Közoktatás Edupress

Jubileumi diplomásait köszönti Debrecen

Elolvasom

Jubileumi diplomásait köszönti a Debreceni Egyetem szeptember 8-án az Agrár- és Műszaki Tudományok Centrumában. Az intézmény az 50, 60, 65 és 75 éve végzett hallgatóit fogadja ünnepi tanácsüléssel.

Közoktatás Edupress

Egymilliárd forintos beruházás és felújítás a győri egyetemen

Elolvasom

Egymilliárd forintos beruházási, felújítási program keretében tovább korszerűsödik és bővül az oktatási háttér ez évben a győri Széchenyi István Egyetemen - mondta el Lipi László, az intézmény főmérnöke. Emellett az egyetemen több, saját forrásból finanszírozott beruházás már befejeződött, valamint néhány a következő tanévben készül el.

Közoktatás Edupress

Tegnap kezdődött a tandíj elleni demonstráció-sorozat

Elolvasom

Tegnap tartotta a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) az őszi tandíjellenes demonstráció-sorozat első megmozdulását Szegeden. A Szegedi Egyetemi Hallgatói Önkormányzatával közösen a rektori hivatal elé szervezett megmozduláson csaknem háromezer ember vett részt a hideg, esős időjárás ellenére is - áll a HÖOK közleményében.

Közoktatás Edupress

Emléktáblát avatnak a Nyíregyházi Főiskolán

Elolvasom

A 2006-ban elhunyt Dr. Honfi Ferenc főiskolai docens születésének 85. évfordulója alkalmából emléktáblát avatnak a Nyíregyházi Főiskolán. Az eseményre az intézmény Tuzson János Botanikus Kertjében kerül sor szeptember 7-én 14 órakor.

Közoktatás Edupress

Horváth Ede-díj a győri egyetemistáknak

Elolvasom

A Horváth Ede Emlékalapítvány kuratóriuma az autóipari gyártási szakterületen tanuló győri egyetemisták, főiskolások és szakmunkástanulók részére ez év tavaszán hirdette meg első ösztöndíjpályázatát. A Horváth Ede Díjat a 2007-es évben - első alkalommal - a Széchenyi István Egyetem két nappali tagozatos hallgatója és a Lukács Sándor Szakközépiskola 2 tanulója részére adományozta a kuratórium.

Közoktatás Edupress

Információs nap a Pannon Egyetemen

Elolvasom

Információs napot rendeznek a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karán szeptember 5-én 15 órától a nappali tagozatos hallgatóknak, szeptember 15-én 9 órától a levelező tagozatosoknak. A rendezvény célja, hogy az első éves hallgatók megismerjék az egyetemi élet "szabályrendszereit", képzésük sajátosságait, a kar hét szakja által kínálta lehetőségeket.

Közoktatás Edupress

Hiller az együttműködés fontosságát hangsúlyozta az ELTE-n

Elolvasom

Meg kell tenni mindent azért, hogy olyan tudományos műhelyek jöhessenek létre, ahol a tudás megőrzése, átadása, a hagyomány tisztelete, az új iránti nyitottság együttesen valósulhat meg - mondta Hiller István, oktatási miniszter az Eövös Loránd Tudományegyetem (ELTE) tanévnyitó ünnepségén.

Közoktatás Edupress

Elkezdődött a tanév a közoktatásban

Elolvasom

A 12 évfolyamon összesen 1 millió 729 ezer diáknak kezdődött el a tanév országosan, megközelítőleg százezer elsős ült iskolapadba a mai napon. Kevesebb pedagógus áll munkába, az Oktatási és Kulturális Minisztérium legfrissebb adatai szerint 6218-cal. Aki marad, annak heti két órával kell többet dolgoznia. A felsőoktatásban a hallgatók demonstrációval kezdik az új évet, az ebben a tanévben élebe lépő tandíj ellen tüntetnek Szegeden, szeptember 5-én, szerdán.

Közoktatás Edupress

Átszervezik a nemzetvédelmi egyetem működését

Elolvasom

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemet (ZMNE) átszervezik, szervezeti és képzési struktúraváltást tervez a minisztérium - adta hírül az MTI. 2008. szeptemberétől már csak egy, a Hungária körúti kampuszon belül működik az egyetem, mivel az üllői úti épületet értékesítik, és az abból megszerzett pénzt a másik kampusz fejlesztésére fordítja majd az egyetem - jelentette be Szekeres Imre, honvédelmi miniszter az egyetem tanévnyitó ünnepélyén.

Közoktatás Edupress

Újságírás és szociográfia Gödöllőn

Elolvasom

A Szent István Egyetem gödöllői Mezőgazdaság- és Környezettudományi Karán az idén is meghirdetik a Vidéki és helyi újságírás valamint Szociográfia és népi irodalom című tárgyakat. A Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet nép- és tájrajzi tanszéki csoportja által művelt két féléves stúdiumokat bármely kar hallgatói választhatják.

Közoktatás Edupress

Továbbképezték a tanárokat

Elolvasom

Négyszáz tanár és rendszergazda vett részt az augusztus 22. és 24. között rendezett Microsoft nyári tanártovábbképző kurzusán a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Az ingyenes képzésen a számítástechnika-tanárok és rendszergazdák elkülönített csoportokban, testre szabott tematika alapján ismerkedhetett meg a szoftvercég újdonságaival.

Közoktatás Edupress

234. tanévét nyitotta meg az EKF

Elolvasom

Az egri Eszterházy Károly Főiskola Líceum Díszudvarán nyilvános tanévnyitó és arany díszoklevél átadó ünnepi szenátusülés keretében hivatalosan is megnyitották a 234. tanévet szeptember 7-én délelőtt.

Közoktatás Edupress

A BMF-en többen kezdik az évet mint tavaly

Elolvasom

A Budapesti Műszaki Főiskola (BMF) Szenátusa Ünnepi Ülését szeptember 3-án rendezte a Magyar Állami Operaházban, melyet megtisztelt jelenlétével számos hazai és külföldi társintézmény, akadémiai kutatóhely vezetője.

Közoktatás Edupress

Elkezdődött a gólyatábor Dunaújvárosban

Elolvasom

A Dunaújvárosi Főiskolára az idei felvételik után összesen 1571 gólya iratkozhat be az intézménybe, közülük 843-an nappali, 728-an levelező tagozatra. Még a tanévkezdés előtt sokukra vár a már hagyományossá vált gólyatábor, amely szeptember 5-én kezdődött.