szerző:
Tóth Alexandra
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem győzzük ismételni, hogy mennyire közel van a középiskolai felvételi, ami sokatok számára az első nagyobb megmérettetést fogja jelenteni. Így teljesen érthető, hogy közel egy héttel a nagy nap előtt már eléggé izgultok. Megnyugtatásképpen most olyan diákokkal beszélgettünk, akik a korábbi években hasonló érzésekkel vágtak neki a vizsgáknak és sikeresen vették az akadályokat. Következzen néhány vélemény és tipp tőletek, nektek.

"A központi felvételi nyolcadik osztályban hatalmas és ijesztő dolognak tűnt, hiszen mondhatni, azon is múlt a továbbtanulásom. Szerencsére, a tanáraink is nagyon komolyan vették a felkészítésünket és segítségünkre voltak az izgalmak kezelésében is. Legtöbbször előzi évi feladatsorokat oldottunk meg, mind az iskolában, mind otthon, házi feladatként. A magyar részével a tanórák keretein belül, akár napi szinten is foglalkoztunk, míg a matek gyakorlására külön szakkör jött létre, ahol együtt átbeszéltük, levezettük és megoldottuk a feladatokat" - mesélte az Eduline-nak Laura, az egyik vidéki gimnázium tanulója.

A felvételin a matek általában minden évben nehezebb szokott lenni a magyarnál, de nekünk extra nehéz volt - minden túlzás nélkül. Utólag kiderült, hogy az egész külön matekos csoport 20-25 pont körül teljesített, ami nem a legjobb, tekintve, hogy sokat készültünk rá. Ha változtathatnék rajta biztos vagyok benne, hogy bármennyi energiát is öltem bele a matek gyakorlásába, még több időt áldoznék rá, hogy jobban sikerüljön. Szerencsémre az összpontszámot felhúzta a magyar, ami majdnem tökéletes lett, így bekerültem abba a középiskolába, amelybe szerettem volna. A tanácsom, hogy oldj meg minél több feladatsort, hiszen így találkozol a legtöbb feladattípussal és egyre magabiztosabb leszel, amitől jobban fogsz teljesíteni - tette hozzá.

"A központi felvételi megírására való felkészülésben nekem nagy szerencsém volt" - állítja Evelin, aki jelenleg már szintén középiskolás. "Nyolcadik osztály szeptemberétől délután a magyar, illetve matematika szakos tanáraink tartottak heti egyszer egy felkészítő órát, ami rengeteget segített. Ott együtt oldottuk meg a feladatokat, minden, számunkra nem teljesen érthető dolgot elmagyaráztak, rávezettek arra a gondolkodásmódra, időbeosztásra, amit élesben is kellett alkalmaznunk. Ezen kívül otthon is oldottam meg feladatsorokat önállóan, de nem eleget, szóval ha visszamehetnék az időben, gyakorolnék annyit, amennyit csak lehet" - mondta.

A legjobb eredményeket tényleg csak úgy lehet elérni, ha már nagyon jól ismerjük a típusfeladatokat, éppen ezért, aki nem gyakorol eleget, szerintem bizonyos szinten hátrányból indul. Szerencsére sikerült elég pontot szereznem ahhoz, hogy felvegyenek abba a középiskolába, amibe menni szerettem volna, ugyanakkor rettentően alulteljesítettem az elvárásaimat. Ennek az lehetett az oka, hogy végig volt bennem egy görcs, ami visszafogta a teljesítményemet. Ha lehetne egy tanácsom a múltbéli önmagamnak, az lenne, hogy ne izguljak annyira, mivel akkor sem dől össze a világ, ha nem írom elég jóra a felvételit.

"Nekem matekból szükségem volt felzárkózásra, szóval külön tanárhoz is jártam - emlékszik vissza a középiskolai felvételi előtti időszakra Luca, akinek ugyancsak sikerült bejutnia a kiszemelt gimnáziumba.

A tanárainkkal, illetve otthon legalább tíz évre visszamenőleg megcsináltuk az összes feladatlapot, viszont ez sem feltétlenül elég. Ha most felvételiznék, akkor matekból a sokkal kacifántosabb kérdésekre fókuszálnék - amik több pontot érnek -,  magyarból pedig fontos, hogy minden apró dolgot elolvassunk, mert számomra abban is voltak megtévesztő dolgok - fűzte hozzá.

Mikor lesznek a vizsgák, illetve lesz(nek)-e pótló időpont(ok)? Mennyiben befolyásolja majd az írásbeliket a koronavírus? Többek között ezekre a kérdésekre is válaszoltunk a középiskolai felvételivel kapcsolatos összefoglaló cikkünkben, amelyben egy magyar szakos vezetőtanár véleményét és tanácsait is megtaláljátok a magyarnyelvi feladatlapokkal kapcsolatban.

A 2021-es középiskolai felvételiről itt találjátok a legfrissebb híreket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!