szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Míg a környező országok közül egyre többen állnak át digitális tanrendre és döntenek az iskolák teljes vagy részleges bezárása mellett, itthon nem született olyan döntés, ami lakatot tenne az iskolakapukra.

A napi esetszámok növekedése miatt a montenegrói fővárosban, valamint a nagyobb városokban péntektől bezárják a vendéglátóhelyeket és az iskolákat - jelentette be a podgoricai kormány. Csehországban jelenleg november 20-ig szükségállapot van érvényben: az iskolák itt is távoktatásra tértek át.

Az országban az általános iskolák bezárása és a néhány hete bevezetett távoktatás érzékenyen érinti a lakosságot, ugyanis az alsó tagozat osztályaiban nagyon problematikusnak tartanak. Andrej Babis miniszterelnök szerint a kormány pénteken foglalkozik a témával.

Olaszországban pedig este tíz órától reggel ötig kijárási tilalmat vezetnek be péntektől, valamint Lombardia, Piemonte, Valle d'Aosta és Calabria tartományt lezárják. A négy vörös zónának minősített régiót péntektől karantén alá helyezik: határaikat lezárják, és az önkormányzatokon belüli mozgás is tiltott. Kizárólag halaszthatatlan munkavégzés, iskolába járás vagy egészségügyi ok miatt lehet utcára menni. Ez azonban nem sokakat érint majd, ugyanis oktatást az általános iskola hetedik osztályától online tanításra állítják át.

Egyre több országban döntöttek az utóbbi hetekben az iskolák bezárása mellett, miután egyre több fertőzöttet azonosítottak. Szlovéniában az oktatási intézmények - az elemi iskolák alsó tagozatos osztályai kivitelével - digitális oktatásra álltak át, Franciaországban az egyetemi oktatás online folytatódik, bár a bölcsődék, az óvodák, az iskolák és a gimnáziumok nyitva maradnak. Bulgáriában is bezárják az egyetemeket, a legfrissebb tájékoztatás szerint a főiskolák és egyetemek október 29-étől legalább két hétre távoktatásra állnak át. 

Itthon is lesznek bezárások?

Gulyás Gergely a tegnapi kormányinfón azt mondta az iskolákkal kapcsolatban, hogy az egyetemek maguk dönthetnek, a közoktatásban pedig számtalan óvintézkedés van, az osztályokon kívül maszkot kell viselni, van, ahol az osztályban is hordani kell. Azonban hozzátette,

ha az országot működtetni akarják, az iskolákat még nem kell bezárni.

Sokan hangot is adtak az egyet nem értésüknek, ugyanis múlt héten petíció indult az iskolabezárásokért. Az aláírók az egyetemek, főiskolák, középiskolák és az általános iskolák felső tagozatainak ismételt bezárását követelik. A pár napja indult kezdeményezéshez eddig több mint 38 ezren csatlakoztak. Ezzel egy időben azonban egy másik kezdeményezés is kiforrta magát: Az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete (ESZME) szerint iskolák bezárását követelők nem néznek szembe azzal, milyen problémákat okozhat az iskolák újboli bezárása.

Az egyetemek szabadon dönthetnek, van aki lépett is: a Miskolci Egyetem ma délután bejelentette, hogy hétfőtől a teléjes intézmény távoktatásra áll át.

Bejelentések a kormányinfón: mi lesz az iskolákkal?

Múlt héten petíció is indult az iskolák bezárásáért, egyre többen várják az iskolai vírushelyzet kérdésének megoldását. Mi a kormány álláspontja?

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!