szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) a lemondott vezetése szeptember végéig marad, ezért a kuratórium új elnöke szerint az egyetem vezetésének és a diákságnak a felelőssége, hogy elindul-e hétfőn az oktatatás.

Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kuratóriumának új elnöke a pénteki tüntetés után a HírTV-ben értékelte a helyzetet. Mint mondta, létrejött egy találkozó az egyetem vezetése és a kuratórium tagjai között, ahol kiderült, hogy semmiben sem értenek egyet, viszont abban megegyeztek, közös érdek, hogy hétfőn elinduljon az oktatás. Ennek felelősségét azonban az egyetem még mostani vezetésére és a hallgatókra hárítja.

A kuratórium elnöke kitért arra is, hogy az egyetem polgárait beengedik a Vas utcába, de ott létezik egy zár, amely szelektál, van, akit beengednek, van, akit nem. Ez a zár eddig is létezett, ez egy nagyon zárt, nagyon belterjes közösség, és drámai az, hogy ez a zár most fizikai formájában is jelen van. Vidnyánszky szerint „hatalmas erők” állnak a háttérben, amelyek megakadályozzák, hogy bárminemű párbeszéd vagy nyitás történjen.

Félelmetes erők. Rá kell nézni, ez egy hadsereg, amely az interneten leledzik, ez egy nemzetközi csapat. Színházi kollégáim jeleznek külföldről, hogy már megkapták az információt. Természetesen egy bizonyos forrásból kapják meg. Egyszerűen fájdalmas - mondta.

A teljes beszélgetést itt nézhetitek meg:

Nem a tegnapi volt az utolsó megmodulás az SZFE-s hallgatók részéről. Vasárnap délutánra élőláncot szerveznek az egyetem és a Parlament közé, ahol egy úgynevezett Carta Universitatis-t, akarnak kézről kézre eljuttatni a Parlamentig. Ez a dokumentum lényegében arról szól, hogyan képzelik el az egyetem jövőjéről szóló párbeszédet.

Az élőlánc érinti majd az ELTE bölcsészkarát és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet is. A színművészetisek szerint ötezer emberrel megvalósítható a kezdeményezésük.

A Bibó István Szakkollégium és a MOME hallgatói is kiállnak az SZFE mellett

A Bibó István Szakkollégium Facebookon tett közzé egy nyílt levelet az aláírók listájával, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatói pedig az egyetem épülete előtt fogadták sorfallal Áder János köztársasági elnököt.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!