Felsőoktatás Eduline

Milyen melegnek lenni az egyetemen?

Elolvasom

Idén júniusban publikálják az Egyesült Királyságban az első olyan 100-as listát, amely a melegbarát oktatási intézményeket vonultatja fel. Közben pedig már az USA-ban több egyetem azt próbálja elérni, hogy a jelentkezési lapokon rákérdezhessenek a jelentkező szexuális beállítottságára is, mivel szerintük csak így tudnák segíteni ezeknek a diákoknak a beilleszkedését.

Felsőoktatás Edupress

Szuperszámítógépet kap három vidéki egyetem

Elolvasom

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében bővítheti számítógép-állományát három vidéki felsőoktatási intézmény: a debreceni, a pécsi és a szegedi egyetem. A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) HBONE+ programját a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség összesen 4,2 milliárd forinttal támogatja. A szuperszámítógépeket az egyetemek alap és alkalmazott kutatásokra egyaránt használják majd, melyek eredményeit szintén az intézmények hasznosíthatják, az NIIFI mindössze a menedzsmentet végzi - mondta Dr. Máray Tamás, az NIIFI műszaki és K+F igazgatóhelyettese. A gépeket leghamarabb szeptemberben vehetik át az egyetemek.

Felsőoktatás Eduline

Új rektor a Debreceni Egyetemen

Elolvasom

Fábián István vegyészprofesszor lesz július 1-től a Debreceni Egyetem (DE) új rektora; a tudományegyetemi karok eddigi elnökét 90 százalékos szavazati aránnyal választotta meg csütörtöki ülésén a DE szenátusa.

Felsőoktatás Edupress

Még mindig alacsony a pályakezdők mobilitási hajlandósága

Elolvasom

Alacsony a pályakezdők mobilitási hajlandósága, tízből nyolcan választják a szülőhelyüket a költözéssel szemben - derül ki a Figyelő-Hewitt KarrierStart felméréséből. Munkavállalási szempontból egyedül Közép-Magyarország, azon belül leginkább Budapest a vonzó célpont a megkérdezett vidékiek több mint 60 százaléka számára. Ha pedig egy vidéki a fővárosban végezte tanulmányait, akkor a legritkább esetben megy vissza a szülőhelyére egy állás miatt. A külföldi munkalehetőségeket viszont már jóval szívesebben választják a frissdiplomások.

Felsőoktatás Edupress

Min változtatnának a pártok a felsőoktatásban?

Elolvasom

A Fidesz kötelezővé tenné egy tárgyból az emelt szintű érettségit az államilag finanszírozott helyekre jelentkezők esetében, az MSZP ugyanezt mindenkire kiterjesztené és megszüntetné a hallgatói létszámtól függő intézményi finanszírozást. Az MDF csökkentené az intézmények és a hallgatói helyek számát illetve tandíjat vezetne be, míg a Jobbik egyszerűen megszüntetné a bolognai rendszert és visszaállítani az egyszintű érettségit.

Felsőoktatás Eduline

Informatikus hallgatók az államigazgatásban

Elolvasom

Keretmegállapodást írt alá kedden az Észak-alföldi Regionális Államigazgatási Hivatal és a Debreceni Egyetem Informatikai Kara (DE-IK) az intézményben tanuló hallgatók bevonásáról a gyakornoki munkába; az intézmények vezetői szerint ma már a reálszféra minden területe "felszívja" a képzett informatikusokat.

Felsőoktatás Edupress

138 millióból fejleszti hallgatói szolgáltatásait a MÜTF

Elolvasom

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv 138 millió forintos támogatásával fejleszti a hallgatókat és a végzett diákokat érintő szolgáltatásait a tatabányai Modern Üzleti Tudományok Főiskolája (MÜTF) - közölte az intézmény rektora a projektet megnyitó tájékoztatón. Dr. Kandikó József elmondta: a diplomaszerzést követően az első, a harmadik és az ötödik évben felmérést végeznek a frissdiplomások pályájáról, az eredményeket pedig a főiskola képzéseinek kialakítása során is felhasználják.

Felsőoktatás Eduline

Csak a harmada dolgozik a diákoknak

Elolvasom

A 15-34 éves korosztály 37,3 százaléka végzett valamilyen munkát tanulmányi ideje alatt, de ez az esetek csaknem háromnegyedében csak a képzéshez tartozó szakmai gyakorlatra korlátozódott, azaz a fiatalok alig 10 százaléka mondhatja el magáról, hogy már tanulmányai idején is kapott valamilyen tényleges képet a munka világáról.

Felsőoktatás Edupress

Egy szavazaton múlott: nincs új rektora a Kaposvári Egyetemnek

Elolvasom

Egy szavazaton múlott, hogy nem választották meg a Kaposvári Egyetem (KE) új rektorát március 24-én. A jelenlegi vezetőnek, Babinszky Lászlónak ugyan nem akadt kihívója, a 14 mellette és 15 ellene szóló szavazat miatt új pályázatot írnak ki a posztra. A jelenlegi rektor megbízatása június 30-ig szól. A szenátusi ülésen egyébként a rektor újraválasztása ellen érvelt az általános rektorhelyettes.

Felsőoktatás Eduline

Bibó-ösztöndíjat hozott létre a kormány

Elolvasom

Bibó-ösztöndíjat hoz létre a kormány, hogy segítse a közigazgatás-fejlesztését. Az ösztöndíjra felsőfokú tanulmányokat folytató nappali tagozatos hallgatók jelentkezhetnek, cserébe a felsőoktatási tanulmányaik befejezését követően egy éven belül el kell helyezkedniük a központi közigazgatásban, és legalább 3 évig a közszolgálatban kell dolgozniuk.

Felsőoktatás Eduline

Turisztikai képzés: két nyelvvizsgát és egy éves gyakorlati időt akarnak

Elolvasom

A turizmusban dolgozó szakmai szervezetek szerint a bolognai rendszer bevezetése óta gond van a végzett diplomások gyakorlati ismeretei terén, egyebek mellett ezért is tartja szükségesnek Niklai Ákos, a Magyar Szállodaszövetség ügyvezető elnökségének oktatási témagazdája az április 19-én megrendezésre kerülő konferenciát, amelyen a bolognai folyamatot értékelik a turisztikai felsőoktatásban.

Felsőoktatás Eduline

Melyik állásbörze mit tud?

Elolvasom

Állásbörzékből nincs hiány, csak most tavasszal közel harminc különböző kiállítást tartanak az ország több pontján. A börzék profilja azonban más és más, szakemberek szerint érdemes az alapján válogatni, hogy hol végeztünk illetve milyen területen szeretnénk elhelyezkedni.

1
520 521 522 523 524
537