Felsőoktatás Eduline

4,3 milliárd forintos fejlesztés indul a Pannon Egyetem

Elolvasom

A veszprémi székhelyű egyetemen 4,3 milliárd forintos fejlesztést hajthat végre 2009-től 2011 végéig; ehhez 4,1 milliárd forint uniós és állami támogatást kapott az intézmény - mondta Rédey Ákos, az egyetem rektora csütörtökön Veszprémben, az egyetemen rendezett konferencián.

Felsőoktatás Eduline

Egyetemistákat gyilkol az orosz maffia

Elolvasom

Az orosz belügyminisztérium gazdaságbiztonsági osztálya sürgős felvilágosító kampányt kezdett a fővárosi egyetemeken, a legutóbbi időben ugyanis már hat fiatalembert gyilkoltak meg bűnözői szervezetek, miután előzőleg fantomcégek alapításával bízták meg őket, s e cégekben súlyos milliárdokat forgattak meg vagy utaltak át külföldre.

Közoktatás Eduline

Second life a Pécsi Tudományegyetemen

Elolvasom

Érdekes kommunikációs megoldást választott a PTE az idei beiskolázási kampányra: online szerepjátékot fejlesztettek, hogy a jövendő diákjaik itt próbálhassák ki milyen az élet a pécsi campuson.

Közoktatás Eduline

Kutatóegyetemi címet kaphat a Miskolci Egyetem

Elolvasom

Módosító indítványt nyújtottak be az MSZP Borsod-Abaúj-Zemplén megyei országgyűlési képviselői a felsőoktatási törvényhez annak érdekében, hogy a Miskolci Egyetem is pályázat útján megkaphassa a kutatóegyetemi címet - jelentette be az előterjesztők nevében Kormos Dénes és Fedor Vilmos miskolci sajtótájékoztatóján pénteken.

Felsőoktatás Eduline

Lassan elfogynak az oktatók?

Elolvasom

Lassan, de biztosan fogynak a felsőoktatási intézményekben oktató és megfelelő végzettségű tanárok – nagyjából ez szűrhető le az elmúlt években tapasztalt tendenciákból. Vannak persze ennél borúlátóbb jóslatok is – a múlt szerdán a Magyar Nemzet című napilap egy Bod Péter Ákos és Árva László közgazdászok által jegyzett tanulmányra hivatkozva egyenesen felsőoktatási katasztrófa rémképét vetítette előre, egyebek között amiatt, mert a hallgatói létszám várható csökkenése az intézményeknél tömeges elbocsátásokhoz vezethet.

Felsőoktatás Eduline

Milyen juttatások járhatnak a hallgatóknak?

Elolvasom

A hallgatói juttatások rendszere mostanra igazságosabb lett – állítják a diákönkormányzatok vezetői. Kiemelkedő teljesítménnyel már jól lehet keresni az egyetemeken, ám a megélhetéshez a legtöbb esetben az ösztöndíjak mellett elkel a szülői segítség is.

Felsőoktatás Eduline

Egyetemek toplistája: a száz legjobb

Elolvasom

Az Oxfordi Egyetem a nemzetközi mezőnyben lejjebb csúszott, míg az ázsiai felsőoktatási intézmények feljövőben vannak: a Times Higher Education és a QS Top Universities rangsora a világ száz legjobb egyetemét sorakoztatja föl.

Felsőoktatás Eduline

A hazai felsőoktatási intézmények rangsora

Elolvasom

A hazai egyetemek-fõiskolák legátfogóbb, friss rangsorát közli a HVG most megjelent Diploma 2010 különszáma. A Felvi-rangsorok az intézmények jelenlegi viszonyait tükrözik, míg az egyes diplomák munkaerõ-piaci megítélése az oklevél értékét.

Felsőoktatás Eduline

A legfontosabb tudnivalók a keresztféléves képzésekről

Elolvasom

2009 november 16-a a határidő, eddig az időpontig még bárki leadhatja a jelentkezési lapját bármely 2010-ben induló keresztféléves képzésre. A választékra nem panaszkodhatunk, idén harmincöt intézmény kilencvenkét karán, ezernél is több képzést hirdettek meg. Megpróbáltuk összeszedni, hogy mire kell figyelni a jelentkezési lap kitöltésénél.

Közoktatás Eduline

A Facebookon csapnak össze az osztrák egyetemisták

Elolvasom

A tandíj és a felvételi vizsgák visszaállítása mellett tüntető több tízezer diák mellett megjelent egy újabb csoport is Ausztriában, akik az idén szeptemberben bevezetett rendszer mellett állnak ki. A két csoport most az interneten indított háborút egymás ellen.

Felsőoktatás Eduline

Miért keresne egy ügyvéd többet, mint egy villanyszerelő?

Elolvasom

Magyarországon alacsony a presztízse a szakmunkásképzésnek, a hozzáértők szerint ráadásul a szakiskolák ontják a képzetlen tanulókat. Diplomásokból pedig – legalábbis úton útfélen ezt halljuk – túlkínálat van. Ugyanakkor, ha összehasonlítjuk egy pályakezdő tanár, vagy jogász fizetését mondjuk egy versenyszférában elhelyezkedő szobafestő-mázolóéval, megdöbbentő különbségekre bukkanunk. Akkor meg hol itt a probléma?

Érettségi-felvételi Eduline

Kötelezővé tehetik az emelt szintű érettségit

Elolvasom

Egy vagy két tantárgyból letett emelt szintű érettségi vizsgához kötné a diplomát adó felsőoktatási képzésben való részvételt a közoktatási törvény 29 szocialista képviselő által javasolt módosítása - jelentette be Tatai-Tóth András (MSZP) hétfőn, a javaslat általános parlamenti vitájában.

Egyéb Eduline

Iskolai erőszak: 'Nálunk ne legyenek boot camp-ek'

Elolvasom

Két héttel ezelőtt egy amerikai iskola biztonsági őre lelőtt egy késsel rátámadó diákot, szeptemberben pedig egy német iskolában, egy ámokfutó diák baltával és Molotov - koktéllal négy társát sebesítette meg. Az utóbbi években nem csak a nyugat - európai vagy amerikai iskolákban elkövetett hasonló cselekményektől volt hangos a média, egyre több erőszakoskodásról hallani itthoni iskolákban is.

Érettségi-felvételi Eduline

Pályakövetés itthon és külföldön – merre tart a magyar diák?

Elolvasom

Külföldön már évtizedek óta működik a pályakövetési rendszer, ami a középiskolások, a felsőoktatásban tanulók pályafutását követi nyomon. A rendszer megkönnyítheti a pályaválasztást, a diplomások munkaerő-piaci helyzetéről pedig adatokat nyújt. Bár a pályakövetés kötelező megvalósítását itthon már 2005-ben törvénybe foglalták, csupán az utóbbi időszakban történtek komolyabb lépések az ügyben.

Felsőoktatás Eduline

Mit ér a bölcsészdiploma?

Elolvasom

„Mit kér egy közgazdász a bölcsésztől? Duplasajtburgert kólával” – hangzott el az egyetemi berkekben szakállas vicc Dr. Csernus Sándortól a Szegedi Bölcsészettudományi Kar dékánjától, a Mit ér a bölcsész diploma? – címmel megrendezett konferencián. Az ELTE Karrierközpontjának szervezésében bölcsészkari vezetők, munkaerő - piaci szakemberek, diákok cseréltek eszmét a bölcsészképzésről, a bölcsészdiploma értékéről.

1
538 539 540 541 542
549