Felsőoktatás Edupress

Nagy bajban van a Szolnoki Főiskola

Elolvasom

Hosszú távon képtelen talpon maradni a Szolnoki Főiskola - írja a Magyar Nemzet, melynek megkérdezésére Túróczi Imre, az intézmény frissen kinevezett rektora elmondta: nem zárják ki az integráció lehetőségét. A napilap információi szerint a főiskola egy budapesti egyetemmel kezdte meg a tárgyalásokat az egybeolvadásról. Az eladósodott, pénzügyi gondokkal küzdő főiskola kevésbé bízik egy esetleges stratégiai váltás sikerében.

Felsőoktatás Eduline

A világ legpatinásabb egyetemei rohamozzák Abu Dhabit

Elolvasom

Az elmúlt években már-már presztízskérdést csináltak a nagyobb amerikai és nyugat-európai egyetemek abból, hogy ki-mikor és főleg milyen szolgáltatásokkal nyit saját, kihelyezett intézményt a dúsgazdag Perzsa-öbölben. Bár a válság kirobbanása óta már volt olyan egyetem, ami inkább kivonult a piacról, mégis a New York University új, Abu Dhabi-ban nyíló elitegyeteme azokat igazolja, akik az ezredfordulón az oktatás új mekkáját vizionálták a térségbe.

Felsőoktatás Eduline

Egyetemmé alakítaná a MÜTF-öt az új rektor

Elolvasom

Augusztus elsejétől Hajtó János, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány korábbi vezetője lesz a tatabányai Modern Üzleti Tudományok (MÜTF) főiskola új rektora, miután az intézményt 18 éven át irányító Kandikó József nyugdíjba vonult - közölte az intézmény csütörtökön.

Felsőoktatás Eduline

Online tanagyag segíti a közgazdászképzést az ELTE-n

Elolvasom

A jegybank és az ország gazdasági működéséhez is elengedhetetlen, hogy a felsőoktatásból kikerülő szakemberek korszerű közgazdasági tudással rendelkezzenek. A folyamatosan változó tudásanyag átadása ráadásul a hagyományos módszerekkel egyre nehézkesebb, a jövő gazdasági szakemberei online tananyagok nélkül nehezen boldogulhatnak - mondta el Király Júlia az MNB alelnöke, aki szerint a szakmai műhelyeknek szünet nélkül fejlődniük kell ha lépést akarnak tartani.

Felsőoktatás Eduline

Megszüntették a meggyanúsított rektor előzetes letartóztatást

Elolvasom

A Fővárosi Bíróság másodfokú végzése alapján megszüntették a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) rektorának előzetes letartóztatását, az intézményvezetőt február közepén tartóztatták le befolyással való üzérkedés gyanúja miatt. Kiengedték az ügyben érintett cég vezetőjét is, mindkettejükkel szemben lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el.

Felsőoktatás Eduline

Nevetségesen alacsonyak a magyar rektori fizetések?

Elolvasom

Pár napja hozták nyilvánosságra a magyar felsőoktatási intézmények vezetőinek fizetését, így derült ki hogy az oktatási tárca alá tartozó 29 intézmény első embereinek fizetése havi szinten 56 millió forinttal terheli az államkasszát. A ránézésre magas összeggel kapcsolatban azért nem árt, ha tudjuk: egy magyar rektor nagyjából tizedannyit keres, mint nyugatabbra élő kollégája.

Felsőoktatás Eduline

A legnépszerűbb hazai egyetemek listája

Elolvasom

Idén összesen 140 ezren jelentkeztek a hazai egyetemekre és főiskolákra, de csak 57 ezer államilag finanszírozott hely kiadó. Melyek a felvételizők körében legnépszerűbb felsőoktatási intézmények? Garancia-e egy neves egyetemen megszerzett diploma arra, hogy a pályakezdő el is tud helyezkedni? Aktuális kérdések a felvételi előtti hajrában.

Felsőoktatás Eduline

300 ember ellen emelhetnek vádat a diplomahamisítási-ügyben

Elolvasom

Háromszáz ember elleni vádemelési javaslattal zárult az, a még 2007-ben indult nyomozás, amelynek három fő gyanúsítottja a legkülönfélébb végzettségeket bizonyító okiratokat készített anyagi ellenszolgáltatás fejében – számolt be a nyomozás eredményeiről Kovács Veronika főhadnagy csütörtökön Budapesten.

