szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Eldöntöttétek, hogy hova és melyik szakra szeretnétek jelentkezni a keresztféléves felvételin? Akkor első lépésként ideje regisztrálni az E-felvételi rendszerbe, majd leadni a jelentkezést. Mutatjuk a teendőket lépésről lépésre.

1. Regisztráció

Magyarországon a központi felsőoktatási felvételi eljárásban kizárólag elektronikusan jelentkezhettek egyetemre vagy főiskolára. A jelentkezés az E-felvételin keresztül zajlik - itt kell megadnotok az adataitokat, illetve kiválasztanotok, hogy hova és melyik szakra szeretnétek jelentkezni. Az E-felvételi használatához viszont először regisztrálnotok kell a felvi.hu-ra.

Fontos, hogy a Hivatal nem fog nektek küldeni postai úton semmilyen értesítést, de még hiánypótlásra történő felszólítást sem. Éppen ezért a teljes eljárás alatt érdemes rendszeresen figyelnetek a megadott e-mail címeteket, ahova a tájékoztatásokat, értesítéseket, emlékeztetőket fogják küldeni. Továbbá magát az E-felvételi felületét is célszerű néhány naponta megnézni, mivel innen tudjátok majd letölteni a hivatalos leveleket - a hiánypótlási felszólításokat, a besorolási határozatot.

2. Biztonsági kód

Ha minden adatot beírtatok, választottatok érdeklődési kört, e-mailben kaptok visszajelzést a regisztrációról. Ebben az e-mailben lesz egy biztonsági kód is, amelyet minden bejelentkezéskor meg kell majd adnotok.

3. Személyes adatok megadása

Ha megvagytok a regisztrációval, jelentkezzetek be és válasszátok ki az E-felvételit. Itt fogtok találni egy "Keresztféléves eljárás, 2021. (FEBRUÁRBAN induló képzések)" elnevezésű blokkot, ez alatt kell a "Belépés" gombra kattintanotok. Ezt követően "A jelentkező adatai" menüpont alatt fogjátok megtalálni a "Személyes adatok" fület, amelyet értelemszerűen kell kitöltenetek az adataitokkal. Fontos, hogy mindent pontosan úgy kell beírni, ahogy a személyi igazolványotokon és a lakcímkártyátokon szerepel. Ha mindent beírtatok, az oldal alján kattintsatok rá a "Mentés" gombra.

4. Testreszabás

Ezután a "Testreszabás" pont következik. Fontos, hogy az érettségi événél az érettségi bizonyítványotok kibocsátásának évét adjátok meg - ez azoknál fontos, akik a középiskola befejezésekor leérettségiztek, de pár évvel később egy vagy több tantárgyból újra érettségit tettek. Az "eredeti" érettségi évét kell beírni, a későbbi érettségi eredményekért ugyanis "csak" érettségi tanúsítványt kaptak.

De itt tudjátok például azt is megadni, ha a 2020. október-novemberi vizsgaidőszakban érettségiztek, illetve azt is, ha már rendelkeztek valamilyen felsőfokú végzettséggel.

5. Jelentkezés felvétele

A következő lépés a képzés/képzések kiválasztása. Kattintsatok az "Új jelentkezés felvétele" gombra és válasszátok ki az intézményt, a kart, majd a szakot. Itt figyeljetek a rövidítésekre is. Keresztféléves felvételin főleg mesterszakokat hirdetnek, ennek a rövidítése az "M", az "A" az alapszakot, az "O" az osztatlan mesterképzést, az "F" pedig a felsőoktatási szakképzést jelenti. Az ezt követő betű a munkarendre utal - "N" nappali, "E" esti, "L" levelező, "T" távoktatás. Majd jön a finanszírozási forma: ahol az "A" az állami, a "K" pedig az önköltséges. Vagyis, ha egy adott szak mögött ezt látjátok: "MNA", ez azt jelenti, hogy mesterszakról van szó, ami nappali munkarendű és államilag támogatott finanszírozási formában indul. 

Ha megtaláltátok a szakot, kattintsatok a "Szak felvétele" gombra. Ezt követően egy táblázatban megnézhetitek a felvett jelentkezéseiteket, amelyeknek a sorrendjén a nyilak segítségével tudtok változtatni, a piros x-szel pedig törölhetitek a képzést. Fontos, hogy összesen három helyre jelentkezhettek díjmentesen. Arról, hogy pontosan mi számít új jelentkezésnek, itt írtunk korábban.

6. Középiskola adatai vagy felsőfokú tanulmányok

Abban az esetben, ha még nincs felsőfokú végzettségetek és alapszakra vagy osztatlan mesterszakra jelentkeztek, meg kell adnotok a középiskolátok adatait, ellenkező esetben a felsőoktatási tanulmányaitokra vonatkozó adatokat kell rögzítenetek.

7. Jelentkező eredményei

Ha alapszakra vagy osztatlan mesterszakra készültők, akkor a "Középiskolai eredmények" fül alatt  találtok egy hosszú tájékoztatót arról, hogyan kell megadnotok a középiskolai jegyeiteket - érdemes elolvasni, fontos infók vannak benne. Vegyétek elő a középiskolai bizonyítványotokat (ha valamelyik tárgyat nem az itt megadott néven tanultátok, olvassátok el ezt a tájékoztatót, megtaláljátok benne, mit kell tenni ebben az esetben), és írjátok be a jegyeket. Ha az őszi érettségi szezonban fejezitek be a középiskolát, a most még hiányzó jegyek helyét hagyjátok üresen.

Az adatok elmentése után elkezdhetitek beírni az érettségi eredményeket - erre azonban csak akkor van szükség, ha 2006 előtt érettségiztetek. Ha 2006 után vizsgáztatok vagy most érettségiztek, az Oktatási Hivatal a köznevelési információs rendszerből szerzi be az eredményeket.

8. Többletpontok megadása

Itt egy hosszú felsorolást fogtok kapni, amelyből értelemszerűen azt vagy azokat a pontokat kell kitöltenetek, ami rátok igaz. Kaphattok pluszpontot például a nyelvtudásért, sportteljesítményért, szakképesítésért, felsőoktatási szakképzésben szerzett végzettségért, tanulmányi versenyekért, vagy éppen esélyegyenlőség jogcímen hátrányos helyzetért, fogyatékosságért, illetve gyermekgondozásért.

9. Dokumentumok feltöltése

Itt az összes olyan dokumentum nevét megtaláljátok, amelyet az eddig beírt adatok alapján fel kell töltenetek. Csak azokat a dokumentumokat kell csatolni, amelyek már rendelkezésére állnak (a jelentkezési határidőt követően megszerzett dokumentumokat 2021. január 11-ig pótolhatjátok).

10. Fizetés és hitelesítés

Ha már az összes díjmentes helyet feltöltöttétek, akkor 2000-2000 forintért jelölhettek meg újabb képzéseket, amelyet ezen a ponton kell befizetnetek. Ezt követően jön az ellenőrzés és a hitelesítés. Fontos, hogy csak akkor kezdjétek el a hitelesítést, ha már biztosak vagytok abban, hogy a jelentkezési határidőig semmilyen módosítást nem végeztek, újabb dokumentumot nem tesztek fel. Ha mégis változtattok valamin a hitelesítés után, a hitelesítési folyamatot újra kell kezdeni.

Milyenek a pontszámítási szabályok a keresztféléves felvételin?

Hány pontot lehet összesen szerezni a keresztféléves felvételin? Mennyi a minimumponthatár, és milyenek a pontszámítási szabályok a felsőoktatási szakképzéseknél, illetve a mesterképzéseknél? Mutatjuk.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!