Felsőoktatás Eduline

Mire lett volna elég a felvételi pontszámod 2008-ban?

Elolvasom

Egy hét múlva ilyenkor már nyilvánosak lesznek a felvételi pontszámok és lezárul az idei érettségi-felvételi időszak első felvonása (a másodikra még a pótfelvételik formájában várni kell). Addig is érdemes megnézni, hogy tavaly hogy alakultak a ponthatárok, hová kellett a legtöbb és hová a legkevesebb pont a bekerüléshez.

Felsőoktatás Eduline

Egyre több ausztrál diák tervezi, hogy a mezőgazdaságból fog megélni

Elolvasom

Ausztráliában több egyetemen észlelték, hogy a mezőgazdaság iránti érdeklődést felváltja az eddig divatos gazdasági és más tudományágakat, amelyek az utóbbi száz év legaszályosabb évtizedében voltak népszerűek. Az aszály tavalyi megszűnésével a mezőgazdaság, az ausztrál gazdaság fő ágazata csábító karrierlehetőséggé vált, hiszen ezen a területen nincs hiány állásokban.

Felsőoktatás Eduline

Top szakok 2009-ben: az egyetemek és főiskolák versenye

Elolvasom

Tavaly óta tarol a turizmus és vendéglátás, a korábban biztos befutónak számító gazdálkodási és menedzsment szak ennek következtében idén is be kell hogy érje a második hellyel. A húsz legnépszerűbb szak listáján nagy nyerteseket és kevésbé nagy veszteseket is találunk, de a mindent eldöntő ponthatárokra még várni kell jövő hét csütörtökig.

Közoktatás Edupress

Névtelen levélben vádolták pazarlással a SZIE rektorát

Elolvasom

Az oktatási miniszternek eljuttatott névtelen levélben vádolták meg a gödöllői Szent István Egyetem (SZIE) rektorát, Solti Lászlót "esztelen pazarlással" - írja az Index. A levélben az intézményvezető 4,7 millió forintos fizetéséről, illetve 14 millió forintos féléves jutalmáról írnak, miközben a tanszékeken várhatóan kifizetési korlátozásokat kell majd bevezetni. Hiller István oktatási tárcavezető az egyetem vezetőit kérte fel a tisztázásra.

Felsőoktatás Eduline

A világ legjobb és legdrágább egyetemei

Elolvasom

Bárhol legyenek is a világ legnagyobb, leghíresebb és legszínvonalasabb egyetemei, az intézmény filozófiája mindenütt ugyanaz. Ez az a hely, ahol az alapítók, az oktatók és a hallgatók ugyanannak a "szent célnak" a végrehajtására szövetkeznek: legjobbnak lenni a legjobbak között.

Felsőoktatás Eduline

Ösztöndíjjal külföldre: Az Erasmus nyomában

Elolvasom

Évente több ezer magyar diák utazik Európa különböző országaiba azért, hogy ott egyetemre járhasson és nyelvet tanulhasson. A program egyre ismertebb és népszerűbb a hazai felsőoktatásban és ma már azzal is tisztában vannak a résztvevők, hogy a kint eltöltött néhány hónap milyen hosszútávú előnyökkel járhat. Azt azonban továbbra is kevesen tudják, hogy milyen feladatokkal és kötelezettségekkel jár az ösztöndíj, és milyen feladatai vannak a jelentkezőnek az utazás előtt és után.

Közoktatás Edupress

Akik nem jutnak el a diplomáig: lomorzsolódás és évismétlés

Elolvasom

Nem ösztönzi a diákokat a diploma mihamarabbi megszerzésére a 2005-ben elfogadott felsőoktatási törvény - véli az Állami Számvevőszék (ÁSZ), melynek jelentése szerint növekszik a diploma megszerzésének átlagos időtartama Magyarországon. A reform hatásait vizsgálva az ÁSZ megállapította: több tízezres különbség tapasztalható az első évfolyamos illetve a diplomát szerző hallgatók száma között - írja a Népszabadság.

Közoktatás Eduline

A nagy egyetemek az új képzési rendszer nyertesei egy elemzés szerint

Elolvasom

Az öt nagy egyetem vonzotta az idén a felsőoktatásba jelentkezők harmadát, az adatok szerint tovább erősödött a klasszikus nagy intézmények dominanciája; a ranglista élén továbbra is az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) áll - olvasható a Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapján közzétett friss elemzésben.

