szerző:
Eduline

2013-ban a tavalyihoz képest 30 milliárd forinttal kevesebből kell gazdálkodniuk az egyetemeknek, főiskoláknak.

2013-ban a tavalyihoz képest 30 milliárd forinttal kevesebből kell gazdálkodniuk az egyetemeknek, főiskoláknak. Van olyan intézmény, amely már öt kincstári előleget hívott le a pénzügyi nehézségek miatt: saját jövőbeni pénzüket élik fel - írja a Népszabadság.

Az ágazatot egyszerre sújtja az elvonás és a közben beígért támogatások csúszása. A hallgatói juttatásokat fedező hallgatói normatíva teljes összegét sem kapták még meg az intézmények: a lap információi szerint a hallgatói létszám alapján a Budapesti Corvinus Egyetemnek 486 millió, a Debreceni Egyetemnek 481 millió, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemnek 637, a győri Széchenyi István Egyetemnek 368, az Óbudai Egyetemnek 459 millió, a Miskolci Egyetemnek pedig 105 millió forint járna vissza.

Klinghammer István felsőoktatási államtitkár sajnálja, hogy "így alakult", és "mindent el fog követni azért, hogy még a nyár folyamán rendeződjön az ösztöndíjak kifizetése". Az elmaradt hallgatói normatíva miatt csúszik az ösztöndíjak kifizetése: az ELTE-ről, a Corvinusról és a Debreceni Egyetemről itt, a Miskolci Egyetemről pedig itt olvashattok részletesen.

Ahogy korábban megírtuk, a megígért célzott támogatásokból eddig alig érkezett meg valami: a kiváló és kutatóegyetemi cím után járó 10 milliárd forintból és a ppp-beruházások kiváltására elkülönített összegből eddig semmi, a struktúváltásra szánt 11 milliárdból eddig kétmilliárd forint érkezett meg a felsőoktatási intézmények banszámlájára.