szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Rendkívül eseménydús hetet tudhatunk magunk mögött. Szinte még el sem kezdődött a tanév, de már most tíz olyan oktatási intézmény van, ahol rendkívüli szünetet rendeltek el. Az egyetemeken hétfőtől indul az őszi szemeszter - a legtöbb helyen hibrid oktatásra készülnek, viszont van, ahol már most távoktatással indítanak. A héten kezdődtek a kollégiumi beköltözések, de az NKE egyik kollégiumát ki is kellett üríteni a koronavírus miatt. Mindeközben a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói elbarikádozták az egyetemet és nem engedik be az új vezetőséget. Összeszedtük a hét legfontosabb híreit.

Több tüntetést és megmozdulást is szerveztek a Színművészetisek

Hétfőn lemondott a Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetése és a szenátusa is hétfőn, amit egy sajtótájékoztatón jelentett be Upor László, a rektori feladatokat ellátó rektorhelyettes, valamint Novák Eszter rektorhelyettes. Később kiderült, hogy többek között Enyedi Ildikó is felmondott.

A tüntető diákok hétfő este blokád alá vették az egyetemet. Az egyik hallgató elmondta: a diákok döntik el, milyen vezetőket, oktatókat engednek be, és kiket tartanának távol az intézménytől. A barikád és a tüntetések a hét további részében is folytatódtak. Kedden tizenhárom pontban a követeléseiket is összefoglalták. A pénteki tüntetésen a felszólalók és fellépők között többek között ott volt Bródy János és L. Ritók Nóra, de NoÁr is szót kapott, majd élőben adta elő az egyetem körül zajló eseményekről írt dalát. De nem ez volt az utolsó megmozdulás. Vasárnap délutánra a hallgatók élőláncot szerveznek az egyetem és a Parlament közé, ahol egy úgynevezett Carta Universitatis-t, akarnak kézről kézre eljuttatni a Parlamentig. Ez a dokumentum lényegében arról szól, hogyan képzelik el az egyetem jövőjéről szóló párbeszédet.

Korábban már egy hosszú cikkben összeszedtük, milyen felsőoktatási intézmények, színházak vagy szervezetek állnak a tiltakozó diákok mellett. Azóta több mint ezer zenész és több mint nyolcszáz corvinusos hallgató is szolidaritását fejezte ki, amiről itt írtunk részletesebben. De a Bibó István Szakkollégium is közzétett egy nyílt levelet a Facebookon, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatói pedig az egyetem épülete előtt fogadták sorfallal Áder János köztársasági elnököt. Erről itt olvashattok bővebben. A felsoroltakon túl a Sziget Fesztivál is szolidaritását fejezte ki.

A tüntetések ellenére az SZFE megkeresésünkre azt mondta, a tervek szerint, azaz szeptember 7-én indulhat a tanév az egyetemen. Vidnyánszky Attila szerint az, hogy ez valóban megvalósul-e az egyetem még mostani vezetőségének és a hallgatóknak a felelőssége.

Tanévkezdés a közoktatásban

Idén nem meglepő, ha nem indul minden iskolában 8-kor a tanítás. Debrecenen több suli kísérleti jelleggel egy évig 8:30-kor indítja a tanítási napot, Győrújfaluban pedig nem is indulhatott el szeptember 1-jén az oktatás, ugyanis a komplett tanári kar karanténba került. Az Óbudai Nagy László Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában három pedagógus koronavírusos tesztje is pozitív lett. A XIII. kerületi Berzsenyi Dániel Gimnáziumban pedig többen a gólyatáborban fertőződtek meg. Ezekről itt írtunk. Az I. kerületi Lisznyai Utcai Általános Iskolából koronavírus gyanú miatt hazaküldött diákokról pedig itt számoltunk be.

