Felsőoktatás Eduline

Oktatási jogok biztosa: módosítani kellene a törvényt a gólyatábori botrányok miatt

Elolvasom

A felsőoktatási törvény módosítását javasolja az oktatási jogok biztosa az emberi erőforrások miniszterének, hogy a jogszabály tartalmazzon az emberi méltóság feltétlen tiszteletben tartásának követelményére vonatkozó rendelkezést. Aáry-Tamás Lajos 2014 szeptemberében indított országos vizsgálatot azzal a céllal, hogy feltérképezzék, milyen módon biztosítják a gólyatáborokban a leendő hallgatók emberi és állampolgári jogait, továbbá kinek a feladata és felelőssége a táborok megszervezése, valamint milyen szabályzatokat alkottak a felsőoktatási intézmények a gólyatáborokra.

Közoktatás Eduline

A hét hírei: a központi ponthatároktól a tanári fizetésekig

Elolvasom

Nehezebb lesz bekerülni 25 népszerű képzésre 2015-ben: az eddigi 16 helyett ugyanis ezeken is központi ponthatárt húztak. Mégsem emelkedik januártól a tanárok fizetése, mivel felülírták azt a szabályt, amely a béreket a minimálbér változásához kötötte. Összegyűjtöttük a tudnivalókat az új duális képzésekről, és megnéztük azt is, hogyan élhetitek túl a vizsgaidőszakot. A hét hírei és cikkei.

Felsőoktatás Eduline

"Ne csináljunk zárdát az egyetemből" - kiverte a biztosítékot az ÁJK-s gólyatáborok megszüntetése?

Elolvasom

Nem lesz több gólyatábor az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, más formát találnak majd az elsőévesek beilleszkedésének elősegítésére - jelentette ki a kar dékánja, miután kiderült, hogy a 2013-as jogi kari gólyatáborban szexuálisan zaklathattak egy hallgatót. Az eduline olvasóit megosztotta a döntés: valóban úgy lehet megelőzni az ehhez hasonló eseteket, ha megszüntetik a gólyatáborokat? A kommentekből válogattunk, várjuk a ti véleményeteket is.

Felsőoktatás MTI

Gólyatábori nemi erőszak: bekeményített a HÖOK

Elolvasom

Azonnali hatállyal lemondásra szólít fel a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke minden olyan ELTE kari hallgatói tisztségviselőt, aki a gólyatáborokban történt erőszakos bűncselekmények idején hivatalban volt, a szervezéshez bármilyen köze lehetett.

Felsőoktatás Eduline

Öt egyetemista, akivel mindenki találkozik elsőévesként

Elolvasom

Már csak két-három hét, és kezdődik a regisztrációs hét az egyetemeken és főiskolákon - nagy összegben mernénk fogadni arra, hogy találkoztok majd egy-két fura figurával a koliban vagy a tanszéki folyosón. A BuzzFeed utánajárt, kik a legfurcsább csoporttársak. Ebből szemezgetünk.

1 2 3 4 5 6