Felsőoktatás Eduline

A külföldi diákok menthetik meg a vidéki főiskolákat?

Elolvasom

Egyre fogy a potenciális magyar hallgató, pár éven belül elkerülhetetlenné válik néhány felsőoktatási intézmény bezárása, a vesztesek jó eséllyel a kisebb, vidéki főiskolák lesznek; egyes szakértők szerint a helyzeten csak a fizetős külföldi hallgatók idecsábítása változtathat - írja a Népszabadság hétfői számában.

Felsőoktatás Eduline

Ki hol sörözik vizsga után?

Elolvasom

Az év végével minden szórakozóhelyen beindul a nagyüzem, nem kivételek ez alól az egyetemi klubok sem. Biztosan teltház lesz mindenhol, annak ellenére is, hogy szilveszter éjszaka a legtöbb helyen felfüggesztik a diákoknak járó kedvezményeket. Körbenéztünk: az év közbeni bulikhoz képest hol, miben mások az óévbúcsúztató mulatságok, melyik klubba érdemes elmenni bulizni?

Felsőoktatás Eduline

Nincs elég hallgató a dubaji egyetemeken

Elolvasom

Az elmúlt években több híres amerikai egyetem nyitotta meg saját kihelyezett intézményeit a dúsgazdag Perzsa-öbölben, ahol az elmúlt időszakban valósággal öntötték az állami pénzeket a színvonalas felsőoktatás megteremtésébe. A válság azonban az arab emírségeket is elérte, van olyan egyetem, amit egyszerűen a diákok elmaradása miatt kellett bezárni – írja a New York Times.

Felsőoktatás Eduline

Egyetem után ingyenmunka?

Elolvasom

„Cégünk minimum fél év időtartamra, heti 40 órában szakmai gyakorlatra diákot keres” – szól egy hirdetés a sok ehhez hasonló közül. Az állásközvetítő oldalak tömve vannak gyakornokokat kereső hirdetésekkel, a legtöbb álláskereső portálnak külön gyakornoki rovata is van. A munkajog szerint fizetés járna ezért a típusú folyamatos munkáért is, ám a cégek nagy többsége már az elején nyilvánvalóvá teszi: itt legföljebb csak tapasztalatot kaphatunk. Az ingyenmunka leginkább a kezdő újságírókat és jogászokat érinti.

Egyéb Eduline

Csökken jövőre a diákhitel kamata

Elolvasom

A Diákhitel Központ (DK) igazgatósága évi 9,5 százalékban állapította meg a diákhitel 2010. január 1. és június 30. közötti időszakban érvényes kamatát - tette közzé a DK szombaton napilapokban. Ez 100 bázisponttal alacsonyabb az előző félévinél (akkor 10,5 százalék volt).

Felsőoktatás Eduline

Reagált a Dunaújvárosi Főiskola a Magyar Nemzet reggeli cikkére

Elolvasom

„A Dunaújvárosi Főiskola (DF) működését semmi nem veszélyezteti” – mondta dr. Bognár László az intézmény rektora, a ma reggeli sajtóhírekre reagálva. A Magyar Nemzet szerint négy vidéki felsőoktatás intézmény, köztük a Dunaújvárosi Főiskola, olyan súlyos terheket vállalt magára a PPP beruházásokkal, hogy azok veszélyeztetik az intézmények működését.

Felsőoktatás Edupress

NVT: veszélyben négy felsőokatási intézmény?

Elolvasom

Négy felsőoktatási intézmény küzd jelentős anyagi nehézségekkel - derül ki a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) az egyetemek, főiskolák beszámolóiból készített elemzésből. A Magyar Nemzet december 18-ai lapszámában olvasható: veszélyben van az Eötvös József Főiskola, a Dunaújvárosi Főiskola, a Szolnoki Főiskola és a Nyugat-magyarországi Egyetem, melyek a hozzájuk tartozó vagyon értékénél nagyobb PPP-beruházásokat indítottak el.

Felsőoktatás Eduline

Taktikák vizsgaidőszakra: a halogató, a beosztó és a szerencsés

Elolvasom

Sokan hajlamosak kiengedni a szorgalmi időszak végére, pedig a neheze csak ezután jön: magolás és vizsgák körülbelül negyven napig, december közepétől, január végéig. Van, aki minden részletre kiterjedő pontos tervet készít, és van, aki ad hoc jelleggel veszi fel a vizsgákat. Ha rosszul osztjuk be az időnket, az kudarcokhoz és stresszhez vezethet, ami még inkább lerontja teljesítményünket. Elkerülhető-e pontos beosztással a biflázás a karácsonyfa alatt?

Felsőoktatás Eduline

'Magyartanár a kutyának sem kell'

Elolvasom

"Friss diplomás vagyok, pár hónapja fejeztem be az egyetemet, hihetetlenül piacképes diplomával: magyartanár vagyok. Köztudott, hogy magyartanár a kutyának sem kell. Amikor elkezdtem az egyetemet, még úgy tűnt, lesz hely, ahol tanítani tudjak, de közben iskolákat vontak össze, nincs gyerek, nincs rám sem szükség." - írja egy elkeseredett munkakereső a munkahelyi terror blogon.

1
539 540 541 542 543
551