Felsőoktatás Eduline

13 ezer dolláros tandíjjal rajtol az "Óbudai Harvard"

Elolvasom

Az amerikai elit egyetemek diákjait szeretné idecsábítani az óbudai Graphisoft Parkban berendezkedett információs technológiai intézet. Az oktatási vállalkozás első, egy hónapos tanfolyamán hét magyar hallgató mellett az amerikai elit egyetemek, így például a Harvard és a Princeton 28 diákja ülhet iskolapadba.

Felsőoktatás Eduline

Rekordalacsonyan a diákhitel kamata

Elolvasom

Július 1-től az eddigi 9,5 százalékról 8,5 százalékra csökken a diákhitel kamata; ez a legalacsonyabb kamatszint a hallgatói hitelezés 2001-es fennállása óta - közölte Őri András, Diákhitel Központ kommunikációs vezetője

Felsőoktatás Edupress

Réthelyi: korai az elitegyetemek támogatásáról beszélni

Elolvasom

Korai további lépésekről beszélni a kutató-elit, illetve a kiváló egyetemek elismerése kapcsán - mondta el Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a Kutató- és kiváló egyetemek Magyarországon című konferencián, melyet az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) a Mathias Corvinus Collegiummal együttműködésben szervezett. Egy online beszámoló szerint Pálinkás József, az MTA elnöke kifejtette: nem ért egyet a kutató-elit és a kiváló egyetemi megkülönböztetéssel.

Felsőoktatás Eduline

Képek: épül a BME új épülete

Elolvasom

Várhatóan szeptemberben megkezdődhet az oktatás a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem új, úgynevezett Q1-épülettömbjében, amit a Lágymányosi Egyetemi Központban, a volt Expo helyén építenek. A 30 ezer négyzetméter alapterületű új létesítménybe várhatóan a Gazdasági- és Társadalomtudományi Kar valamint a Villamosmérnöki- és Informatikai Kar kap elhelyezést

Felsőoktatás Eduline

Nyilvánosak a rektori fizetések

Elolvasom

Az államilag támogatott egyetemek, főiskolák vezetői havi 750 ezer és 3,5 millió forint között keresnek, a Blikk keddi számában megjelent lista szerint a 29 intézmény vezetője összesen havi bruttó 57,06 millió, vagyis évi 684 millió forintra jogosult.

Felsőoktatás Eduline

Spanyolország a legnépszerűbb az Erasmus-os diákok között

Elolvasom

Rekordszámú európai diák élt tavaly az Erasmus-program kínálta azon lehetőséggel, hogy uniós támogatással külföldön folytassa felsőfokú tanulmányai egy részét, illetve külföldi vállalatoknál szerezzen szakmai gyakorlatot - derült ki az Európai Bizottság által hétfőn közzétett statisztikai adatokból.

Felsőoktatás Eduline

Ha túljutsz az általános iskolán, már nem a pénztárcádon fog múlni a továbbtanulás

Elolvasom

A továbbtanulási tendenciákat jellemzően három tényező határozza meg: a közoktatási rendszer, a felvételi eljárás változásai és a foglalkozások társadalmi presztízsének alakulása. Ami viszont szinte egyáltalán nem szól bele a felsőoktatási jelentkezések alakulásába az – sokak számára valószínűleg meglepően – a szociális helyzet. Merthogy a leghátrányosabb helyzetben lévő gyerekek az általános iskolai padokból sem tudnak „kiszállni”, nemhogy eljutni az érettségiig.

Felsőoktatás Edupress

Megszüntetnék az ingyenes felsőoktatást Csehországban

Elolvasom

A tandíj bevezetéséről egyezett meg a formálódó csehországi hármas koalíció - írja az inforadio.hu. Azt azonban még nem közölte a Polgári Demokrata Párt, a TOP 09 és a Közügyek hármasa, hogy mikor szüntetnék meg az ingyenes felsőoktatást. A változással több mint százezer forintnak megfelelő cseh koronát kell majd fizetniük a hallgatóknak, akik a tervek szerint állami kölcsönből is finanszírozhatnák oktatásuk költségeit.

Felsőoktatás Eduline

„BKV-típusú történet” a Pécsi Egyetemen

Elolvasom

"Tisztasági nyilatkozatra" kötelezi a nagyobb összegekért felelős munkatársait a Pécsi Tudományegyetem (PTE) a közeljövőben: az érintetteknek ki kell jelenteniük, hogy nincsenek kétes pénzügyeik, és ilyenről beosztottjaik, kollégáik körében sem tudnak. Az egyetem leköszönő rektora szerint az intézményben történtek türvényszegések lsinkább a BKV körüli botrányokhoz hasonlíthatóak.

1
519 520 521 522 523
540