szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Karácsonyi ajándékként az Egyesült Királyság az Európai Unió elhagyása után kilépett az Erasmus-programból is, és a tervek szerint sajátot indít majd. Ez a lépés azonban komolyan betehet az eddig jól működő külföldi csereprogramoknak és kapcsolatoknak is.

Nagy-Britannia 33 év után elhagyja el az Erasmus-programot. Adam Tickell, a Sussexi Egyetem rektorhelyettese szerint a döntés azért is szomorú, mert épp náluk tették le az egész program alapjait, ami az elmúlt években többezer diák életét változtatta meg teljesen.

A legfrissebb adatok alapján, 2019-ben több mint 5000 magyar egyetemista vett részt a programokban, sokan közülük most is és a korábbi években is az Egyesült Királyságba utaztak (a magyar diákok körében egyébként a három legnépszerűbb Erasmus célpont 2019-ben Németország, Spanyolország, Románia voltak).

©

A korábbi számok alapján azonban látszik, hogy az Egyesült Királyság a harmadik legnépszerűbb utazási célnak számított Spanyolország és Németország mögött. Az összes, több mint 340 ezer diákból ugyanis majdnem 32 ezren a szigetországba töltötték az Erasmus-félévüket. Illetve az is látszik, hogy a brit diákok is szívesen utaztak a programmal, hatodik legaktívabb résztvevőként évente több mint tízezer hallgató utazott valamelyik ország egyetemére.

©

A jelenlegi álláspont szerint azoknak, akiknek még a megállapodás előtt megpályázták és meg is kapták az ösztöndíjat, nem kell aggódniuk - hacsak a vírushelyzet nem vágja keresztbe az egészet - utazhatnak, azonban a továbbiakban nem lesz lehetőség az Erasmus keretein belül a szigetországba utazni, illetve a brit hallgatóknak európai egyetemekre jönni.

A széles körben elérhető Erasmus-program eddig biztosította, hogy a kalandvágyó hallgatók a világrangsorok éllovas egyetemi közül válogatva angol és skót egyetemeken tanulhassanak, azonban a mostani döntés követően mindkét oldalt - a biteket és az Európai Uniót is - komoly veszteségek érhetik. Az angol vezetés is így gondolja, szerintük az Erasmus-program előnyeit nagyon nehéz lesz egy nemzeti programmal helyettesíteni.

Mi lesz az Erasmus helyett?

Boris Johnson miniszterelnök bejelentése szerint 2021 szeptemberétől az Alan Turing matematikusról elnevezett Turing-program veszi át az Erasmus helyét Nagy-Britanniában, amely körülbelül 35 ezer brit egyetemistának teszi majd lehetővé a külföldi továbbtanulást nemcsak Európában, hanem világszerte.

A program költsége évi 100 millió font (közel 40 milliárd forint), ami azt jelenti, hogy egy diákra körülbelül 2800 font (1,1 millió forint) jut majd - ment bele az anyagiakba a Politico. Ez az összeg csekélynek tűnik ahhoz képest, hogy az Erasmus által biztosított infrastruktúrát - a kreditpontokat, a tandíjat és egyéb támogatásokat - egy hosszú és költséges folyamat keretében valószínűleg újra kell majd tárgyalni, nem is beszélve az olyan kiadásokról, mint a repülőút vagy a szállás, amelyek bizonyos országokban igen jelentősek lehetnek - összegezte az Eduline-nak az Engame Akadémia.

Ezen felül az Erasmus-program széles körben nyitott kaput a külföldi tanulásnak, félő, hogy a kilépéssel a kevésbé tehetős hallgatók elveszítik ezt a lehetőséget. Ráadásul a Turing-program csak a brit diákok kiutazását támogatja, a Nagy-Britanniába érkező európai egyetemisták helyzetére nem is ad választ.

Az Egyesült Királyságnak a Brexit-megállapodás miatt nagyon sok felsőoktatást érintő kérdésre kell választ találnia a 2021-es őszi félévkezdésig, ugyanis nem csak a csereprogramok, hanem a magyar és más európai hallgatók külföldi továbbtanulása is változik azzal, hogy a britek kiléptek az Unióból.

Egy része megy, másik marad

Az északír egyetemisták egy Írországgal kötött külön megállapodás alapján továbbra is maradnak a programban - jelentette be az ír felsőoktatási miniszter. A kétoldalú megállapodások alapján ezentúl is lesz lehetőség csereprogramokra a birt és európai egyetemek között. Ezen felül a skót miniszterelnök is azt üzenete az Uniónak, hagyják nyitva az ajtókat, mert a skótok hamarosan visszatérnek, azonban azt még nem tudni, hogy ez az Erasmus programok kapcsán mit jelentene pontosan.

Vírus alatt Erasmus?

Sajnos sok hallgató terveit húzhatta keresztbe a vírushelyzet. Az őszi félévben a hazai programokat szervező Tempus Közalapítvány a járvány miatt vis major helyzetnek kezelte minden bajba került ösztöndíjas helyzetét. Így ha a fogadó állam és intézmény hatályos járványügyi intézkedései miatt nem volt lehetőség arra, hogy eleget tegyenek a diákok ösztöndíjas kötelezettségeiknek, akkor a korábbi hazatérésük rendkívüli eseménynek számított és költségeik elszámolhatóak voltak. A jelenlegi szabályokkal kapcsolatban, és a 2021-es tervekről megkerestük a hazai Erasmus-programok koordináló minisztériumot, cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!