szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Rendhagyó szabályok és óvintézkedések mellett fognak zajlani az idei egyetemi gólyatáborok - már ahol megtartják őket. Kötelező lesz a maszk viselése, a kihelyezett fertőtlenítők használata, és a csapatépítő játékok közül kimarad többek között a szoborcsoport alkotás, az egymás testéről evés, illetve minden olyan feladat, ahol a gólyák túl közel kerülhetnének egymáshoz.

Az elsőéveseknek nem minden egyetemen kell lemondaniuk a gólyatáborokról a járványhelyzet miatt, viszont a körülmények sokkal rendhagyóbbak és visszafogottabbak lesznek a megszokottnál.

A Nyíregyházi Egyetemen például 150 elsőévest várnak az augusztus végi táborba, ahol érkezéskor mindenkinek megmérik a lázát, aki beteg, azt pedig egyből hazaküldik. A gyors orvosi ellátás lehetőségét folyamatos sofőrszolgálattal fogják biztosítani - tudta meg a Magyar Nemzet. Az egyetem mindemellett kötelezővé teszi a maszk viselését és a kihelyezett kézfertőtlenítőket is legalább óránként használniuk kell majd a diákoknak, a szervezők és résztvevők pedig nyilatkozattal is kötelesek igazolni, hogy a tábort megelőzőleg nem tartózkodtak veszélyeztetett országban. A programok között kevesebb olyan lesz, ahol a gólyák túl közel kerülhetnének egymáshoz, illetve a Magyar Vöröskereszt is fog egészségügyi tájékoztatást és előadást tartani a leendő egyetemistáknak.

A Semmelweis Egyetem is úgy készül, hogy megtartják az idei gólyatáborokat, viszont ezen csak azok vehetnek majd részt, akiknek negatív lesz a koronavírus-tesztjük - a tesztet a hallgatóknak és a szervezőknek is ingyenesen biztosítja az egyetem. Változás lesz az is, hogy a szokásos hat nap helyett háromnapos lesz a tábor, mivel idén két turnust szerveznek, így az egy időben résztvevő hallgatók száma nem haladja meg a megengedettet. Itt is kötelező lesz a maszkviselés - belépéskor mindenki kap ajándékba - és a higiénés szabályok betartását is folyamatosan ellenőrzik.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen a szervezőkkel együtt körülbelül 85 táborozóra számítanak, ezért itt a létszámkorlátra sem kell figyelni. A gólyatáborozók „repoharat” fognak kapni, amivel szeretnék elkerülni, hogy a táborozók egymás után igyanak - ezeknek a tisztítására pedig folyamatosan ügyelnek majd. A táborban több helyen is lesz kézfertőtlenítő, a programok kisebb csoportokban fognak zajlani és a nagy közösségi eseményeken is ügyelnek arra, hogy minél nagyobb téren legyenek. A gólyák egészsége érdekében pedig itt is lecseréltek néhány játékot, ahol elengedhetetlen lett volna a fizikai kapcsolat.

Az Eszterházy Károly Egyetem szeptember elejére tervezi a gólyatáborát, ahova előreláthatólag 400-nál kevesebben mehetnek majd. Belépéskor lesz lázmérés, a résztvevőknek nyilatkozniuk kell arról, hogy nem betegek és nem jártak külföldön a megelőző két hétben. A helyszínen két különálló faházat is fenntartanak abból a célból, ha valaki mégis tüneteket produkálna és el kellene különíteni. A szervezők pedig a többi egyetemhez hasonlóan itt is a szokásos játékok megváltoztatására készülnek, hogy a diákoknak ne kelljen megérinteniük egymást. A gólyatáborral kapcsolatos végleges döntések augusztus végén - az aktuális járványügyi helyzet alapján - várhatóak.

A Miskolci Egyetem karonként legfeljebb 500 résztvevővel készül az idei gólyatáborokra. Minden belső és külső helyszínen lesz fertőtlenítőszer, figyelnek a távolságtartásra, és beltéren maszkot kell viselni. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen a táborvezetők külön felkészítést kapnak a rendkívüli szabályokról. Itt is korlátozzák a létszámot, lesz lázmérés, illetve felmérik a résztvevők nemzetközi utazásait és nyaralásait. A táborban pedig szakképzett egészségügyi személyzettel és elkülönített szobákkal várják azokat, akik esetleg tüneteket produkálnak.

Megfelelő óvintézkedések mellett a Soproni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem is számol a csapatépítő táborok megtartásával.  

Korábban a Debreceni Egyetem azt írta a közleményében, hogy a gólyatáborok helyzete még bizonytalan. Azonban azóta már kiderült, ők is megtartják a táborokat augusztus 23. és 26., 28. és 31., illetve szeptember 1. és 5. között. A táborozóknak nyilatkozniuk kell arról, hogy a gólyatábort megelőző két hétben nem jártak külföldön, ellenkező esetben ugyanis nem vehetnek részt az eseményen, valamint itt is figyelembe veszik a létszámkorlátot. A kollégiumok "teljes mértékben alkalmasak arra, hogy egy időpontban két 500-500 fős gólyatábor úgy kerüljön bennük és a hozzájuk tartozó rendezvénytereken lebonyolításra, hogy a két táborban részt vevők egymással semmilyen formában ne találkozzanak” - írják legfrissebb közleményükben.

Nem mindenhol tartják meg a gólyatáborokat

Arról is beszámoltunk korábban, hogy a Szegedi Tudományegyetem várhatóan 2020. augusztus 16-19 között rendezi meg a gólyatáborait, de hosszas egyeztetések után az egyetem a napokban arra a döntésre jutott, hogy hagyományos keretek mégsem lesznek megtartva az idei bulik.

Az Óbudai Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem szintén úgy döntött, hogy ebben az évben egyik karon sem szervez gólyatáborokat. Az ELTE-n helyettük orientációs napokra várják az elsőéves hallgatókat. Ezeket részben online, részben kiscsoportos, személyes formában bonyolítják le - utóbbi esetben távolságtartási és maszkviselési szabályokkal.

Mi a helyzet az idei gólyatáborokkal? A napokban minden kiderül

Megtartják az idei egyetemi gólyatáborokat? Több intézmény döntése is a napokban fog kiderülni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!