Felsőoktatás Edupress

Megszüntetnék az ingyenes felsőoktatást Csehországban

Elolvasom

A tandíj bevezetéséről egyezett meg a formálódó csehországi hármas koalíció - írja az inforadio.hu. Azt azonban még nem közölte a Polgári Demokrata Párt, a TOP 09 és a Közügyek hármasa, hogy mikor szüntetnék meg az ingyenes felsőoktatást. A változással több mint százezer forintnak megfelelő cseh koronát kell majd fizetniük a hallgatóknak, akik a tervek szerint állami kölcsönből is finanszírozhatnák oktatásuk költségeit.

Felsőoktatás Eduline

„BKV-típusú történet” a Pécsi Egyetemen

Elolvasom

"Tisztasági nyilatkozatra" kötelezi a nagyobb összegekért felelős munkatársait a Pécsi Tudományegyetem (PTE) a közeljövőben: az érintetteknek ki kell jelenteniük, hogy nincsenek kétes pénzügyeik, és ilyenről beosztottjaik, kollégáik körében sem tudnak. Az egyetem leköszönő rektora szerint az intézményben történtek türvényszegések lsinkább a BKV körüli botrányokhoz hasonlíthatóak.

Felsőoktatás Eduline

Idén is nézőrekordot döntene az EFOTT

Elolvasom

A múlt hét végén Kovács Ákos Borpatikájában látták vendégül a sajtó képviselőit az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójának szervezői. A fesztivált, amelyen évente több tízezer egyetemista vesz részt minden évben máshol rendezik meg, idén Pécs-Orfűn várják majd a hallgatókat július 13-18 között.

Felsőoktatás Eduline

Diploma divatshow és „suttogó parabolák” a Múzeumok Éjszakáján

Elolvasom

Az idén 130 éves Moholy- Nagy Művészeti Egyetem harmadik alkalommal mutatkozik be a Múzeumok Éjszakáján. Az idei Maratonon az érdeklődők a MOME Textil Tanszék diploma divatshowját, az Új Reformkor program „roma divat” projektjére készült munkákat, valamint egy különleges, kifejezetten erre az alkalomra tervezett installációt tekinthetnek meg.

Felsőoktatás Eduline

Legjobb egyetemek: Oxford hat éve verhetetlen

Elolvasom

A The Guardian angol napilap minden évben csokorba szedi a legjobb angol egyetemek listáját, amelyen immár a hatodik éve az Oxford Egyetem foglalja el az első helyet. A 118 intézményt tartalmazó listán a jobb poziciókért komoly küzdelem folyik az iskolák között, mivel mindenki tudja hogy egy látványosabb zuhanás vagy előretörés a listán azonnal felkelti a figyelmet és ez a következő év jelentkezési statisztikáin is meglátszódhat.

Felsőoktatás Eduline

A legveszélyesebb egyetemek listájáról mindenki menekülne

Elolvasom

Az American School Search oldal az elmúlt évek bűnügyi statisztikáit összegezve publikálta a legveszélyesebb intézmények rangsorát az Államokban. A negatív rangsor élén szereplő intézmények több gyilkossággal, szexuális bűncselekménnyel, kábítószerrel való visszaéléssel és más egyéb, kisebb súlyú törvénysértéssel is "büszkélkedhetnek". A listáról persze mindenki le akar kerülni, egyelőre hiába.

Felsőoktatás Eduline

Képek: bíróságon a Pécsi Tudományegyetem letartóztatott dolgozói

Elolvasom

Hajdu István, a bíróság elnöke újságíróknak elmondta: a férfi és a nő előzetes letartóztatását bűnszövetségben elkövetett vesztegetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt egy hónapra rendelték el. A bűncselekménnyel kapcsolatban eddig tízen kerültek előzetes letartóztatásba. Hatan az egyetem dolgozói, közülük ketten az intézmény felső vezetői köréhez tartoznak. A Nemzeti Nyomozó Iroda feltételezései szerint az egyetemi alkalmazottak pénzért jogtalan előnyhöz juttattak három céget különböző beszerzések során.

Felsőoktatás Edupress

A Corvinus és a Zrínyi rektorának bére már nyilvános

Elolvasom

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntése ellenére is csak két egyetem rektorának fizetése derült ki a napokban. A Budapesti Corvinus Egyetem vezetője nettó egymillió forint felett keresett havonta, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem előzetesben lévő rektorának fizetése pedig bruttó 696 ezer forint.

Felsőoktatás Eduline

Oxfordnak elege lett a diákokból

Elolvasom

Bár a várost a világhírű egyeteméről ismerik a legtöbben, a helyiek egyre inkább megtapasztalják a diákváros-státusz kevésbé fényes oldalait is. Az egyre durvább éjszakai hangoskodások és a várost elborító szemét kiverte a biztosítékot a helyieknél, akiknek a nyomására a városháza most lépett. A hasonló cipőben járó, többi nagy angol egyetemi város pedig kiváncsian figyeli az oxfordi kísérletet.

Felsőoktatás Eduline

Bölcsészkari dékánok: reagálni kell a mesterszakok iránti növekvő igényre

Elolvasom

Az intézményvezetők szerint felül kell vizsgálni azt a korábbi oktatási kormányzati döntést, amely a mesterszakoknál a tavalyi első felvételi létszámok alapján szabta meg az idei államilag támogatott helyeket; javasolják, hogy a jelentkezési arányok szerint növeljék a keretszámokat a bölcsészettudományokban és társadalomtudományokban.

Felsőoktatás Edupress

Szimulációs labort adott át a Bosch a Műegyetemen

Elolvasom

55 milliós támogatási szerződést írt alá a magyarországi Bosch csoport és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) mikor átadták a Közép-Európában egyedülállónak számító autómechatronikai szimulációs labort. A hároméves szakmai megállapodás célja, hogy az ipari elvárások a felsőoktatásban is megjelenjenek.

Felsőoktatás Eduline

Gazdasági szimulációs "valóságshow" nyolc napon át

Elolvasom

Több mint száz egyetemista nyolc napon át együtt táborozik idén nyáron egy békési községben: ebben eddig nincs is semmi rendkívüli. Csakhogy a tábort egy valódi közgazdasági kísérleti laboratóriumként rendezik be. A lakók egy kezdeti aukción szétosztott tulajdonjogok alapján, szabad vállalkozások formájában maguk biztosítják majd a szolgáltatásokat a vécétől a büféig. A LisKaLand névre hallgató egyedülálló gazdasági szimulációs játékról Mató Kornél főszervezővel beszélgettünk.

1
531 532 533 534 535
551