Közoktatás Eduline

Már nyolc milliárdot bukott a Harvard

Elolvasom

A minap jelentette be a Harvard, hogy lassítja Allston-i beruházásait, Boston tövében, köszönhetően annak, hogy erősen, több milliárd dollárral csökkent az egyetem dotációja pénzügyi évének első négy havában, és persze más gazdasági nyomás is nehezedik a projektre

Közoktatás Eduline

A vezető rendszermérnök

Elolvasom

Érdekes és tanulságos karriereket bemutató interjú-sorozatunkban ezúttal Szarka Attila, az APC by Schneider Electric frissen kinevezett vezető rendszermérnöke osztja meg velünk tapasztalatait, akinek szakértelme hazai és nemzetközi szinten is ismert és elismert. Interjúnkból kiderül, hogy bizony nem csak a komplex tudásanyag a fontos…

Felsőoktatás Eduline

Egyetemi, főiskolai élet saját szemmel

Elolvasom

„Itt az alapműveltséged már kevés lesz a ketteshez. Kíváncsi vagy, milyen egy vizsgaidőszak ezen az egyetemen? Emlékezz vissza az érettségire való felkészülésedre, és szorozd meg héttel! Kerülj jó vizsgabizottsághoz! Húzz mindig jó tételt! Így megúszod kevés utóvizsgával…”

Közoktatás Eduline

Sok diák a magas költségek miatt nem kezdi meg az egyetemet

Elolvasom

A Magyar Nemzet szerint komoly problémát jelent a hazai felsőoktatásban, hogy a felvételt nyert hallgatók jelentős része különösebb indoklás nélkül nem iratkozik be az iskolába, és nem kezdi meg tanulmányait szeptemberben. A lap szerint sokan a magas költségektől riadnak vissza.

Közoktatás Edupress

Egyetemek presztízsrangsora - a cégek szerint

Elolvasom

Több cég tervez kevesebb friss diplomást felvenni, mint 2007-ben - olvasható a Világgazdaságban. Az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézetének (GVI) frissen publikált kutatásából kiderült, a diplomás pályakezdőket foglalkoztató cégek aránya az idén 11 százalékponttal nőtt ugyan, de a felvételükre vonatkozó szándékok némileg visszafogottabbakká váltak. A megkérdezett cégek felállítottak egy rangsort is aszerint, hogy presztízs tekintetében szerintük melyik felsőoktatási intézmény áll az első három helyen.

Közoktatás Eduline

Mindenkit felvettek az egyetemre

Elolvasom

Gyakorlatilag mindenkiből egyetemista lett, aki idén felvételizett - írta a keddi Magyar Nemzet. Az ok viszonylag egyszerű: a jelentkezéskor még érvényben volt a tandíjörvény, így csak az mert felvételizni, aki vállalni tudta a költségeket.

Közoktatás Eduline

Egyetemi korrupció Horvátországban - lecsapott a rendőrség

Elolvasom

Nagyszabású korrupcióellenes akciót indított a horvát rendőrség csütörtökön zágrábi egyetemi körökben: a vizsgálat 73 személyre terjed ki, köztük huszonegy professzorra. A horvát rádió jelentése szerint több száz rendőr szállta meg a zágrábi egyetem közlekedési és gazdaságtudományi karát.

Közoktatás Edupress

Albérlet-keresési roham az egyetemi városokban

Elolvasom

A felvételi ponthatárok kihirdetése után azonnal megnőtt az albérletek iránti érdeklődés is, a felsőoktatási intézményekbe felvételt nyert hallgatók számára az ár mellett az egyetem közelsége és a rezsi összege jelenti a két legfontosabb tényezőt - közölte az ingatlanokkal foglalkozó Otthon Centrum.

Közoktatás Edupress

Nyelvvizsga nélkül nincs diploma

Elolvasom

Hiába feltétele évek óta a diploma átvételének a nyelvvizsga, sok hallgató még mindig annak hiánya miatt nem kapja kézhez oklevelét - adta hírül az Inforádió. Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke szerint a probléma orvoslásához az oktatás minden szereplőjét be kell vonni a kérdésbe.

Közoktatás Edupress

Építs valamit!

Elolvasom

Kihirdette a Build Something! (Építs valamit!) verseny győzteseit az Autodesk Inc., mely kezdeményezés a világ tervező szakembereinek következő generációját bátorította egy fenntarthatóbb világ megalkotására.

1
54 55 56 57 58 59 60