szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egyházi gimnáziumok rangsorát az idén is a budapesti Deák Téri Evangélikus Gimnázium vezeti, a második helyet pedig az előző évhez hasonlóan szintén a budapesti Piarista Gimnázium foglalja el. Harmadik helyre azonban felkúszott egy gödöllői suli is. Újságárusoknál a HVG kiadványa az ország száz legjobb gimnáziumáról.

A tavalyi évhez hasonlóan idén is a fővárosi Deák Téri Evangélikus Gimnázium vezeti az egyházi iskolák rangsorát, de a Piarista Gimnázium is tartja a második helyet. A dobogó harmadik helyét azonban új suli foglalta el: a gödöllői Premontrei Szent Norbert Gimnázium, Egyházzenei Szakgimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium - a tavalyi negyedik helyről sikerült ide felkúsnia. A top ötöt itt nézhetitek meg:

Rang (egyházi gimnáziumok) Iskola neve
1.

Deák Téri Evangélikus Gimnázium (Budapest)

2. Piarista Gimnázium (Budapest)
3. Premontrei Szent Norbert Gimnázium, Egyházzenei Szakgimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium (Gödöllő)
4. Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium (Budapest)
5. Baár-Madaras Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium (Budapest)

"Az idei rangsorban összesen tizenkilenc egyházi iskola szerepel - hárommal kevesebb, mint tavaly -, közülük tizenhárom katolikus, három református, kettő evangélikus található és egy a Hit Gyülekezetéhez tartozik. Az első ötven helyezettből az egyházi fenntartásúak száma nyolc, ebből a legelőkelőbb helyen, a tizenhetediken, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium áll" - olvasható a kiadványban, amelyből az is kiderül: a tizenkilenc egyházi gimnáziumból nyolc budapesti, a többi vidéki. A legjobb vidéki gimnáziumok listáját itt nézhetitek meg.

Milyen szempontok alapján áll össze a rangsor?

Ahogy az előző években, úgy az idén három fő szempont alapján áll össze a rangsor: figyelembe vették a nappali tagozatos tizedik évfolyamosok 2019-es kompetenciamérésének eredményeit matematikából és szövegértésből, a nappali tagozatosok érettségi eredményeit matematikából, magyar nyelvből és irodalomból, történelemből és idegen nyelvből, valamint a felsőoktatási felvételin egyetemre-főiskolára bejutott diákok átlagpontszámát.

"Fontosnak tartjuk hangsúlyozni egyfelől azt, hogy rangsorunk csupán egy eredményességi mutató a számos más releváns lehetőség közül, másfelől azt, hogy a rangsorban a kisebb elmozdulások nem jelentik az iskolák munkájának érdemi megváltozását, hiszen számtalan véletlen jelenség befolyásolhatja azokat. Több év adatai alapján és nagyobb egységeket tekintve érdemes csak használni az adatainkat, figyelemmel a kemény mutatók mellett a minőségi jellemzőkre, minderről A 100 legjobb gimnázium című kiadvány iskolaismertető írásaiból lehet képet kapni" – olvasható a kiadványban.

A HVG ismét elkészítette a legjobb 100 gimnázium listáját. A rangsorok mellett számos interjút, cikket találtok a középiskolai oktatásról, az iskolai nyelvoktatásról, beiskolázási költségekről, az iskolaválasztásról, szakgimnáziumokról. A HVG középiskolai rangsorát rendeljétek meg itt vagy keressétek az újságárusoknál.

Itt a HVG 2021-es középiskolai rangsora: trónfosztás a legjobbak között

Ma jelent meg a HVG kiadványa az ország száz legjobb gimnáziumáról, mely több kategória szerint rangsorolja a legjobb gimnáziumokat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!