Közoktatás Eduline

A hét hírei: ilyen lesz az erkölcstanóra, ennyien kerülhetnek be a felsőoktatásba

Elolvasom

Szeptembertől az első és ötödik osztályosok majdnem fele jár majd erkölcstanórára: egy interaktív bemutatón megtudtuk, milyen is egy "mesebeli" család, az azonban nem derült ki, mire kapnak majd ötöst vagy éppen egyest a diákok. Megnéztük, milyen ponthatárokra számíthatnak idén a felvételizők, és hányan járhatnak rosszul a minimumponthatár emelésével jövőre. Heti összefoglaló.

Felsőoktatás Eduline

Kiosztották az iparkamara elnökét, tovább tárgyal a HÖOK - ez történt a héten

Elolvasom

Kellemetlen meglepetés érte a hallgatókat az ELTE-n és a Corvinuson: hiába várták a szokásos tanulmányi és szociális ösztöndíjat. Egyre több végzős középiskolás felvételizik külföldi egyetemre. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája nem tüntet, hanem folytatja a tárgyalásokat a "röghöz kötés" feltételeiről. A családi életről is tanulhatnak szeptembertől az általános iskolások. A hét hírei és cikkei.

Felsőoktatás Czervan Andrea

Itt a feketeleves: a rászoruló hallgatók támogatásán kell spórolnia az ELTE-nek

Elolvasom

Harminc-negyven százalékkal kénytelen csökkenteni a hallgatók szociális támogatására fordított összeget az Eötvös Loránd Tudományegyetem - bár az intézmény hallgatói létszáma nem változott, az emberierőforrás-minisztérium a korábbinál jóval kisebb összeget ítélt meg az egyetemnek, amely több hete jelezte a tárcának a problémát, választ azonban egyelőre nem kapott. Nem csak az ELTE-n jelent problémát a hallgatói juttatások kifizetése.

Felsőoktatás Eduline

Jön az új OKJ, nincs több pénz az ösztöndíjakra, sztrájkolnak a pedagógusok - ez történt a héten

Elolvasom

Szeptemberig még a jelenlegi feltételek mellett szerezhettek új szakmát munka vagy tanulás mellett: ősztől hosszabbak és drágábbak lesznek az OKJ-s tanfolyamok. Az egyetemi, főiskola hallgatók sem örülhetnek, egyre kevesebb pénz jut a tanulmányi ösztöndíjra. Összegyűjtöttük, mely intézményekben kaphattok diplomát nyelvvizsga nélkül, és az első munkahely megszerzéséhez is találtok segítséget. A hét hírei és cikkei.

Felsőoktatás Czervan Andrea

Idén is kevés pénz jut ösztöndíjakra: bebetonozták a hallgatói normatíva összegét

Elolvasom

Tizenötezer forint - a hallgatók közel felének már ekkora bevételkiesés is veszélyeztetné a tanulmányait: derül ki a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) 2012-es felméréséből. Körülbelül ennyi a tanulmányi ösztöndíj havi összege, az egyetemek és főiskolák azonban évről évre nehezebben tudják kigazdálkodni a hallgatói támogatásokat - az állami normatíva összege ugyanis öt éve változatlan.

Felsőoktatás Czervan Andrea

Milliókat buknak Hoffmannék új rendszere miatt az egyetemisták

Elolvasom

Egy kisebb budapesti lakás árát bukhatják el azok a hallgatók, akik idén szeptemberben önköltséges formában kezdik el az egyetemet vagy főiskolát. A jelenlegi szabályok szerint ők - amellett, hogy több százezres tandíjat kell fizetniük - nem kaphatnak tanulmányi ösztöndíjat és szociális támogatást, sőt van, ahol a kollégiumért is kétszer annyit kell fizetniük, mint az állami ösztöndíjasoknak.

Közoktatás Eduline

160 milliárdot kapnak működésre az egyetemek és főiskolák

Elolvasom

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium fejezetén belül az oktatás területén az előző évhez hasonlóan 2012-ben is kiemelt figyelmet kap a közoktatásban a határon túli kapcsolatok erősítése, fenntartása, valamint a kisiskolák további támogatása, amely már nemcsak újraindítást, hanem a finanszírozási problémákkal küzdő iskolák megsegítését is jelenti - olvasható a jövő évi büdzsé Országgyűlésnek pénteken benyújtott tervezetében.

1 2