szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A vidéki gimnáziumok közül a veszprémi Lovassy László Gimnázium, a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium vezeti a HVG 2021-es középiskolai rangsorát. Újságárusoknál a HVG kiadványa az ország száz legjobb gimnáziumáról.

Visszaszerezte korábbi első helyét a veszprémi Lovassy László Gimnázium, a tavaly első helyez szerző győri Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium a második helyre került a legjobb vidéki gimnáziumok listáján.

Rang (vidéki gimnáziumok)

Intézmény
1. Lovassy László Gimnázium (Veszprém)
2. Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium (Győr)
3 Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium
4. Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Szakgimnázium
5. Révai Miklós Gimnázium és Kollégium (Győr)

"A legjobb tíz középiskola (illetve tizenegy, mert a 10. helyen holtverseny van) listáján a budapestiek dominálnak, csak egy vidéki, a veszprémi Lovassy Gimnázium fért be közéjük. A második tízbe viszont csak három budapesti iskola fért be, így legjobb húsz között már jobb a budapesti–vidéki arány (13:7)" - áll a kiadványban.

Milyen szempontok alapján áll össze a rangsor?

Ahogy az előző években, úgy az idén három fő szempont alapján áll össze a rangsor: figyelembe vették a nappali tagozatos tizedik évfolyamosok 2019-es kompetenciamérésének eredményeit matematikából és szövegértésből, a nappali tagozatosok érettségi eredményeit matematikából, magyar nyelvből és irodalomból, történelemből és idegen nyelvből, valamint a felsőoktatási felvételin egyetemre-főiskolára bejutott diákok átlagpontszámát.

"Fontosnak tartjuk hangsúlyozni egyfelől azt, hogy rangsorunk csupán egy eredményességi mutató a számos más releváns lehetőség közül, másfelől azt, hogy a rangsorban a kisebb elmozdulások nem jelentik az iskolák munkájának érdemi megváltozását, hiszen számtalan véletlen jelenség befolyásolhatja azokat. Több év adatai alapján és nagyobb egységeket tekintve érdemes csak használni az adatainkat, figyelemmel a kemény mutatók mellett a minőségi jellemzőkre, minderről A 100 legjobb gimnázium című kiadvány iskolaismertető írásaiból lehet képet kapni" – olvasható a kiadványban.

A HVG ismét elkészítette a legjobb 100 gimnázium listáját. A rangsorok mellett számos interjút, cikket találtok a középiskolai oktatásról, az iskolai nyelvoktatásról, beiskolázási költségekről, az iskolaválasztásról, szakgimnáziumokról. A HVG középiskolai rangsorát rendeljétek meg itt vagy keressétek az újságárusoknál.

Több diákhitelt szeretnétek? Eddig módosíthattok az összegen

Mindig megszorultok a hónap végére, ezért a következő hónaptól nagyobb összegű hitelt igényelnétek? A szabad felhasználású Diákhitel1 összegét év közben is megváltoztathatjátok. A mostani helyzetre való tekintettel pedig a módosítás dátumát meg is hosszabbították. Mutatjuk, hogy meddig.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!