szerző:
Eduline

Válaszolt a Miskolci Egyetem rektora a hallgatói önkormányzatnak, amely az ösztöndíjak kifizetésének csúszása miatt...

©

Válaszolt a Miskolci Egyetem rektora a hallgatói önkormányzatnak, amely az ösztöndíjak kifizetésének csúszása miatt írt levelet az intézmény vezetőjének. A rektor szerint legkésőbb június 20-án utalják az elmaradt támogatásokat - írta Facebook-oldalán szerda este a Miskolci Egyetemi  Hallgatói Önkormányzat.

Arra a kérdésre, hogy ki hozta meg a hallgatói ösztöndíjak kifizetésének halasztásáról szóló döntést, Patkó Gyula rektor azt válaszolta: erről nem "kellett" döntést hozni hozni, "mivel az egyetem kincstári bankszámláján a szükséges pénzügyi fedezet nem állt és nem áll rendelkezésre."

Ahogy arról az eduline beszámolt, az ELTE-n és a Corvinuson alacsonyabb összegű tanulmányi és szociális ösztöndíjat kaptak a hallgatók, az intézmények ugyanis a vártnál kevesebb normatívát kaptak. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint a valós számok alapján még ebben a félévben korrigálni fogják a hallgatói normatíva összegét.

A rektor válasza szerint az egyetemi vezetés számára június 5-én vált egyértelművé, hogy az ösztöndíjakat a határidőig nem lehet átutalni, ezért nem tudták a HÖK-öt és a doktorandusz önkormányzatot előre értesíteni. "Addig joggal és jóhiszeműen bíztak abban, hogy bizonyos összegek beérkeznek az egyetem bankszámlájára, mely összegek megfelelő fedezetet nyújtottak volna az ösztöndíjak átutalására" - írják.

A rektor tájékoztatása szerint az ösztöndíjakat legkésőbb június 20-án fizetik ki, de ha a pénzügyi fedezet már előbb rendelkezésre áll, előbb átutalják az ösztöndíjak részét vagy egészét is.

A HÖK azt is kérte a rektortól, hogy az érintett hallgatók fizetési kötelezettségeiket az ösztöndíj utalását követő 7. napig egyenlíthessék ki. Erre nam kaptak választ, de a kérdést a HÖK szerint a csütörtök reggel nyolc órára összehívott rendkívüli rektori kabinet ülése fogja tárgyalni, amelynek egyetlen napirendi pontja "a hallgatói ösztöndíjak kifizetésének késedelme miatt kialakult helyzet megtárgyalása."

A Miskolci Egyetemen nem csak az ösztöndíjak kifizetésével van gond: ahogy korábban megírtuk, az egyetemről majdnem ötven dolgozót bocsátanak el a pénzügyi megszorítások miatt, az intézmény állami támogatása egy év alatt ugyanis majdnem a negyedével csökkent.