szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egyre kevesebb tanár van, így akár iskolabezárásokra is fel kell készülni a jövőben, lejárt az iskolaérettségi kérelmeinek leadási határideje és törölték a 2021-es érettségi elhalasztását szorgalmazó petíciót. Összeszedtük a hét legfontosabb oktatási híreit.

Középiskolai felvételi lesz, a betartandó járványügyi szabályok nem változtak

Megtartják az iskolákban a január 23-án esedékes központi felvételi vizsgákat. A felvételiket a járvány elleni védekezés szabályainak megfelelően szervezik meg az intézményekben: a résztvevő diákok számára kötelező lesz a távolságtartás, a szüleik pedig nem léphetnek majd be az iskolák épületébe.

A felvételi megszervezésével kapcsolatos szabályokról itt írtunk bővebben. Ha a felvételi előtt a legjobb tippeket és trükköket keresitek a gyakorláshoz, akkor itt megnézhetitek, mit tanácsolnak a tanárok, vagy a korábbi felvételizők. Cikksorozatunk harmadik részében azoknak szeretnénk profi segítséget adni, akiknek a matek a mumus.

A nyomás és a bizonytalanság nagy a középiskolai felvételivel és jelentkezéssel kapcsolatban, épp ezért a Felelős Szülők Iskolája alapító-ügyvezetője most összeszedte 10 pontban, hogy mit tanácsol a középiskolai felvételihez.

Pörög az érettségi 2021 és felvételi

Törölték a 2021-es érettségi elhalasztását szorgalmazó petíciót, a múlt héten indult petíciót amíg lehetett, közel 30 ezren írták alá. Most a szóbelik eltörléséért indult aláírásgyűjtés. Az ADOM Diákmozgalom is azt javasolja, a 2021-es szóbeli érettségiket töröljék. Ezen felül még hat javaslatot fogalmazott meg az diákmozgalom, hogy a 2021-es érettségiket megfelelő környezetben szervezzék meg.

Hány százalékot kell elérnetek 2021-ben a közép-, illetve az emelt szintű érettségi vizsgákon a ketteshez vagy az ötöshöz? Mutatjuk. A felvételi jelentkezési időszakban egy nagyon aktuális kérdésre válaszolunk: mi lehet a választott ötödik érettségi és mi nem? A középiskolai eredményekkel akár 100 pontot is szerezhettek a 2021-es felsőoktatási felvételin. De pontosan melyik tantárgy jegyei számítanak? Itt a válasz.

Tovább csökkent a nyelvvizsgázók száma 2020 második felében

2020 első félévében összesen 44 693-an nyelvvizsgáztak, ami több tízezerrel volt kevesebb a korábbi évek hasonló időszakaihoz képest, és a tavalyi év második felében sem sikerült javítani a statisztikákon. Sőt, 2019-hez képest közel 16 ezerrel esett vissza a vizsgázók száma. Mutatjuk a friss adatokat.

Helyettesítési díjat kapnak a bölcsődei dolgozók

Az idei évtől helyettesítési díjat kapnak azok a nevelők, akik saját munkájuk ellátása mellett egy másik, munkából kiesett bölcsődei dolgozót helyettesítenek.

Heteken belül dönt a modellváltásról a négy érintett egyetem

Az innovációs és technológiai miniszter állítása szerint az intézményekre bízza, hogy fenntartót váltanak-e.

Sokan kerülhetnek túl korán iskolába, a szülők magukra maradtak

A szülők 70 százaléka találkozott elutasítással, amikor támogató szakmai véleményt kértek a szakemberektől vagy óvodapedagógusoktól. A Szülői Hang felmérése szerint súlyos hiányosságok vannak az iskolaérettségi eljárásban a szülők szakmai tájékoztatásával és a kérvényezés támogatásával kapcsolatban.


Egyre kevesebb tanár van: akár iskolabezárásokra is fel kell készülni

Évről évre kevesebb a tanár, egyre kevesebben állnak munkába és sokan mennek nyugdíjba. A legfrissebb adatok szerint most háromezerrel kevesebb pedagógus van, mint egy évvel korábban. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a tankerületek intézményeiben nem csökkent, egyenesen nőtt a tanárok száma, csökkenésről a szakképzésben lehet beszélni.

Folytatódik az SZFE szétdarabolása

Nem elég, hogy nem maradnak a Vas utcában a képzések, még fel is darabolják a színművészetisek eddigi rendszerét. Illetve arról tárgyal az egyetem vezetése, hogy egyházi kézbe kerülhet az Ódry Színpad. Azóta pedig kiszivároghatott az SZFE új tanárainak névsora.

Hiába a Brexit, akár 2022-ig is húzódhat az Erasmus-program kivezetése

Az utóbbi hetekben komoly figyelem fordult az Erasmus felé, ugyanis az egyik legnagyobb részvevő elhagyja a programot. Az Egyesült Királyság kilépése a magyar diákok utazásait is befolyásolja - mutatjuk, hogyan.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!