szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A középiskola kiválasztása nem egyszerű feladat, hiszen sok időre szól és egyáltalán nem mindegy, hogy hol és hogyan töltitek ezeket az éveket.

Nem egyszerű meghozni a döntést, hogy melyik középiskola mellett teszitek le a voksotokat. Nagyon át kell gondolni, hogy hova szeretnétek jelentkezni, hiszen a középiskolai évek sok szempontból meghatározóak lesznek az életetekben.

Mit szeretnétek?

Az első és a legfontosabb lépés, hogy kitaláljátok, tudjátok, hogy ti mit szeretnétek. Nem kell azonnal dönteni, hagyjatok időt magatoknak és beszéljétek át szüleitekkel. Van, akinek már kiskora óta van-e terve, hogy merre szeretne továbbmenni, de van, akinek csak ilyenkor körvonalazódik ki. 12-14 évesen nem könnyű egy ilyen döntést meghozni, ezért is fontos a szülők támogatása. Informálódjatok az iskolákról, szakmáról, beszélgessetek másokkal. Fontos, hogy a diákok tisztában legyen a képességeikkel, a jegyeikkel, eredményeikkel, ez is megkönnyíti a választást. Gondoljátok végig, hogy mely tantárgyakat tanuljátok szívesebben, melyeket tanulnátok akár emelt óraszámban.

Szakmák és iskolák

Ha esetleg van már elképzelés arról, hogy szakmát szeretnétek tanulni, akkor érdemes ezekbe az iskolákba ellátogatni a nyílt napokon, beszélgetni olyan emberekkel, akik az adott szakmában dolgoznak. A szülőknek nehéz feladat lehet utánajárni mindennek, de fontos és meghatározó lépés, hogy minden kiderítsetek a kiszemelt iskoláról. A 14 évesek nagy része keveset tud az iskolarendszerről, ezért fontos a szülők támogatása.

A lista

Ha felmértétek, hogy miben vagytok jók, mihez van kedvetek, akkor jöhet egy lista. Írjátok fel az összes iskolát, ami szóba jöhet és állítsatok fel egy sorrendet. A listát akár írhatjátok fő szempontok mentén is, például szakközépiskola, szakgimnázium vagy gimnázium, két tannyelvű, alapítványi, egyházi vagy magán, alternatív, sport- vagy művészeti iskola. A települési, Budapesten pedig a kerületi önkormányzatok oldalán az ott működő összes oktatási intézmény nevét és elérhetőségét meg lehet találni − nemcsak az állami fenntartásúakét, hanem az alapítványi, magán- és egyházi középiskolákét is.

Nyomozás:

Ha megvan a kedvenc vagy akár több kedvenc kiszemelt iskola, akkor érdemes picit nyomozni. Nézzétek meg a honlapjukat, a Facebook oldalukat és ha van lehetőség, akkor csatlakozzatok az iskola Facebook csoportjához. Beszélgessetek oda járó diákokkal és mindenképpen nézzétek meg, hogy mikor tartanak nyílt napot.

A tavaszi kudarc ellenére marad a KRÉTA, sőt tovább alakítják a rendszert

Az ígéretek szerint napokon belül lehetővé teszi, hogy az iskolák tanárai és diákjai karanténban is kapcsolatban tudjanak maradni a KRÉTA-rendszerben.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!