szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az idei évtől helyettesítési díjat kapnak azok a nevelők, akik saját munkájuk ellátása mellett egy másik, munkából kiesett bölcsődei dolgozót helyettesítenek.

A helyettesítési pótlék 25 éves tapasztalattal, egy felsőfokú végzettségű bölcsődei kisgyermeknevelő esetében heti szinten 20 ezer forintnál is nagyobb összeget jelenthet - mondta Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter kedden a Facebook-oldalán.

Szerinte ez "valódi anyagi segítség, elismerés" a járvány időszakában - hangsúlyozta a videóban is. A támogatásra azok jogosultak, akik saját munkájuk mellett egy másik, munkából kiesett bölcsődei dolgozót helyettesítenek.

Novák Katalin többek között arról is beszélt, hogy növelik a bölcsődei férőhelyek számát, és emelik a bölcsődék finanszírozását, valamint a bölcsődei dolgozók juttatásait is.

A szakszervezetek szerint a a kormánynak a tanárok bérét is rendeznie kéne, mivel jelenleg a 2013-as minimálbérhez viszonyítva kapják fizetésüket. Emiatt pedig egyre kevesebben választják ezt a pályát. A KSH legfrissebb adatai szerint: míg az előző tanévben 149 773 tanár volt, addig mostanra 146 730-ra fogyatkozott a számuk. Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke az RTL Híradónak azt mondta, ha a tendencia a következő években sem fog változni, akkor összevonások, de akár iskolabezárások is lehetnek. 

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!