szerző:
Eduline

Mikor tartják a 2013-as központi írásbeli felvételit? Mikor tudhatják meg a nyolcadikos diákok, hogy felvették-e őket a kiválasztott gimnáziumba vagy szakközépiskolába? Meddig lehet módosítani a jelentkezési lapon megjelölt intézmények sorrendjén? Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a 2013-as középiskolai felvételiről.

A középiskolai általános felvételi eljárás 2013-ban január 18-tól április 25-ig tart. Ez vonatkozik a gimnáziumok, szakközép- és szakiskolák 9. évfolyamára jelentkezőkre, illetve a nyolc- és hatosztályos gimnáziumokba felvételizőkre is.

A 2013-as felvételi feladatsorok és a megoldások

A hatosztályos gimnáziumok feladatsorai és a megoldások

A nyolcosztályos gimnáziumok feladatsorai és a megoldások

A négyosztályos középiskolák feladatsorai és a megoldások

Február 15-ig kell leadni a jelentkezéseket

A felvételihez a tanulói adatlapra, illetve iskolánként külön jelentkezési lapra van szükség, amelyeket február 15-ig kell elküldeni a felvételi központnak, illetve azoknak a középiskoláknak, ahova a diák jelentkezni szeretne. A 9. évfolyamra jelentkezők esetében ezt az általános iskola intézi, az alacsonyabb évfolyamra jelentkezők pedig a www.oktatas.hu oldalról tölthetik le a nyomtatványokat.

A tanulói adatlapon sorrendbe kell állítani az iskolákat és tanulmányi területeket: a sorrend módosítására március 18-án és 19-én, az általános iskolákban lesz lehetőség, ekkor új iskolát már nem lehet megjelölni a lapon. Melyek voltak az ország legjobb gimnáziumai és középiskolái 2012-ben? Itt találjátok a rangsorokat.

A felvételről az iskola az általános iskolai eredmények alapján dönthet, vagy – a szakiskolák kivételével – figyelembe veheti az írásbeli vizsga eredményeit is. Ezeknek a feladatlapjait központilag adják ki: az az iskola, amely írásbeli vizsgát kér, szóbeli fordulót is szervezhet. Emellett a szakiskolák és a speciális – például a sporttagozatos vagy művészeti – iskolák alkalmassági vizsgát is kérhetnek, ahogy az egyházi intézményeknél is előfeltétel lehet az adott világnézet elfogadása.

Így néz ki az írásbeli vizsga

A központi írásbeli felvételire december 10-ig lehetett jelentkezni: a 9. évfolyamba jelentkezők január 19-én, 10 órától, az alacsonyabb évfolyamba jelentkezők pedig január 18-án, 14 órától vizsgáznak. A diákoknak magyar nyelv és irodalomból, illetve matematikából kell egy-egy, tíz feladatból álló feladatsort kitölteniük, egyenként 45 perc alatt.

A feladatok elsősorban az alapvető készségek és kompetenciák meglétét ellenőrzik. A magyarnál a tanulóknak szépirodalmi, ismeretterjesztő vagy köznapi szövegek kapcsán kell bizonyítaniuk, hogy rendelkeznek az elvárt szövegértési, szövegalkotási és íráskészséggel, illetve azt, hogy képesek alkalmazni az olyan alapvető gondolkodási sémákat, mint a rendezés, tömörítés vagy következtetés. A tízből kilenc feladat rövidebb, az utolsóban saját fogalmazást kell írni adott témáról és adott műfajban.

A matematikai feladatsorban a tantárgyi ismeretek mellett fontos szerepet kaphat a feladatmegoldó készség, a problémaérzékenység, a kreativitás, a logikai biztonság, a szabálykövetés, a koncentrálóképesség. Elvárás az is, hogy a vizsgázó rendezetten és követhetően tudja megfogalmazni a feladat megoldását. A központi írásbeli vizsga a felvételi eredmény maximum 50, a szóbeli maximum 25 százalékát teheti ki.

Már elérhető az iskolák felvételi tájékoztatója

Az egyes iskolák pontos felvételi követelményei a honlapjukon közzétett felvételi tájékoztatóban tekinthetők meg, ezek tartalmazzák az elérhető tanterveket, oktatott szakmákat, nyelveket is. Az összesített jegyzék itt érhető el, az esetleges módosításokat pedig a www.oktatas.hu keresőjében lehet ellenőrizni.

A szóbeli és alkalmassági vizsgákat február 18-tól tartják. A felvételi eredmények alapján a középiskolák március 13-ig készítik el a felvett diákok ideiglenes jegyzékét. A felvételi központ ezeket veti össze a jelentkezők által felállított sorrendet tartalmazó tanulói adatlapokkal, így alakul ki a végleges felvételi jegyzék. A szülők április 25-ig kapnak értesítést - akik nem kerülnek be, azok jelentkezhetnek a május 2-től augusztus 30-ig tartó rendkívül felvételi eljárásra.

Az idei felvételin a nyolcadikosok 96,2 százalékát felvették valamelyik középfokú oktatási intézménybe, a felvettek 73,6 százaléka az általuk megjelölt első helyre, 85,9 százalékuk az első két hely valamelyikére jutott be.