szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A HVG középiskolai rangsorában a legjobb alapítványi iskola idén is a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskola lett, de a top ötbe egy bajai és egy győri intézmény is bekerült. Az ország száz legjobb gimnáziumát összegyűjtő HVG középiskolai rangsort keressétek az újságárusoknál.

Az előző évekhez hasonlóan idén is a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskola vezeti a legjobb alapítványi gimnáziumok rangsorát. Második helyen a Thomas Mann Gymnasium-Deutsche Schule Budapest, Budapesti Német Általános Iskola és Gimnázium végzett, de a bajai Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja is felkúszott a dobogóra. A top ötöt itt nézhetitek meg:

Rang (alapítványi iskola) Iskola neve

1.

Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Szakgimnázium és Általános Iskola (Budapest)
2. Thomas Mann Gymnasium-Deutsche Schule Budapest, Budapesti Német Általános Iskola és Gimnázium
3. Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja (Baja)
4. AUDI Hungaria Általános Művelődési Központ (Győr)
5. Xántus János Két Tanítási Nyelvű Gimnázium és Szakgimnázium (Budapest)

"A gyerekközpontúságról híres alapítványi iskolák közül az első százba csak az Alternatív Közgazdasági Gimnázium került be, amely általában is jól szerepel a rangsorokban" - olvasható a kiadványban, amelyben arra is kitérnek, hogy "idén bekerült az első nemzetközi iskola is a rangsorba: a magyar érettségit letevő diákok a Budapesti Német Iskola Alapítvány által fenntartott Thomas Mann Gymnasium-Deutsche Schulét egyből a legjobb ötven közé repítették". A legjobb vidéki gimnáziumok listáját itt, az egyházi iskolák rangsorát pedig itt nézhetitek meg.

Milyen szempontok alapján áll össze a rangsor?

Ahogy az előző években, úgy az idén három fő szempont alapján áll össze a rangsor: figyelembe vették a nappali tagozatos tizedik évfolyamosok 2019-es kompetenciamérésének eredményeit matematikából és szövegértésből, a nappali tagozatosok érettségi eredményeit matematikából, magyar nyelvből és irodalomból, történelemből és idegen nyelvből, valamint a felsőoktatási felvételin egyetemre-főiskolára bejutott diákok átlagpontszámát.

"Fontosnak tartjuk hangsúlyozni egyfelől azt, hogy rangsorunk csupán egy eredményességi mutató a számos más releváns lehetőség közül, másfelől azt, hogy a rangsorban a kisebb elmozdulások nem jelentik az iskolák munkájának érdemi megváltozását, hiszen számtalan véletlen jelenség befolyásolhatja azokat. Több év adatai alapján és nagyobb egységeket tekintve érdemes csak használni az adatainkat, figyelemmel a kemény mutatók mellett a minőségi jellemzőkre, minderről A 100 legjobb gimnázium című kiadvány iskolaismertető írásaiból lehet képet kapni" – olvasható a kiadványban.

A HVG ismét elkészítette a legjobb 100 gimnázium listáját. A rangsorok mellett számos interjút, cikket találtok a középiskolai oktatásról, az iskolai nyelvoktatásról, beiskolázási költségekről, az iskolaválasztásról, szakgimnáziumokról. A HVG középiskolai rangsorát rendeljétek meg itt vagy keressétek az újságárusoknál.

Egy éve van új szabály - azóta kevesebben tanulnak magántanulóként

2019. szeptember 1-jén lépett hatályba az új szabályozás, ez idő alatt felére csökkent a magántanulók száma.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!