szerző:
Eduline

Az MIT kutatói már átlátnak a falon. Az amerikai műszaki egyetem csapata most azon is kénytelen gondolkodni, hogy érjék el, hogy ne kerüljön rossz kezekbe a technológia, ugyanis egyáltalán nem kémkedésre szánták a találmányt.

©

Az MIT mesterséges intelligenciával foglalkozó csapata a vezeték nélküli internetnél használt sugarakat gondolta újra, és segítségükkel megalkotta a technológiát, amivel átlátni a falon. Pontosabban az emberek körvonalait rajzolja ki a szerkezet, de segítségével azt is meg lehet mondani, hogy ki van a szomszéd lakásban.

Az eszköz a falon át sugarakat bocsát ki, amik az emberi testről visszaverődnek. Annyira pontos, hogy több ember a testalkata alapján megkülönböztethető, és a mozgásuk, testtartásuk is kivehető a monitoron megjelenő képeken. 15 különböző embert tudott a masina megkülönböztetni egyszerre, 90%-os pontossággal.

A csapat főleg egészségügyi felhasználásra szánja a találmányt. Lehetővé tennék például, hogy idős emberek hogylétét lehessen nyomon követni vele, így lehetne látni, ha az illető például elesett az otthonában. Azt is tervezik, hogy nem csak a sziluettet lehessen látni a falon át, de kimutassa a műszer például a pulzusszámot is.

További érdekességek

10 tudományos tévhit, amiről mindenki azt hiszi, hogy igaz

Feltalálók, akiket saját ötletük ölt meg

Te tudod, miért korog a gyomrunk? Most eláruljuk

7 meglepő tudományos tény, amit tuti nem tudtál

Komoly hangsúlyt kell fektetni arra is, hogy senki se használhassa kémkedésre az eszközt. A csapat ezt blokkolókkal oldaná meg, így mindenki csak saját beleegyezésével lenne megfigyelhető. Ez azért nem teljesen megnyugtató.