szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár egy nappal rövidebb volt a hét, nem telt eseménytelenül. Elindult az őszi szünet, kiderült, melyek a legjobb vidéki, egyházi vagy alapítványi gimnáziumok, elindult a középiskolai felvételi és hatalmas tömegek vonultak a Színház- és Filmművészeti egyetem megmozdulásán tegnap este. Mutatjuk a hét legfontosabb oktatási híreit.

Taroltak a vidéki iskolák a legjobb gimnáziumok rangsorában

Az összesített, 2021-es listában az ELTE gyakorló iskolája, a budapesti Radnóti Gimnázium végzett az élen. A vidéki gimnáziumok közül a veszprémi Lovassy László Gimnázium, a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium vezeti a HVG 2020-as középiskolai rangsorát. Az egyházi gimnáziumok rangsorát az idén is a budapesti Deák Téri Evangélikus Gimnázium vezeti, a második helyet pedig az előző évhez hasonlóan szintén a budapesti Piarista Gimnázium foglalja el. Harmadik helyre azonban felkúszott egy gödöllői suli is. A legjobb alapítványi iskola pedig idén is a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskola lett, de a top ötbe egy bajai és egy győri intézmény is bekerült.

Elstartolt az őszi szünet - ennyi napotok lesz pihenni

Pénteken elkezdődött a 2020/2021-es tanév első hosszabb pihenője, az őszi szünet. Mutatjuk, mettől meddig van időtök a feltöltődésre, illetve azt is, mennyiben tér el az egyetemisták szünideje az általános- és középsuliktól - már ahol egyáltalán tartanak őszi szünetet.

Ezzel együtt a  2021-es középiskolai felvételi is elindult. Már elérhetőek a felvételi tájékoztatók az iskolák oldalán.

Egy éve van új szabály - azóta kevesebben tanulnak magántanulóként

Az Oktatási Hivatal (OH) adatai alapján a 2020/2021-es tanévben – október 16-ai adatok szerint – összesen 5214 tanuló rendelkezett egyéni munkarenddel, míg a 2019/2020-as tanévben 9545 gyermek tanult magántanulói státuszban vagy egyéni munkarendben. Ez 45,4 százalékos csökkenés egy év alatt.

Már jelentkezhettek a keresztféléves felvételiben meghirdett képzésekre

Eldöntöttétek, hogy hova és melyik szakra szeretnétek jelentkezni a keresztféléves felvételin? Akkor első lépésként ideje regisztrálni az E-felvételi rendszerbe, majd leadni a jelentkezést. Mutatjuk a teendőket lépésről lépésre. Már javában tart a 2021-es keresztféléves felvételi eljárás - mutatjuk, milyen képzéseket találtok idén a meghirdetett szakok között.

Utánajártunk, hogy mely mesterszakok szerepeltek a tíz legkedveltebb között a keresztféléves felvételin és összehasonlítottuk a szeptemberben induló népszerű képzésekkel is.

SZFE a szabad oktatásért

©

Péntek délután a Színház- és Filmművészeti Egyetem szervezésében megemlékezési körmenet indult az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére. Az egyetemen immár 55. napja tart a blokád.

Pénztárcabarát megoldások kötelező olvasmányok beszerzéséhez

Szükségetek lenne szakirodalomra a félévközi dolgozatokhoz, esszékhez? Esetleg a kötelezők megszerzése a cél? Most összegyűjtöttünk néhány lehetőséget, ha nem szeretnétek minden könyvre több ezreket költeni.

A 11 éves fiú ellopta az iskolabuszt és a rendőröket is lerázta

A Louisiana állambeli Baton Rouge-ban a rendőrök október 11-én vettek őrizetbe egy 11 éves fiút, aki ellopott egy iskolabuszt.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!