szerző:
Csik Veronika
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a tankerületek intézményeiben nem csökkent, egyenesen nőtt a tanárok száma, csökkenésről a szakképzésben lehet beszélni.

A KSH legfrissebb adatai szerint: míg az előző tanévben 149 773 tanár volt, addig mostanra 146 730-ra fogyatkozott a számuk. Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke az RTL Híradónak azt mondta, ha a tendencia a következő években sem fog változni, akkor összevonások, de akár iskolabezárások is lehetnek. 

A probléma nem újkeletű, a korábbi években a nyugdíjba ment tanárok és a folyamatosan csökkenő pályakezdők száma komoly visszaesést eredményezett a pedagógusszámban. A szakszervezetek szerint megoldást az jelentene, ha a kormány rendezné a tanárok bérét, és fizetésüket a mindenkori minimálbérhez kötné (jelenleg a 2013-as minimálbérhez viszonyítva kapják fizetésüket).

A minisztérium szerint a tankerületek által fenntartott intézményekben nem csökkent, hanem nőtt a tanárok száma az elmúlt évhez képest, a csökkenés inkább szakképzőkben mutatható ki. Szerintük a változás mögött munkaerőpiaci trendek állnak: népszerűbbé vált a részmunkaidős foglalkoztatás, illetve emelkedett az óraadók száma is.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!