A hét további részében egy kőbányai és egy hajdúböszörményi óvodai is bezárt, a mohácsi gimnáziumban és több salgótarjáni középiskolában pedig digitális oktatásra állnak át. Péntek estig összesen tíz oktatási intézményben kellett rendkívüli szünetet elrendelni. A diákoknak tesztelés nélkül, 10 napig kell otthon ülniük, ha kiderül, hogy valaki koronavírusos volt az osztályukban. Ez járványügyi protokollból következő orvosi döntés, a probléma azonban az, hogy így hamar kiürülhetnek az iskolák és szeptember 20-ig bedőlhet az oktatás. A részleteket itt találjátok.

Az idei tanév változásairól és szabályokról itt olvashattok el mindent. A 2020/2021-es tanévtől bevezetett pályaorientációs vizsgálatokról itt olvashattok.  

Tanévkezdés az egyetemeken

Bár korábban már körbekérdeztük az egyetemeket azzal kapcsolatban, hogy milyen formában tervezik indítani a tanévet, a napokban olvasható járványügyi statisztikákat figyelembe véve újra felmerült bennünk a kérdés: vajon mindenhol lesz személyes oktatás? Most ismét felkerestük a felsőoktatási intézményeket. A válaszaikat itt olvashatjátok el.

Még el sem kezdődött az őszi szemeszter, de már több egyetemen is felütötte a fejét a koronavírus. A Corvinuson hivatalosan eddig 18-an fertőződtek meg az egyetemi gólyatáborban. A Szent István Egyetem közölte, hogy a gólyatábor résztvevői és szervezői közül 5 embernél mutatták ki a Covid-19-et, mind tünetmentesek, és nem hagyják el az otthonukat. Néhány nappal később pedig kiderült, hogy Pécsen is voltak koronavírusos hallgatók a gólyatáborban.

Csütörtökön kiderült, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 35-en vannak karanténban, egy hallgatót pedig kórházban ápolnak. Ezek után az NKE egyik kollégiumát ki is kellett üríteni szombat estig. A koliban csak a külföldi hallgatók és a karanténba kerültek maradhatnak. De a Budapesti Gazdasági Egyetem, illetve a Széchenyi István Egyetem (SZIE) több hallgatója is fertőzött. A SZIE egyik rektorhelyettesének a tesztje is pozitív lett. A híreket figyelembe véve a Debreceni Egyetem úgy döntött, hogy nem tartják meg a harmadik gólyatáborukat.

Újabb világrangsorban tarolnak a magyar egyetemek

Kilenc magyar egyetem került be a Times Higher Education (THE) 2021-es rangsorába. A 2021-es listában több mint 1500 egyetem került be összesen 93 országból. A részleteket itt találjátok.

Megnehezíti a magántanárok életét az új felnőttképzési törvény

Idén ősztől ugyanis a törvény minden a képzést nyújtó intézményt és magánszemélyt, így például a mintegy tízezer magántanárt is arra kötelezi, hogy kérje el, és nyolc éven keresztül kezelje az általa képzett kiskorú vagy felnőtt tanuló számos személyes adatát, köztük TAJ számát, adóazonosító jelét és iskolai végzettségét. Ez a Nyelvtudásért Egyesület álláspontja szerint súlyosan sérti mind a tanulók mind az egyéni vállalkozó magántanárok adatvédelmi és személyiségi jogait. A részleteket itt találjátok

Fontos határidő jár le a napokban

Szeptember 7-éig lehet jelentkezni az őszi érettségi vizsgákra. Ebben a vizsgaidőszakban rendes, szintemelő, kiegészítő, ismétlő, pótló, javító és előrehozott vizsgát is tehettek. A jelentkezési lapot innen tölthetitek le.

Három érmet is szereztünk a Közép-Európai Informatikai Diákolimpián

A magyar diákok egy ezüst- és két bronzérmet szereztek a Közép-Európai Informatikai Diákolimpián (CEOI), amelyen tizenhárom ország ötvenöt, húsz évesnél fiatalabb diákja vett részt Nagykanizsán.

Nagyok a különbségek az állami és egyházi iskolák járvány elleni védekezésében

A legtöbb állami iskolában nincs hőmérő és elegendő fertőtlenítő, illetve maszkot sem viselnek a diákok, míg az egyházi intézményekben egyenmaszkra is futja.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!