Közoktatás Eduline

Kimaradt a kormány programjából az új közoktatási törvény?

Elolvasom

Hiába készült el december 3-ra az új közoktatási törvény tervezete és a pedagógus-életpályamodell, júliusig valószínűleg egyik koncepció sem kerül majd a kormány elé – legalábbis a Magyar Közlöny december 23-i számában megjelent 2011 első félévi munkarend alapján. Ez akár azt is jelentheti, hogy az oktatási államtitkárság nyári ígéreteivel ellentétben a 2011/2012-es tanévet még a jelenlegi jogszabályok alapján kezdik az iskolák.

Érettségi-felvételi Eduline

Egyetemi és főiskolai nyílt napok januárban

Elolvasom

Több mint negyven egyetemi és főiskolai kar tart nyílt napot januárban: ha eddig még nem térképezted fel a képzéseket, itt az idő, hogy begyűjtsd a legfontosabb információkat a szakokról, a kollégiumi elhelyezésről és az ösztöndíj-lehetőségekről! Összegyűjtöttük a legfontosabb dátumokat és helyszíneket.

Felsőoktatás Eduline

2011 legjobb külföldi ösztöndíjai: ezeket kár lenne kihagyni

Elolvasom

Bár még mindig a nyugat-európai ösztöndíjak a legnépszerűbbek, egyre több egyetemista és főiskolás választ magának egzotikus úticélt. Rengeteg lehetőség közül választhatsz, ha a következő tanévet már valamelyik távol-keleti, latin-amerikai vagy éppen dél-európai egyetemen szeretnéd kezdeni - hogy könnyebb legyen a döntés, összegyűjtöttük a legjobb pályázatokat.

Felsőoktatás Eduline

"Nekünk karácsonykor is csak az esték a szabadok" - vizsgák vs ünnep?

Elolvasom

Legalább egy kicsit mindenki megsínyli azt a néhány decembert, amit a felsőoktatásnak szentel az életéből, mert a vizsgákra muszáj tanulni. Mindenkinél rosszabbul jár azonban az, aki december 24-én, közvetlenül karácsony után vagy az újév első napjain kénytelen számot adni a tudásáról – és sajnos bele kell törődni, hogy néha ez is megesik.

Felsőoktatás Eduline

Így lehet kibukni az ország legjobb egyetemeiről

Elolvasom

A tantárgyújrafelvételek és vizsgalehetőségek számának korlátozása váltotta ki a legnagyobb felháborodást az új felsőoktatási törvény tervezett változásaival kapcsolatban. Bár a vitás pont egyelőre kikerült a törvénytervezetből, a minisztérium nem állt el szándékától: a kérdést később rendelettel szabályozzák majd. Utánanéztünk, a jelenlegi rendszerben hogyan lehet „kibukni” a legnagyobb hazai egyetemekről.

Felsőoktatás Eduline

Kritikus a helyzet az egyetemeken: lassan elfogynak a fizikatanárok

Elolvasom

A bolognai rendszer bevezetése óta mesterképzés elvégzéséhez kötik a tanári diploma megszerzését. A hároméves alapképzés után azonban egyre kevesebb diák dönt úgy, hogy a pedagógusi pályát választja – különösen igaz ez a természettudományi karok hallgatóira. Már ma sincs elég fizika-, kémia- és biológiatanár az országban, a helyzet néhány éven belül kritikussá válhat.

Felsőoktatás Eduline

"Torzszülött, agyament az új felsőoktatási törvény tervezete"

Elolvasom

Gúr Nándor (MSZP) országgyűlési képviselő szerint a felsőoktatási intézmények többsége ellehetetlenülne, amennyiben az oktatásért felelős államtitkárság koncepciója megvalósulna, az elképzelés szerint ugyanis csak azon egyetemek, főiskolák működhetnének, amelyek oktatóinak kétharmada tudományos fokozattal rendelkezik.

Felsőoktatás Eduline

Diákhitelt vettél fel? Minden, amit tudnod kell

Elolvasom

Mikor kell elkezdened a diákhitel törlesztését, és mekkora havi részletre számíthatsz? Kifizetheted-e egy összegben az egyetemi vagy főiskolai éveid alatt felvett hitelt, és hogyan kérhetsz előtörlesztési lehetőséget? A legfontosabb tudnivalók a diákhitelről.

Felsőoktatás Eduline

Akiknek semmi nem elég

Elolvasom

A szakkollégistákat könnyű "vitringyerekeknek" titulálni, de ez is csak nézőpont kérdése: ők azért választják a külön tevékenységekkel járó hallgatói közösségeket, mert egyszerűen keveslik azt, ami az előadásokon elhangzik. Ez persze komoly ellenszenvet is kiválthat azokból, akiknek már a minimumkövetelményekkel is problémáik vannak, de a lényegen nem változtat: a szakkollégiumokat csak ajánlani tudjuk, ráadásul néhányuk legendásan jó bulikat tart.

Érettségi-felvételi Eduline

Egyetemi és főiskola nyílt napok december 13-tól 19-ig

Elolvasom

December 15-én startol a 2011-es felvételi időszak: ha az összes információt szeretnéd begyűjteni, mielőtt beírod a kiválasztott képzéseket a jelentkezési lapra, érdemes elmenned az egyetemi és főiskolai nyílt napokra! December 13. és 19. között több mint tizenhárom felsőoktatási intézmény tart tájékoztatókat.

Felsőoktatás Eduline

"Szükség van ennyi egyetemre és főiskolára Magyarországon?"

Elolvasom

Módosítani kell a felsőoktatási felvételi szerkezetén, az új felsőoktatási törvényben pedig szerepelnie kell az egyetem és a főiskola kritériumainak - mondta az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés felsőoktatási és kutatási konferenciáján Réthelyi Miklós. A nemzeti erőforrás miniszter arról beszélt: nem biztos benne, hogy szükség van száz felsőoktatási intézményre Magyarországon.

1
57 58 59 60 61
67