szerző:
Eduline

Ha Nagy-Britanniában szeretnétek továbbtanulni, a felvételi jelentkezéshez motivációs levelet is csatolnotok kell.

©

Ha Nagy-Britanniában szeretnétek továbbtanulni, a felvételi jelentkezéshez motivációs levelet is csatolnotok kell. A jó personal statement a The Telegraph szerint lényegre törő: maximum négyezer karaktert kaptok arra, hogy felhívjátok magatokra a figyelmet.

A magántanárok közvetítésével foglalkozó TutorHouse nevű cég igazgatója szerint a bevezető mondat a legfontosabb: rögtön adjatok egy frappáns magyarázatot arra, miért az adott szakon szeretnétek tovább tanulni – próbáljatok meg elrugaszkodni az olyan klasszikus példáktól, hogy „állatorvos akarok lenni, mert imádom a macskákat”.

Alex Dyer azt tanácsolja, az írás első 40 százaléka kizárólag a motivációitokról szóljon, a következő 30 százalékban pedig fejtsétek ki, hogy milyen előképzettségetek, esetleg gyakorlatotok van.

Ezután jöhetnek az egyéb érdekességek, díjak, különleges hobbik. „Itt az a cél, hogy a pályázó elhitesse a bírálókkal, hogy nem csak számítógépes játékokkal töltötte az elmúlt éveket” – magyarázza Alex Dyer. A stílus legyen egységes, kerüljétek a mesterkélt kifejezéseket, de ne használjatok szlenget sem. Nem árt egy ütős befejező mondat sem az írás végére – ne feledjétek, lehet, hogy a ti pályázatotok az ezredik, amelyen átrágja magát a bizottság!

Többször is nézzétek át a levelet, egy stilisztikai vagy helyesírási hiba sokat ronthat az esélyeiteken. Vicces önéletrajzokon röhögnek a cégvezetők – összefoglalónkat itt olvashatjátok.