Közoktatás Edupress

Október 17-én tüntetnek Budapesten a tandíj ellen

Elolvasom

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) október 17-ére tűzte ki a budapesti tandíjellenes tüntetés időpontját. A HÖOK az október 6-án, Veszprémben tartott közgyűlésen döntött a demonstrációsorozat utolsó állomásának időpontjáról, valamint ekkor fogadta el és adta át az alternatív tandíjjavaslatot Manherz Károly, tudományos és felsőoktatási szakállamtitkárnak.

Közoktatás Edupress

Előadás az erdélyi magyar sajtóról Szegeden

Elolvasom

A féllábú óriás esete a magyar naranccsal - mit szabad az erdélyi magyar sajtóban? címmel tart előadást Ambrus Attila, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének (MÚRE) elnöke a Szegedi Tudományegyetem Európa-tanulmányok Központjának szervezésében.

Közoktatás Edupress

Új EU-s tananyag oktatását kezdeményezi az Európai Bizottság

Elolvasom

Az Európai Bizottság kezdeményezést indított, hogy az uniós polgárok jogainak és kötelességeinek ismeretét oktatassák a tagállamok közoktatási intézményeiben. A bizottság hangsúlyozta, hogy az ismeretek oktatásának beépítése a tananyagba tagállami hatáskör alá tartozik, az Európai Bizottság csak javasolni kívánja.

Közoktatás Edupress

Építész műterem és informatikai fejlesztések a győri egyetemen

Elolvasom

A volt kompresszorházból kialakítandó építész műtermet, a hozzá kapcsolódó, az intézmény egészét érintő informatikai fejlesztést előadásokon, fórumon mutatják be a győri Széchenyi István Egyetem vezetői október 9-én, kedden 11 órától 15 óráig az egyetem oktatóinak, munkatársainak, hallgatóinak és az érdeklődő környékbelieknek.

Közoktatás Edupress

Bűnmegelőzési Szabadegyetem a NYME-en

Elolvasom

"A gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének hatékonyságáért" témában hirdet szabadegyetemet a Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kara és a Belügyminisztérium Bűnmegelőzési Regionális Oktatási Központja november 16-án és 23-án.

Közoktatás Edupress

Az ELTE díszdoktort avat

Elolvasom

Dr. Hudecz Ferenc rektor felterjesztésére az ELTE Szenátusa október 9-i ünnepi közgyűlésén az ELTE díszdoktorává avatja Lee Hsien Loong szingapúri miniszterelnököt.

Közoktatás Edupress

Idén két felvételi tájékoztató jelenik meg

Elolvasom

Az Országos Felsőoktatási Információs Központ 2008-as könyvcsaládja idén is részletesen és precízen tájékoztat minden érettségizőt, felvételizőt az előtte álló lehetőségekről és szabályokról. A könyvcsalád első kiadványa - a februárban induló képzéseket tartalmazó Felsőoktatási felvételi tájékoztató - 2008 februárjában induló képzések című könyv - október 15-én jelenik meg.

Közoktatás Edupress

Őszi állásbörze a Szegedi Tudományegyetemen

Elolvasom

A Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ Átriumában október 17-én rendezik meg Dél-kelet Magyarország legnagyobb felsőoktatási álláskereső rendezvényét. A 9 és 16 óra között tartó börze főszervezője az egyetemen működő Karrier Iroda, melynek célja, hogy a gazdálkodó szervezetekkel összehangolva a dél-alföldi felsőoktatási intézmények több ezer végzős hallgatójának elhelyezkedését segítse.

Közoktatás Edupress

A győri egyetem professzora a russzista kongresszuson

Elolvasom

Az Orosz Nyelv- és Irodalomtanárok Világszövetsége (MAPRJAL) közelmúltban a bulgáriai Várnában tartott XI. kongresszusán 48 ország másfélezer russzistája vett részt. A kongresszuson az elnökség ellenőrző bizottságába választották dr. Bakonyi Istvánt, a győri Széchenyi István Egyetem professzorát.

