szerző:
Tóth Alexandra
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hány százalékot kell elérnetek 2021-ben a közép-, illetve az emelt szintű érettségi vizsgákon a ketteshez vagy az ötöshöz? Mutatjuk.

A május-júniusi vizsgaidőszakra február 15-ig tudtok jelentkezni, az érettségik május 3-án, a magyar nyelv és irodalom írásbelivel fognak kezdődni. A jelentkezés menetéről itt, a vizsgadíjakról itt olvashattok, a tavaszi szezon összes dátumát pedig itt nézhetitek meg. A 2021-es emelt szintű érettségikről itt találtok mindent.

A középszintű érettségin legalább 25 százalékot kell elérnetek ahhoz, hogy meglegyen a kettes. Ha a tárgy több vizsgarészből áll, akkor minden részen legalább 12 százalékot kell teljesítenetek. Ha valamelyik vizsgarészből nem éritek el a 12 százalékot, a többi vizsgarész eredményétől függetlenül az érettségi vizsgátokra elégtelen eredményt kaptok.

Az érettségi vizsgán az írásbelin és a szóbelin is pontszámokat kaptok, amelyeket összeadnak, és ebből határozzák meg a százalékos eredményeteket. A középszintű érettségi százalékait és osztályzatait itt nézhetitek meg:

Középszintű érettségi
80-100% jeles (5)
60-79% jó (4)
40-59% közepes (3)
25-39% elégséges (2)
0-24% elégtelen (1)

Emelt szinten szintén 25 százalék kell a ketteshez, és itt is érvényes az a szabály, hogy külön-külön az írásbelin és a szóbelin is - az idegen nyelvi érettségi vizsgán pedig mind az öt vizsgarészből - el kell érnetek 12 százalékot. Az ötöshöz a pontok 60 százalékát kell megszereznetek.

Emelet szintű érettségi
60-100% jeles (5)
47-59% jó (4)
33-46% közepes (3)
25-32% elégséges (2)
0-24% elégtelen (1)

Miért fontos az érettségi eredmény a felvételinél?

Ha alap- vagy osztatlan szakra felvételiztek, összesen 500 pontot szerezhettek. A tanulmányi eredmények 200 pontot, az érettségi szintén maximum 200 pontot ér, valamint 100 pluszpontot kaphattok. Azt, hogy 2021-ben miért jár többletpont, itt nézhetitek meg.

A felvételi pontjaitokat két módszerrel lehet kiszámítani: vagy a tanulmányi és az érettségi pontszámot adják össze, vagy az érettségi pontszámotokat duplázzák meg. A két módszer közül automatikusan azt alkalmazzák, amelyik számotokra előnyösebb. A pontszámításról itt olvashattok részletesebben.

A 2021-es érettségivel kapcsolatos folyamatosan frissülő cikkeinket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!