFE hallgatói és tanárai meghívták Palkovics Lászlót tárgyalni. Péntek délutánig nem kaptak választ, de később megérkezett és az innovációs és technológiai miniszter közölte, nem fogadja el a hallgatók invitálását. Orbán Viktor kedd este rendkívüli bejelentést tett, amelyben többek között az is elhangzott, hogy a járvány megfékezése érdekében éjszakai kijárási korlátozások lesznek. A Színművészetisek a korlátozások ellenére is fenntartják a blokádot.

Csütörtökön Szarka Gábor kancellár utasítására újabb olyan helyszínt zártak be a dolgozók, amely fontos a tanuláshoz, és nem kapták meg a szociális támogatást sem az SZFE-s diákok. Szinte egyidőben ezzel az SZFE vezetése beszüntette az oktatást az egyetemen az őszi félévre. Közölték, hogy az épületek februárig zárva lesznek, a kollégiumokat is bezárják. A hallgatók nem sokkal később reagáltak is a közleményre, azt üzenték: az oktatás hétfőn folytatódik.

Véget értek az őszi írásbeli érettségik, tart a keresztféléves felvételi

A héten utánajártunk, hogy mikor nézhetitek meg a kijavított érettségiteket, ha kormányhivatalban jelentkeztetek a vizsgára, itt találjátok a dátumot. Ha már egyetemre jártok, akkor érdemes feljegyeznetek a legfontosabb dátumokat, hiszen véget ért az őszi szünet, kezdődik az újabb hajrá a vizsgaidőszak előtt. Megnéztük, hogy milyen szabályokra kell figyelnetek, ha a keresztféléves felvételin mesterképzésre jelentkeztek és azt is, hogy mi lesz azokkal, akiknek már van egy diplomája, de amikor felvételiztek, még nem volt kötelező az emelt szint. Olvasói kérdésre is válaszoltunk, itt megnézhetitek, hogy a jelenlegi szabályozás szerint kötelező-e maszkot viselni a szóbelin. Ha Jövőre felvételiztek, akkor ezekből a tárgyakból kell 2021-ben emelt szintű érettségit tennetek. A keresztféléves felvételi ponthatárait január 25-én húzzák, vagyis ekkor derül ki, hogy elkezdhetitek-e az adott szakot februárban.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!