szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az utóbbi hetekben komoly figyelem fordult az Erasmus felé, ugyanis az egyik legnagyobb részvevő elhagyja a programot. Az Egyesült Királyság kilépése a magyar diákok utazásait is befolyásolja - mutatjuk, hogyan.

Nagy-Britannia 33 év után hagyja el az Erasmus-programot és Boris Johnson miniszterelnök bejelentése szerint 2021 szeptemberétől az Alan Turing matematikusról elnevezett Turing-program veszi át az eddigi rendszer helyét Nagy-Britanniában - ez azonban csak a brit diákok kiutazását támogatja, a Nagy-Britanniába érkező európai egyetemisták helyzetére nem is ad választ.

Az Egyesült Királyságnak a Brexit-megállapodás miatt nagyon sok felsőoktatást érintő kérdésre kell választ találnia a 2021-es őszi félévkezdésig, ugyanis nem csak a csereprogramok, hanem a magyar és más európai hallgatók külföldi továbbtanulása is változik azzal, hogy a britek kiléptek az Unióból. De hogyan érinti a csereprogram átszervezése a magyar diákokra? A hazai Erasmus-programokat szervező Tempus Közalapítványt kérdeztük a részletekről.

Az Egyesült Királyság az Erasmus+ program következő, 2021-ben induló szakaszában már nem vesz részt, azonban a korábban indult, jelenleg is futó projektek megvalósulhatnak - válaszolta megkeresésünkre a Tempus Közalapítvány. Így ha egy felsőoktatási intézménynek van mobilitási projektje, akkor ez lehetséges a brit kiválás ellenére is. "A beutazási szabályok figyelembevételével, 2021-ben vagy akár 2022-ben is utazhatnak még Erasmus-hallgatók az Egyesült Királyságba, a felsőoktatási intézményük projektzárásának időpontjától függően" - tették hozzá.

Mi lesz a programokkal a vírushelyzetben?

Bár a jelenlegi helyzetben nem egyszerű a szervezés, az Erasmus+ program nem állt le. Tanulás céljából jelenleg is ki lehet utazni 42 országba - tájékoztatta lapunkat közalapítvány. Hozzátették: folyamatosan figyelni kell a ki- és beutazási szabályokat.

Azoknak, akik nem tudnak vagy nem szeretnének kiutazni, a legtöbb egyetem biztosítja a halasztás lehetőségét, így azok a hallgatók, akik most nem tudtak külföldre menni, a következő tanévben is megkezdhetik az Erasmus-félévüket - hívták fel a figyelmet. "Fontos tudni, hogy a kiutazás akkor is lehetséges, ha a fogadóegyetemen online oktatás folyik, és ebben az esetben is kapnak a hallgatók ösztöndíjat. Sőt, a járványhelyzet következtében bevezetett újítás, hogy az Erasmus-szemeszterek részben fizikai módon (külföldön), részben pedig online formában (itthonról) is teljesíthetők. Ösztöndíj azonban csak a valóban külföldön töltött időszakra jár, beleértve ebbe az esetleges külföldi karantén idejét is."

Ha valakinek hirtelen kell döntenie, a vírushelyzet miatt felmerülő rendkívüli költségek megtérítésére a hallgatók vis maior kérelmet adhatnak be, amelyről a küldő intézmények véleményezése után a Tempus Közalapítvány dönt. A 2020-as év végéig közel 500 hallgatónak támogatták is a kérelmét.

Ha nem csak csereprogrammal utaznátok a szigetországba, akkor itt nézhetitek meg, hogyan befolyásolja a Brexit-megállapodás a külföldi továbbtanulásotokat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!