Közoktatás Eduline

Tévedés, hogy fokozódik az iskolai erőszak?

Elolvasom

Ha az iskolai házirend nem csak formalitás lenne, hanem a diákok, pedagógusok, intézmény és család kapcsolatának egyértelmű, jogszabályokhoz és az élethez igazodó szabályzata, segítséget jelentene az iskolai agresszió visszaszorításában – hangoztatta Bíró Endre közoktatási jogi szakértő egy paksi konferencián.

Közoktatás Eduline

„Nem fogunk düledező iskolaépületekbe terelni diákokat” - interjú Gloviczki Zoltán helyettes államtitkárral

Elolvasom

"Nem számítunk arra, hogy a következő hetekben éles viták robbannak ki az új közoktatási törvény tervezetének legfontosabb elemeiről, rendszerszintű változásokra ugyanis nem kell számítani" – mondta Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár, aki az Eduline-nak adott interjúban beszélt az érettségi tervezett módosításáról, a sajátos nevelési igényű diákokról és a kisiskolák újranyitásáról is.

Közoktatás Eduline

Hogyan nevelhetnek tehetséges diákokat az iskolák?

Elolvasom

Mi a tehetség? Vajon valóban utat talál-e magának, ahogy mondják, vagy szükség van a gondozására? Mit tehet ennek érdekében a gyerek, a szülő és a pedagógus? Többek között ezekre a kérdésekre keres választ a Tehetséges gyerekek című könyv, amelyben az Egyesült Államokban dolgozó Csíkszentmihályi Mihály kamaszok körében végzett kutatási eredményeit foglalta össze.

Közoktatás Edupress

1000-1200 fővel csökken szeptembertől a tanárok száma

Elolvasom

Várhatóan mintegy 1000-1200 pedagógussal kevesebbet foglalkoztat szeptembertől a közoktatás - derül ki az oktatási államtitkárság háttéranyagából, mely becsléseket közöl, pontos adatokat pedig szeptember végére ígér. Legnagyobb mértékben várhatóan az általános iskolákban csökken a főállású pedagógusok száma, mely intézményekből 1241 főt bocsátanak el.

Közoktatás Edupress

A Legfelsőbb Bírósághoz fordul a szegregálással vádolt iskola

Elolvasom

A Legfelsőbb Bírósághoz fordult az a kerepesi Széchenyi István Általános Iskola, melyet korábban az oktatási tárca, másodfokon pedig a Fővárosi Bíróság is elmarasztalt hátrányos helyzetű diákok szegregálása miatt - írja az Index. Az Oktatási Hivatal (OH) először kétszázezer forintos büntetést rótt az önkormányzatra, amiért több roma diákot egy osztályba különítettek el, majd további nyolcszázezer forintos büntetést az egyenlő bánásmód megsértése miatt határoztak meg.

Érettségi-felvételi Eduline

Jobban teljesítenek a diákok, ha nem koedukált iskolába járnak?

Elolvasom

A koedukált oktatás kudarca-e, hogy a nemeket elkülönítve oktató iskolák vezetik a tanulmányi rangsort – erről vitáznak Nagy-Britanniában, miután az érettségi vizsgákon idén is azok teljesítettek a legjobban, akik nem koedukált intézményekben tanultak. A legjobb ötven iskola közül mindössze kilencben jártak közös tanórákra a lányok és a fiúk.

Közoktatás Edupress

Egymillió forintos bírságot kell fizetnie a diszkrimináló iskolának

Elolvasom

Egymillió forintos bírságot kell fizetnie a kerepesi általános iskolának hátrányos megkülönböztetés és a közoktatási törvény megsértése miatt - határozott az Oktatási Hivatal (OH). A másodfokon jogerős ítéletnek megfelelően harminc napon belül fizetnie kell az intézménynek, egy újabb vizsgálat során pedig azt ellenőrzik majd: megszűntették-e a szabálytalanságokat. Több szülő szerint a jogsértések folytatódnak - írja a Népszabadság.

Közoktatás Eduline

PDSZ: több helyen összeomolhat a közoktatás

Elolvasom

Több helyen összeomolhat a közoktatás, ha a parlament a jelenlegi formájában fogadja el a jövő évi költségvetést - közölte Kerpen Gábor, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Közoktatás Eduline

Olvasási problémák? Egyedül nem megy!

Elolvasom

Magyarországon a becslések szerint a diszlexiások aránya 10 és 30 százalék közé tehető, ami azt jelenti, hogy minden iskolai osztályban minimum három diák mindennapjait teszi nehezebbé. Ennek ellenére, a legtöbben fel sem ismerik sikertelenségük okát, értetlenül állnak kudarcaik előtt. A probléma nagy szakértője, Kazal Kolos segítségével most utánajártunk, hogyan ismerheted fel, kezelheted, vagy előzheted meg a tanulási zavart.

Közoktatás Eduline

Megvan a hatékony tanulás titka!

Elolvasom

A San Diego-i UC szakemberei beszámoltak arról, hogyan lehet a hosszú távú tudást javítani. Az olyan aforizmák kombinálásával, mint a „gyakorlat teszi a mestert” és az „eljön mindennek a maga ideje” hasonló eredményekre juthatunk, mint a pszichológiai szaklap, a Psychological Science e havi számában publikált kutatási eredmények. A leckék közötti megfelelő időtávolság ugyanis drámaian fokozhatja a tanulást, mi több, az órák közötti nagyobb szünetek a tanultak hatékonyabb felidézését is eredményezik.

Közoktatás Edupress

Tömegképzésről és elitoktatásról is szó esett az Országos Oktatási Konferencián

Elolvasom

Öncélú a felsőoktatás, ahol az intézmények a hatékony forrásfelhasználás helyett, inkább műfüvet telepítenek az iskola kertjébe, pedig soha nem állt ekkora financiális keret az egyetemek és főiskolák rendelkezésére - mondta előadásában Antal János, az Általános Vállalkozási Főiskola főigazgatója a Felvételi Információs Szolgálat rendezvényén.

Közoktatás Edupress

35 év lemaradásunk van

Elolvasom

A magyar Kutatók Éjszakája apropójából rendezett kerekasztal-beszélgetést a Tempus Közalapítvány, hogy a magyar kutatás-fejlesztésről, valamint a tudományos pályaválasztás lehetőségéről és annak jelentőségéről osszák meg tapasztalatikat és véleményüket a K+F+I szektor legfontosabb döntéshozói.

Közoktatás Edupress

Közoktatási és pályaválasztási portál indult

Elolvasom

Két oktatási és pályaválasztási portál működésének kezdetét jelentették be október 2-án. Az oldalakon szülők, diákok, pedagógusok és intézményvezetők juthatnak hasznos információkhoz a fővárosi közoktatási intézményekkel kapcsolatban. Az internetes adatbázis valamennyi, Budapesten található, akkreditált képzést nyújtó oktatási intézmény adatait tartalmazza, így elektronikus felületet biztosít azok számára is, akik eddig nem alakítottak ki saját honlapot.

Közoktatás Edupress

120 milliárd forintot öntenek az oktatásba

Elolvasom

Közoktatási és közművelődési célokra 37 milliárdot fordít az állam költségvetéséből jövőre, amit további 90-95 milliárd forintos uniós támogatás egészít ki - mondta el Hiller István oktatási és kulturális miniszter október 1-jén, miután Gyurcsány Ferenc kormányfő részvételével pedagógiai szervezetek vezetőivel tárgyalt az Új tudás programról.

1
28 29 30 31 32 33 34