szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A diákok ígéretük szerint addig nem mennek haza, amíg nem teljesítik követeléseiket. A másik oldal azonban eddig nem sok hajlandóságot mutatott a helyzet tisztázására. Indul a második nap a blokádok mögött.

A diákok hétfő óta az egyetemen vannak, szerencsére a hvg.hu információi szerint bőven van ellátmányuk a kordonok mögött, ugyanis sokan segítik a tiltakozó hallgatókat étel-, italadománnyal.

Vidnyánszky Attila elnök és az általa vezetett kuratórium tagjai azonban még nem jártak a Vas utcai épület közelében. Pedig az SZFE Hallgatói Önkormányzata nyilvánosságra hozta a követeléseiket, mely az egyetem autonómiájának garantálását, valamint az új szenátus és kuratórium lemondását követeli.

Bár a kuratórium egy közleményben reagált a történtekre tegnap este, Vidnyánszky Attila az ATV Egyenes Beszéd című műsorában egyértelművé tette, a tiltakozások miatt nem mond le, ő úgy érzi, az egyetem vezetése az első pillanattól elutasított mindent, ami a változás szempontjából fontos lenne.

Csernai Mihály, a HÖK elnöke a hvg.hu-nak korábban a helyszínen elmondta, hogy hosszabb távú ellenállást terveznek, meg akarják akadályozni, hogy Vidnyánszky Attila, a kuratórium új elnöke belépjen az épületbe. Erre utal az is, hogy az aulába sátrakat és hálózsákokat is hoztak.  

Mindez lavinaként indult el, miután hétfőn, sajtótájékoztatón a Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetése és a szenátusa is lemondott. Ezt Upor László, a rektori feladatokat ellátó rektorhelyettes, valamint Novák Eszter rektorhelyettes jelentett be. Azóta pedig több tanár, korábbi egyetemi vezető is beadta felmondását. Enyedi Ildikó levélben üzent diákjainak, hogy sajnálja, de nem úgy érzi, nem volt más választása.

Tizenhárom pontban követelik a helyzet tisztázását az SZFE hallgatói

Tizenhárom pontban foglalta össze a Színház- és Filmművészeti Egyetem a követeléseit, az egyetem jelenlegi kuratóriuma szerint hibát követtek el a felmondott vezetők.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!