szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyre többen állnak a Színház- és Filmművészeti Egyetem tiltakozása mellé. Írók, színházak és egyetemek is szolidaritásukat fejezték ki a demonstráló hallgatók mellett. Összeszedtük, eddig kik álltak az egyetem mellé.

Elsőként az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézete fejezte ki szolidaritását a Színművészetis hallgatókkal, Mint írják, "mi az egyetemi autonómiában és az oktatás szabadságában hiszünk, és úgy látjuk, hogy az SZFE alapítványi intézménnyé való átszervezése során ezek az alapvetések súlyosan sérülnek". Illetve az egyetem Filmtudományi Tanszéke is csatlakozott. Továbbá a Kaposvári Egyetem végzett és jelenlegi hallgatói is szolidaritást vállalnak az SZFE-vel.

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara pedig molinót helyezett az épületre (amit azóta a dékán levetetett velük).

MOME HÖK teljes mértékben kiáll az SZFE hallgatói mellett, és támogatja a történtekkel kapcsolatos törekvéseit - írják Facebookon. Magyar jogászok és joghallgatók tiltakozó nyilatkozatot adtak ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem mellett - írja Facebook-oldalán az SZFE. Csatlakoztak a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Filmtudományi és Vizuális Tanulmányok Tanszékének hallgatói is.

"A CEU Szenátusa szolidaritásáról biztosítja az SZFE oktatóit és hallgatóit, akik valamennyiünk érdekében védelmezik az oktatás, a kutatás és a művészi kifejezés szabadságát, az európai kultúra alapvető értékét” – olvasható Kertész János Széchenyi-díjas magyar fizikus, egyetemi tanár, a CEU professzorának Facebook-oldalán.

Több mint ezer zenész és diák áll ki a Színművészetis hallgatók mellett

Ugyanis már több mint ezer zenész írta alá a nyilatkozatot, amiben a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel történtek ellen tiltakoznak. Időközben pedig a Corvinus diákjai is csatlakoztak.

Szolidaritásukat fejezték ki a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Kar jelenlegi és egykori hallgatói a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói mellett.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzata piros-fehér szalagokkal vette körbe az egyetem bejáratát, hogy szolidaritásukat fejezzék ki az SZFE diákjaival és tanáraival.

Nemrég közleményt adott ki az SZFE Doktori Tanácsa, szerintük a kuratórium elnökének gondolkodása és beszédmódja a kirekesztő: „Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tulajdonosi jogait gyakorló alapítvány kuratóriumának kinevezett elnöke – a párbeszéd fontosságát ecsetelve – olyan szavakkal illette egyetemünk professzorát, a Doktori Iskola vezetőjét, amelyek a nemzetből és a keresztény kultúrkörből való kitaszítással egyenértékűek” - írják.

Írók és költők

Parti Nagy Lajos író, költő – mint írja: mélységes és tehetetlen felháborodásában – indította útnak az alábbi levelet, melyhez 2020. szeptember 1-jén 166 magyar író, irodalmár, műfordító és művész csatlakozott. Azok a magyar írók, műfordítók, irodalmárok, magyar művészek akik csatlakoztak, határozottan tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása ellen, ahogy fogalmaznak: „aljas és sunyi legázolása ellen”. Alföldi Róbert pedig nyílt levelet írt Rátóti Zoltánnak, az SZFE újonnan fenntartó alapítvány egyik kurátorának.

"A Magyartanárok Egyesülete a demokratikus alapértékek között tartja számon az egyetemi autonómiát, ezért szolidaritást vállal a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatóival és diákjaival az autonómiájuk megőrzéséért vívott küzdelmükben" - írja az egyesület közleményében.

Színházak és társulatok

Miskolci Nemzeti Színház színészei is kiállnak az SZFE-ért - írja az egyetem. Így tett a Színházi Dramaturgok Céhe is. Ezen felül a "Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete hitet tesz amellett, hogy a mindenkori hatalomtól való alkotói függetlenség és minden egyetem autonómiához való jogának tiszteletben tartása a döntéshozókra nézve kötelező erejű, mert ez a szabadság létfeltétele, alkotmányos jogunk" - írják közleményükben. A Magyar Filmművészek Szövetségének Elnöksége is szolidáris a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjaival, tanáraival.

Valamint az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) szolidaritását fejezi ki az SZFE minden oktatójával és hallgatójával Facebookon.

"Szabad oktatásért, szabad kultúráért!" - tüntetést szerveznek péntekre

Ez az a pillanat, amikor nem hallgathatunk tovább, és az utcán kell megmutatnunk, hiszünk a szabad oktatásban és a szabad kultúrában - írják a szervezők.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!