szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézete is kiáll a tiltakozó diákok mellett. Parti Nagy Lajos kezdeményezésére pedig több mint 160 író csatlakozott a tüntetéshez, illetve Alföldi Róbert nyílt levelet írt az egyik kurátornak, a színházi előadások végén pedig a közönség állva tapsolt a diákoknak.

FRISSÍTÉS

Most jött a hír, hogy fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke levélben megbeszélést kezdeményezett Upor Lászlóval. Az egyetem felmondási idejét töltő vezetősége úgy döntött, hogy felelőssége részt venni ezen a találkozón. Upor Lászlót Németh Gábor és Bagossy László kísérik el, és ragaszkodnak ahhoz, hogy a beszélgetés változatlan visszaidézésre alkalmas módon rögzítésre kerüljön - írja az egyetem közleményében.

Nagy port kavart a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása, hónapok óta tart a vitás helyzet. A diákok hétfő óta az egyetemen vannak és tüntetnek, Vidnyánszky Attila elnök és az általa vezetett kuratórium tagjai azonban még nem jártak a Vas utcai épület közelében. Azóta az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézete szolidaritását fejezte ki a Színművészetis hallgatókkal, Mint írják, "mi az egyetemi autonómiában és az oktatás szabadságában hiszünk, és úgy látjuk, hogy az SZFE alapítványi intézménnyé való átszervezése során ezek az alapvetések súlyosan sérülnek".

Parti Nagy Lajos író, költő – mint írja: mélységes és tehetetlen felháborodásában – indította útnak az alábbi levelet, melyhez 2020. szeptember 1-jén 18 óráig 166 magyar író, irodalmár, műfordító és művész csatlakozott – szedte össze a tiltakozókat a Litera. Azok a magyar írók, műfordítók, irodalmárok, magyar művészek akik csatlakoztak, határozottan tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem átalakítása ellen, ahogy fogalmaznak: „aljas és sunyi legázolása ellen”. Így szeretnék szolidaritásukat kifejezni a lemondott szenátus és az egyetem tanárai és hallgatói iránt.

Alföldi Róbert pedig nyílt levelet írt Rátóti Zoltánnak, az SZFE újonnan fenntartó alapítvány egyik kurátorának..

Az nem párbeszéd, ha nem két teljesen egyenrangú fél ül le egymással akkor, amikor nincsenek még eldöntve, leírva, aláírva a játékszabályok. (...)

- írja. Illetve kifejti, nem tud róla, hogy a fenntartó alapítvány kuratóriumától bármilyen módon is megkeresték volna az egyetem lemondott vezetését, hogy egymást tiszteletben tartva, egyenrangú félként beszéljenek. Szerinte Rátótinak kellett volna lépnie.

A tiltakozási hullám azonban itt nem ér véget. Tegnap a Katona József és az Örkény István Színház előadásainak végén színpadra állhattak az SZFE hallgatói. A Katonában miután legördült a függöny a közönség a követkző mondatokatok olvashatta kivetítve:

Az elmúlt napokban megfosztották jogaitól a Színház- és Filmművészeti Egyetem megválasztott döntéshozó testületét, a Szenátust és súlyos vádak érték szakmánk több jeles képviselőjét.

Az Örkényben is állva tapsolt a közönség az SZFE diákjainak.

Hivatalosan eddig 18-an kapták el a koronavírust a Corvinus gólyatáborában

Az egyetem hallgatói között azonban ennél jóval nagyobb számok keringenek. A járványügyi vizsgálat, az adatgyűjtés és a kontaktkutatás jelenleg is folyik.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!