szerző:
Ivanyos Judit

Február óta várnak a kompenzációra azok az egyetemek, amelyek a vártnál 300-500 millió forinttal kevesebbet kaptak a hallgatói juttatásokra - van, ahol 30-40 százalékkal kellett csökkenteni a rászoruló és a kiemelkedően teljesítő hallgatók támogatását.

Az ELTE főépülete. Kevesebb ösztöndíjat kapnak a hallgatók
©

Félmilliárd forint - ennyivel kevesebb állami támogatást kapott az Eötvös Loránd Tudományegyetem a tanulmányi ösztöndíjakra és a rászoruló hallgatók szociális juttatásaira. Utóbbiak összegét 30-40, a tanulmányi ösztöndíjakat 30 százalékkal kellett csökkenteni, ez pedig Kalina Gergely EHÖK-elnök szerint komoly egzisztenciális problémákat okozott és okoz a diákok egy részének.

Hozzátette: februárban arra kaptak ígéretet az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hogy pótolni fogják a hiányzó összeget, de azóta sem történt semmi. „Az ELTE már több alkalommal fordult a minisztériumhoz, de nem kaptunk választ arra a kérdésre, hogy miért nem érkezett meg a hiányzó összeg. Fogalmunk sincs, lesz-e bármilyen kompenzáció, attól tartunk, hogy eddig példátlan módon a hallgatói juttatásokat is érintik majd a zárolások” – mondta.

Bár a hallgatói normatíva összegét – minden állami ösztöndíjas után 119 ezer forint támogatás jár az egyetemnek, főiskolának – januárban a felsőoktatási törvényben is rögzítették, az erőforrás-minisztérium által meghatározott összeg csak 12 700 hallgató normatívájának felel meg, miközben az ELTE-n évek óta körülbelül 17 ezren tanulnak támogatott formában. A támogatás összegét a várható hallgatói létszám alapján határozzák meg – ha a tényleges létszám nem felel meg ennek, utólag korrigálják az összeget. Az EHÖK-elnök szerint a minisztérium nem becsülhette félre „véletlenül” az állami ösztöndíjasok számát – ha a kormány betartja az ígéretét, akkor szeptembertől legalább 55 ezer hallgató tanul majd állami ösztöndíjasként a felsőoktatási intézményekben, tehát az ELTE-re járók száma sem csökkenhet.

15 ezer forinton múlhat a diploma
A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) 2012-es felmérése szerint a hallgatók majdnem fele kénytelen lenne félbehagyni tanulmányait, ha 15 ezer forinttal csökkennének bevételei, a diákok közel egynegyede pedig akkor kerülne bajba, ha 15 és 20 ezer forintos összeg hiányozna a pénztárcájából. Az egyetemisták és főiskolások ötöde egyébként 20 ezer forintnál kevesebből él, minden második hallgató pedig 20-40 ezer forintból gazdálkodik havonta.

A Corvinuson is a pénzre várnak

A Budapesti Corvinus Egyetem hallgatói is jóval kevesebb ösztöndíjat kaptak, mint az előző években: a 2012-es 900 millió forint helyett az idén mindössze 600 millió forintot kapott hallgatói juttatásokra az intézmény, az ösztöndíjak kifizetése emiatt heteket csúszott. Kiss Dávid HÖK-elnök az eduline-nak azt mondta, a hallgatóknak körülbelül 30 százalékkal kevesebb ösztöndíjat kellett utalniuk, a szociális támogatások összegét azonban nem kellett ilyen mértékben csökkenteni.

A problémáról a HÖK elnöke azonnal, az egyetem rektora és gazdasági főigazgatója azóta többször is tájékoztatta Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárt, aki azt ígérte, hogy még ebben a félévben korrigálni fogják a hallgatói normatíva összegét.

A corvinusosok is kevesebb pénzből gazdálkodhatnak
©

"Nemrég sajnálattal értesültünk ugyanakkor arról, hogy ez a kompenzáció mégsem fog bekövetkezni, vagy azt az egyetemnek a más jogcímeken járó, szintén drasztikusan megnyirbált tételekből, jóval kisebb mértékben kellene finanszíroznia. Az ügyben új, pontos információval azóta sem rendelkezünk" – írta Balog Zoltán erőforrás-miniszternek címzett levelében Kiss Dávid.

Hozzátette: a végzős hallgatók kárpótlására alig több mint egy hónap maradt, az abszolutórium megszerzése után ugyanis megszűnik hallgatói jogviszonyuk, így ösztöndíjat sem kaphatnak.

Debrecen: 200 millióval kevesebb
A Debreceni Egyetem 200 millió forinttal kapott kevesebbet, de az intézményben sem a tanulmányi ösztöndíjak, sem a szociális támogatások összegét nem kellett csökkenteni. Itt is az utólagos elszámolásra várnak, Körösparti Péter HÖK-elnök úgy tudja, hogy júniusban megkaphatják a hiányzó összeget. „Már tavaly is kevesebb összeg érkezett, reméljük, nyáron megkapjuk a hiányzó pénzeket” – fűzte hozzá.