szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Ismét a ti kérdéseitek közül válogattunk. A felvételi jelentkezési időszakban egy nagyon aktuális kérdésre válaszolunk: mi lehet a választott ötödik érettségi és mi nem?

A négy kötelező érettségi tantárgy mellett (ha a nyelv a német), az ötödik választható tárgy lehet-e még egy nyelv, például angol emelt szinten?

A válasz röviden: igen. A kötelező tárgyak között kell szerepelni egy nyelvnek, de ettől független a választható tantárgyatok lehet egy másik nyelv. Így, ha például németből érettségizek, de szeretnétek angolból is vizsgázni - akár közép- vagy emelt szinten -, akkor erre van lehetőségetek az idei vizsgaidőszakban is. Milyen szakon kérnek emelt szintű angolérettségit? Megtaláljátok ebben a listában, illetve meg tudjátok nézni a többi tantárgyat is, melyekből emelt szintű érettségit tehettek.

Mihez kell a természettudományos tárgy?

A pontszámításhoz, ugyanis a középiskolai jegyeitekre idén is maximum 100 pontot kaphattok. Az alap- vagy osztatlan szakra jelentkezőknek először öt tantárgy, a magyar nyelv és irodalom, a történelem, a matematika, egy idegen nyelv, és egy természettudományos tárgy utolsó két (tanult) év végi eredményét kell összeadniuk, majd megszorozniuk kettővel. Fontos viszont, hogy bár szükség van egy természettudományos tárgy eredményére, ez nem jelenti azt, hogy abból a tárgyból is érettségi vizsgát kell tennetek. A pontszámítási szabályokról itt írtunk bővebben.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!