Közoktatás Edupress

Csillagászati előadássorozat

Elolvasom

A Független Pedagógiai Intézetben október 9-étől, keddenként 17.00 órakor indul Grandpierre Attila csillagász-író előadássorozata "A csillagok világa és az ember. Az emberiség boldog jövőjének megalapozása az átfogó természettudomány segítségével" címmel.

Közoktatás Edupress

Világ-nyelvprogram pályázat

Elolvasom

A Tempus Közalapítvány a Munkaerő-piaci Alap képzési alaprész támogatásával pályázatot írt ki a magyarországi, szakképzési évfolyamokat működtető közoktatási intézményeknek. A program átfogó célja a magyar középfokú szakképző intézmények szaknyelvi oktatásának fejlesztése, amelyet külföldi vendégtanárok fogadásával kíván elérni. A pályázat beadási határideje: október 5.

Közoktatás Edupress

DAAD ösztöndíjakkal Németországba

Elolvasom

DAAD (Deutscher Akademischer Austauschdienst) ösztöndíjra lehet pályázni november 15-ig különböző kategóriákban a Magyar Ösztöndíj Bizottságnál. Több korosztály jelentkezését várják, ugyanis Németországban tanulhatnak tovább a jelentkezők vagy nyári egyetemen vehetnek részt a győztesek. Minden évben több mint száz magyar ösztöndíjas jut ki Németországba a DAAD ösztöndíjaival.

Közoktatás Edupress

Virtuális klub egy skóciai kirándulásért

Elolvasom

Elindult a VisitBritain on-line játéka, ahol középiskolás osztályok nyithatnak virtuális, személyre szabható klubot. Egy jó név, izgalmas ötletek, ütős zene, kívánatos menü, és minél britebb stílus. Csupán ennyi és sok szavazat kell ahhoz, hogy a résztvevők megnyerjék a fődíjat, egy izgalmas osztálykirándulást Nagy-Britanniába. A játék során a No Thanx együttes is alapít klubbot, ráadásul a népszerű banda meglátogatja a nyertes TuristaOsztályt az utazás alatt.

Közoktatás Edupress

Környezetvédelmi pályázat a BMF-en

Elolvasom

Fogyóban a Föld! Nézd új szemmel a világot! címmel a Budapesti Műszaki Főiskola Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kara pályázatot hirdet a fiatalok környezettudatos szemléletének erősítésére, a megújuló energiák (víz-, szél-, nap, bioenergiák) felhasználásának népszerűsítésére a kreatív gondolkodásmód kiteljesítése érdekében.

Közoktatás Edupress

A győri egyetem nyerte a műszakis sportnapokat

Elolvasom

A győri Széchenyi István Egyetemen rendezett XXXVIII. Műszaki Felsőoktatási Sportnapokon kilenc mérnökképzést is folytató hazai egyetem, főiskola vett részt, összesen 350 sportólóval október 1-2. között. A sporttalálkozón hat sportágban 36 csapat versenyzett a kupákért és az egyéni legjobbaknak járó különdíjakért.

Közoktatás Edupress

RMPSZ: ne csökkentse a hallgatók jogait az új román oktatási törvénytervezet

Elolvasom

Romániában új oktatási törvénytervezet látott napvilágot, melyre azért volt szükség, hogy az EU által elvárt szabályoknak megfeleljen az oktatási törvény. Lászlófy Pál István, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) elnöke azonban úgy látja, hogy ez a törvény nem biztosít megfelelő törvényi keretet a kisebbségi magyar hallgatóknak.

Közoktatás Edupress

Pécsen is tüntettek

Elolvasom

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) több mint kétszáz hallgatója gyűlt össze, hogy demonstráljanak a tandíj ellen október 2-án. A keddi tandíjellenes tüntetés délután négykor kezdődött a pécsi 48-as téren.

1
817 818 819 820 821
833