szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

2019. szeptember 1-jén lépett hatályba az új szabályozás, ez idő alatt felére csökkent a magántanulók száma.

A tavaly szeptemberben bevezetett szabályozás szerint már csak az Oktatási Hivatal (OH) dönthet a magántanulói kérelmekről. A megváltozott magántanulói státusz helyett született egyéni munkarend lényege ugyanaz, mentesülni lehet a kötelező tanórai részvétel alól, viszont így sokkal szigorúbb feltételekkel.

Az Oktatási Hivatal (OH) a Népszava megkeresésére küldött adatai alapján a 2020/2021-es tanévben – október 16-ai adatok szerint – összesen 5214 tanuló rendelkezett egyéni munkarenddel, míg a 2019/2020-as tanévben 9545 gyermek tanult magántanulói státuszban vagy egyéni munkarendben. Ez 45,4 százalékos csökkenés egy év alatt.

A lap szerint a korábbi évekre vonatkozó adatokból jól látszik, hogy a magántanulók száma egyre nőtt, ami szakmai és érdekvédelmi szervezetek szerint a hazai oktatás rendszerszintű válságára is felhívta a figyelmet – sokan így próbálták kimenekíteni gyermekiket a köznevelésből.

A változtatás sokakat megmozgatott, sem a szülők, sem az oktatási szervezetek nem értettek egyet a döntéssel. Ma magántanuló – vagyis egyéni munkarendben tanuló – ugyanis már csak az lehet, akinél hivatalos dokumentumokkal lehet igazolni, hogy erre szüksége van, például azért, mert sajátos nevelési igényű vagy tartós betegségben szenved. De akár hosszabb külföldi tartózkodás esetén is elfogadhatják a kérelmet. Ugyanakkor az OH szerint az nem elegendő érv, ha a szülők egyszerűen úgy gondolják, a gyereknek jobb otthon vagy egy kisebb tanulócsoportban, mint az iskolában.

Fontos kérdés a felvételizőknek: hogyan érdemes középiskolát választani?

A középiskola kiválasztása nem egyszerű feladat, hiszen sok időre szól és egyáltalán nem mindegy, hogy hol és hogyan töltitek ezeket az éveket.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!